IMLEGEND
Aileden
1- Mesaj Ayrıntıları
iOS’un en sinir bozucu yanlarından biri Mesajlar bölümünde mesaj gönderimi ve alımına ait düzenli bir zaman bilgisinin verilmiyor olmasıydı. Her mesaj için gönderilme ya da alınma saatini göstermek yerine, her zaman periyodik olarak konuşmanın başladığı saati göstermekteydi. iOS 7’de işte bu eksiklik giderilmiş durumda. Artık gönderdiğiniz ya da aldığınız her mesajın saatini görmek için mesaj balonlarını sola doğru kaydırmanız yeterli olacak.
2- Zil Sesleri
Sadece içerdiği zil sesleri sayesinde telefon satmak son 10 yıldan daha uzun bir süredir bir taktik olarak karşımıza çıkmamıştı. Fakat bu durum, Apple’ın iPhone 5S ve iPhone 5C çıkışında yeni zil sesi koleksiyonunu göstermesini engellemedi. iOS 7’de yer alan tümüyle yenilenmiş zil seslerine ek olarak Apple’ın az bilinen özel Titreşim menüsünde bir yenileme de mevcut. Zil sesi seçeneklerinin içinde gizlenmiş olarak bulunan Titreşim menüsü sayesinde “Yeni Titreşim Oluştur” özelliğini kullanarak zil çalma ritmini özelleştirebilirsiniz.
3- Siri ile Arama
iOS 7 ile gelen yepyeni bir özellik de Siri ile yaptığınız aramalar sonucunda Siri’nin size sonuçları daha akıllıca sunuyor olması. Siri’ye bir resim aramasını söylediğinizde karşınıza Bing aracılığıyla ve Siri arayüzü ile en çok bilinen resimler çıkıyor. Aynı zamanda isimle ya da konuyla tweet araması yapabiliyorsunuz. Tabii ki hâlâ restoran ve sinema bilgisi edinebiliyorsunuz. Şu an Siri’nin Türkçe dil desteği bulunmuyor.
4- Safari ile Twitter’da Paylaşılan Bağlantıları Yakalamak
Apple’ın bu özelliği neden Safari’nin yer imleri menüsü içine gizlediği merak ediliyor. Yer imleri içinde @ sembolüne tıkladığınızda Twitter akışınızda bağlantı içeren tweetlerin bir listesine ulaşmış oluyorsunuz. Bu da tweetleriniz arasında bağlantıları aramak zorunda kalmadan dostlarınız ve iş arkadaşlarınızın paylaştığı bağlantılara ulaşmanızı sağlamakta.
5- Su Terazisi
iOS 7’nin başka bir gizli özelliği de Su Terazisi uygulaması içinde yer almakta. Bu uygulamanın ikinci sayfasına geçmek için ekranı kaydırın. Burada minimaliz bir su düzeci bulacaksınız. Bu araç size telefonunuzun düz bir yüzeyde olup olmadığını gösterecektir.
6- Klasörleme
Bu özellik Apple iOS 7 işletim sisteminde kullandığınız birtakım uygulamaları klasörler içinde toplamanızı sağlamakta. Bu da artık tek klasör içine sınırsız sayıda uygulama koyabileceğiniz anlamına geliyor. İsterseniz ana ekran sayfa sayısını minimum düzeyde tutmak için bu özelliği kullanabilirsiniz.
7- Spotlight Arama
Daha önce ana ekranın solunda yer alan bu özellik, şimdi her sayfada kullanılabilir durumda. Bunun için bulunduğunuz sayfada ekrana parmağınızı sürerek, ekranı aşağıya doğru kaydırır gibi bir hareket yapmalısınız. Bunu aradığınız uygulama, kişi ya da e-postayı hızlıca bulmak için kullanabilirsiniz. Bu arada Apple’ın Spotlight ile Wikipedia ve web üzerinde arama yapma özelliğini kaldırdığınız belirtelim. Bu yüzden yapacağınız bu tür aramalar için Siri ya da Safari’yi kullanabilirsiniz.
