Saf Android kullanan Google Edition cihazlar dışında HTC, Samsung ve Sony gibi firmaların kendi özel arayüzlerini kullandığı cihazlarda zaman zaman kasmalar ve takılmalar meydana geliyor. Bu kasmaların elbette bir çok sebebi var ancak söyleyebilirim ki bu sorunların büyük bir kısmı kullanıcıların Android ve işleyişi hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasından yani kullanıcı bilinçsizliğinden kaynaklanıyor.
Android genel olarak yapısı itibari ile iOS ve Windows Phone OS'a göre daha fazla ram ve işlemci gücüne ihtiyaç duymaktadır. Ancak yeterli işlemci ve ram miktarına sahip olmanıza karşın cihazınız ilk aldığınızda hızlı çalışıyorsa ve zaman içerisinde kasma ve takılmalar oluyorsa bu tamamen sizin cihazı kullanım şeklinizden kaynaklanmaktadır. Bu makalede Android cihazlar hakkında bazı yanlış bilinen bilgileri anlatmaya ve Android'i en hızlı ne şekilde kullanabilirsiniz konusunda bilgiler vermeye çalışacağım size.
Uygulama Sonlandıran ve Ram Temizleyen Araçlar
İlk olarak çoğu Android kullanıcısının en yaygın olarak yaptığı ve yanlış bildiği bir konuya değinmek istiyorum. Uygulama sonlandırıcı araçlar ve Ram temizleme uygulamaları. Bu araç ve uygulamalar bildiğinizin aksine cihazınıza faydadan çok zarar sağlamakta ve cihazı hızlandırmaktan daha çok yavaşlatmaya yönelik sonuçlar doğururlar. Android yapısı itibari ile diğer mobil işletim sistemlerinden farklı bir şekilde çalışmaktadır. Android'de sistem uygulamaları ramde açık tutar ve kullanmak istediğinizde size çabucak sunup hız konusunda avantaj sağlar. Ram temizleme veya uygulama sonlandırma uygulamaları kullandığınızda ramde açık olan işlemleri sonlandırırsınız ve sistem bütün o uygulamaları yeniden belleğe almak için çalışır, bunu da bir anda yapmaya çalıştığı için cihazınız daha fazla kasmaya ve takılmaya başlayacaktır. Yani kısacası Android'de uygulama sonlandırma mantığı çok yanlış bir davranıştır. Çünkü siz onları sonlandırsanız da sistem onları yeniden arkaplanda açacaktır, birçok Android uygulamasını bir daha açılmamak üzere tamamen sonlandırmak mümkün değildir. Ayrıca boşta olan ram miktarının da size bir faydası yoktur. Android'de raminiz ne kadar kullanımdaysa cihazınız o kadar seri çalışacaktır, çünkü uygulamalar zaten bellekte hazır bir şekilde beklemektedir.
Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta işinize gerçekten yaramayan nadiren kullandığınız uygulamaları kaldırmanız gerektiğidir. Çünkü yüklediğiniz her gereksiz uygulama ramde yer kaplayacaktır ve raminiz tükendiğinde sistem bazı uygulamaları kendisi kapatıp ardından yeniden açmaya çalışacaktır ve bu işlem sürekli olarak devam edip kasıntılara sebebiyet verecektir. Yüklediğiniz uygulamaları komple sonlandırma gibi bir şansınız olmadığı için, sistem onları otomatik açtığı için burada yapabileceğiniz en iyi şey hiç kullanmadığınız veya çok nadir kullandığınız uygulamaları cihazdan komple kaldırıp cihazı rahatlatmak olacaktır.
Samsung Cihazlarda Rehberde Takılma Sorunu
Bir diğer konumuz özellikle Samsung Touchwiz arayüzünü kullanan cihazlarda rehber girişlerinde ve menü geçişlerindeki takılmaları nasıl çözeceğiniz hakkında. Eğer Samsung markalı bir Android telefonunuz varsa muhtemelen rehberi açarken bikaç saniye beklediğini ve çevrenizdeki kişilerinde bu durumdan dolayı sık sık şikayet ettiklerini muhtemelen duymuşsunuzdur ve görmüşsünüzdür. Sırf bu sorundan dolayı çoğu kişi binlerce TL verdiği cihazlardan soğumakta ve Samsung cihazlara önyargı ile yaklaşmakta. Ancak burada da yine kullanıcı hatası vardır diyebilirim. Bu sorun genel olarak cihazda kurulu olan Facebook, Twitter, Whatsapp, Skype vb sosyal ya da iletişim uygulamalarının rehber ile senkronize çalışmasından kaynaklanmakta. Rehberi her açmaya çalıştığınızda cihazınız bu veya bunlara benzer uygulamalar varsa önce senkronize etmeye çalışıyor ardından rehberiniz açılıyor. Bu sorunu aşmanın en kolay yolu Cihazınızın ayarlar menüsünden hesaplara girerek tüm bu uygulamaların senkronizasyon ayarlarını kapatmanızdır. Ardından göreceksiniz ki rehber açılışlarında gözle görülür bir hızlanma olacak.
Bunun dışında Android'li cihazlarınızı bikaç ufak tefek ayar daha yaparak bir nebzede olsa hızlandırabilirsiniz. Bu ayarlar nelerdir derseniz :
1.) Geçiş Animasyonları : Bu animasyonlar her ne kadar hoş görünselerde zaman içerisinde sanki telefonu ağırlaştıroyormuş hissi verir. Bu animasyonların devre dışı bırakılması telefonda ciddi bir hız artışı sağlayabilir ve sizi oldukça tatmin edebilir. Bu animasyonkarı ayarlardaki Geliştirici seçeneklerinden devre dışı bırakabilirsiniz.
2.) S-Voice Kısayolu : Bilindiği gibi Home butonuna 2 kez üst üste tıklandığında S-Voice uygulaması açılıyor, bazen istemeden home butonuna 2 kere basabiliyoruz ve o anda S-Voice uygulaması açılır... Bu durum oldukça sinir bozucudur, çünkü bir uygulamadan çıkmak isterken başka bir uygulama açıyorsunuz ve ayretten bunu kapatmak için uğraşıyorsunuz. Bu hem zaman kaybıdır hem de cihazı o anlık yavaşlatmaya sebebiyet verir.
Bunun üstesinden gelmek için S-Voice uygulamasını açın menü tuşundan ayarlara girin ve Kısayol Home seçeneğindeki tik işaretini kaldırın.
Bu işlemleri uyguladığınızda cihazınızda gözle görülür bir hızlanma göreceksiniz, kendi cihazımda uyguladım bunları ve gayet memnunum umarum siz de memnun kalırsınız.
3.) GPU Görüntülemeyi zorlama : Bu seçeneği yine cihazınızın Ayarlar / Geliştirici seçeneklerinden aktif ederseniz cihazınızda kısmende olsa bir hızlanma olacaktır. Çünkü bu işlem uygulamalarda CPU yerine GPU yani ekran kartını kullanarak CPU nun yükünü hafifletir ve cihazda bir nebze de olsa hız artışı sağlar.
Evet, Android cihazlar ve hızlandırma konusunda genel olarak söyleyebileceklerim bu şekilde, eğer bunları uygularsanız ve cihazınıza yüklediklerinize biraz daha özen gösterirseniz emin olun kolay kolay hız ve takılma sorunu yaşamazsınız. "Yavaş ve takılan telefon yoktur, onu kullanmasını bilmeyen bilinçsiz kullanıcı vardır."