• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Dedem Hekimoğlu

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Shi-Gin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Shi-Gin

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Ağu 2011
Mesajlar
1,138
Puanı
491
Konum
İzmir
Hekimoğlu (? - 26 Nisan 1913, Fatsa,Ordu) asıl adı Hekimoğlu İbrahim olup Fatsa'nın Yassıtaş köyündendir. Uzun yıllar Fatsa, Ordu, Giresun, Ünye, dağlarında hüküm süren, halk arasında mertliği, yiğitliği ve yardımseverliğiyle şöhret yapan ve adına türkü yakılan halk kahramanlarından biridir. Osmanlı Devlet Arşivinde Ayhan Yüksel'in araştırmalarına göre, 1900'lerin ilk yıllarında Fatsa'da değirmencilik yaparken haksız bir suçlamayla karşılaşıp Gürcü (Komofti) bir beyin yeğeni tarafından vurulmak üzereyken atik davranarak beyin yeğenini vurmuş ve ardından dağa çıkmıştır. Daha sonra Gürcü Bey'i kan davası güderek Hekimoğlu'nun köyünde zulüm yapmış ve ardından 3 kişi daha dağa çıkarak Hekimoğlu'na katılmıştır. Hekimoğlu zalimin zulmünu yanına bırakmamış, aynalı martinisiyle (Yörede tüfeğe verilen isim), attığını vurmasıyla namı yürümüş ve olay Türk-Gürcü çatışmasına dönmüştür.

15 Aralık 1908'de Fatsa müderrisinin Dahiliye Nezareti'ne çektiği telgrafnamede durum ayrıntılarıyla anlatılmış ve Hekimoğlu'nun dağdan indirilmesi için destek ve takip istenmiştir. Ama gerek Hekimoğlu'nun becerisi gerekse Türk köylerinden destek görerek saklanmasıyla uzun süre Hekimoğlu dağdan indirilememiş ve Gürcü Bey'e karşı faaliyetlerini arttırmıştır. Bir kaç sene sonra Osmanlı Devleti'nden affını talep etmişse de Şura-yı Devlet kararıyla af talebi kabul olunmamış ve 26 Nisan 1913 günü doğduğu köyde sekiz saat süren bir çarpışma sonrası öldürülmüştür. Hekimoğlu Türküsü ise ölümünden sonra adına yakılmıştır.

Şu anda Hekimoğlu sülalesinin bir kısmı Fatsa'da bir kısmı Perşembe yaşamaktadır. Biz Perşembe yaşayanlardanız. Soyadı alınırken Hekimoğlu sülalesi Perşembe'de 3 ayrı soyadı almış. Yılmazlar, Özgüller ve Gümüşler. Hekimoğlu Ali, Hekimoğlu İsmail'in mezarları Perşembe'nin Ekinciler köyünde bulunmaktadır.
 
Son düzenleme:
benimde soyadim karadağ bizimkiler ülke kurmuş hiç konu açıyormuyum :D
 
Madem konu açıldı bizde girelim mevzuya . Bizde öle yabana atılacaklardan değiliz yani :)
Adapazarının 4 kurucusu ailesinden bir olan Rençber'ler deniz bizde . Atatürk Adapazarı'na geldiğinde bizzat ziyaret ettiği Veysel Rençber ki kendisi silah arkadaşı olup savaşta gazilik almış kişinin torunuyuz . Bu dede tarafından olan kısım bunun birde babaanne tarafı var . Bu kısımda ki dedemde Sakarya meydan muharebesinde Şu anki tarihi köprü yapılamdan önce ki tahta köprüyü hava ucurup gazi olmasına rağnen tek yunan askerini nehrin öteki yakasına geçirmeyenlerden . Bir de dedelerimin kardeşlerinden şehitlik mertebesine çıkanları var ki ön güzel makama erişmişler geyve de boğaz denen yerde geçit vermemişler .
Eh işte benim dedelerde böle . Ne mutlu ki bana hem gazi hem şehit torunuyum .
 
Geri
Üst