8- Uygulamaları Kontrol Etme
Apple iOS 7 işletim sisteminde uygulamalar arka planda otomatik olarak veri indirebilmekte. Bu özellik sayesinde uygulamalara ihtiyacınız olduğunda onların güncel olduğundan emin olabilirsiniz. Bu çok kullanışlı bir özellik olsa da veri kullanımı açısından pek iyi olmadığı da bir gerçek. Neyse ki Apple iOS 7’ye “Uygulamaları Arka Planda Yenileme” özelliğini eklemeyi unutmamış. Bu menü sayesinde arka planda uygulamaların yenilenme özelliğini pasif hale getirebilirsiniz. Ayrıca sadece seçtiğiniz uygulamaların arka planda yenilenmesini engellemeniz de mümkün.
9- Metni Kalınlaştırma
Apple iOS 7’de metinlerin biraz daha iyileştirildiği hemen fark edilebiliyor. Bu görsel geliştirmelerin okunabilirliği biraz zorlaştırdığı söylenebilir. Eğer iOS’ta metinleri okuma konusunda zorluk yaşıyorsanız Ayarlardan Erişilebilirlik menüsüne giderek “Kalın Metin” seçeneğini aktif hale getirin. Daha sonra telefonunuzu yeniden başlatın. Böylece telefonunuzdaki metinler iOS 6’dakine benzer bir hale gelecek. Eğer bu hoşunuza gitmezse ayrıca desteklenen uygulamalarda metin boyutunu artıran bir seçenek de var.
10- Hareketi Azaltma
Siz hareket ettikçe duvar kâğıdı, simgeler ve etiketler hareket eder. Bu özellik iOS 7’de de yoğun şekilde mevcut. Eğer Apple’ın bu yeniliğini sevmiyorsanız hareketi azaltma seçeneğini kullanabilirsiniz. Erişilebilirlik menüsünde Hareketi Azalt seçeneğini pasif hale getirerek ana sayfadaki efektlerin yoğunluğunu düşürebilirsiniz.
11- Kontrol Merkezi’ni Engelleme
Çoğu kişinin özellikle oyun oynarken ihtiyaç duyacağı bir özellik de uygulama içinde iken Kontrol Merkezinin açılmasını engellemek. iOS’ta bu işlev, sizin oyun oynarken yanlışlıkla oyundan çıkmanızı ve Kontrol Merkezinin açılmasını önlüyor.
12- Doğum Günü Kutlama
iOS 7’ye kendi hakkınızda biraz bilgi vermek çok yararlı olabilir. Cihazınıza adresinizi bildirip Siri’ye eve vardığınızda size bir şey hatırlatmasını söylediğinizde Siri size bunu hatırlatır. Ayrıca bu sayede bildirim ekranında o günle ilişkili daha çok bildirim alabilirsiniz. Doğum gününüzü girdiğinizde de iOS 7 o gün doğum gününüzü kutlar.
13- Takibi Sınırlama
Apple geçen yıl sessizce iOS 6’da reklamların takip etme özelliğini tanıtmıştı. Peki, bu ne anlama geliyor? Aslında iPhone cihazınız, sizi ilgilendiğiniz şeyler konusunda reklam hedefi haline getirmek için eşsiz bir belirleyici durumuna geçmekte. Yani tarayıcınızda yaptığınız aramalar, sizin ilgilendiğiniz konuları gösteriyor ve böylece cihazınıza bunlarla ilgili reklamlar geliyor.
Çoğu kullanıcı bu verilerin alınmasından ve takip edilmekten hoşlanmayabilir. Bu yüzden “Gizlilik” menüsü altında yer alan Takibi Sınırla seçeneğini pasif hale getirebilirsiniz.
Moderatörün son düzenlenenleri: