• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Empire: Total War Başlangıç Rehberi (ETW)

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

Empire Total War

Bildiğiniz üzere Empire:Total War seride ki diğer oyunlara oranla daha bir karmaşık. Bunu göz önünde bulundurarak size genelde yeni başlayanlar veya zorluk çeken arkadaşlar için bir rehber hazırladım biraz kabataslak ama artık odluğu kadar yanlışım olursa veya bilmediğim birşey olursa bildirmenizi isterim. Umarım beğenirsiniz.

Genel Oynanış Mantığı

E:TW serinin diğer oyunları gibi harita üzerinden oynanan birimler,şehirleri,agentleri yönlendirebildiğimiz bir oyun. Diğer oyunlara oranlar diplomasinin diplomat aracılığı ile değilde diplomasi bölümünden olması bize kolaylık sağlıyor.Hepinizin bildiği üzere eski oyunlarda sadece kara savaşlarını oynayabilirdik ama artık deniz savaşlarınıda oynuyoruz ve gerçekten muazzam.Oyunun başında 3 tane farklı sahne , harita nasıl algılarsanız ben sahne diyorum 3 tane farklı sahnemiz var bunlar, Amerika , Hindistan ve Avrupa bunlara ilaveten East Indies , Straits of Madagascar , Coast of Brazil , West Africa gibi ticaret noktalarımız var. Üreteceğimiz ticaret gemileri ( Tradeship)`ni dünya haritasında bu noktalara getirerek büyük kazançlar sağlıyabiliyoruz. Harita üzerinde ise ordularımızın agentlerimizin hareket puanları var karakterlerimiz bu hareket puanları dahilinde ilerliyebiliyorlar. Yani ordumuzun üzerine tıkladığımızda yeşil renkte bir alan çıkıyor o tur içerisinde ancak o alan içerisinde hareket edebiliyoruz. Gemi ilerlemesi aynı askerlerinki gibidir. Zaten oyunu oynamaya başladıkatan sonra genel oynanış mantığını anlarsınız.

Silahlı Kuvvetler (Ordu)

Ordu bildiğiniz gibi her total war serisinde en önemli kurumumuz. Oyunda ordu içerisinde farklı birimler bulunabilir. Söz konusu bu birimleri üç`e ayırabiliriz: Piyade, Süvari, Top

Piyade :

Şunu açıkça söyliyeyim bu birimler olmadan hiç bir savaş düşünülünemez. Bu birimler (kılıç,süngü) veya tüfek kullanabilirler. Her birim melee attack yapabilir. Bunu birimi seçtiğimiz zaman aşağıda ki sağ tarafta bulunan göstergeden ayarlıyabiliriz. Birimlerin hızları ise ilk hareket ettirdiğimizde yine aynı bölümde ki ayak altında bir çizgi , bir daha tıkladığımızda ise iki çizgi olan butondan ayarlayabiliriz.bir daha tıkladığımızda ise iki çizgi olan butondan ayarlayabiliriz.Cisimlerin hareketlerini durdurmak için dur simgesine tıklayabiliriz.Piyade birimleri ateş gücü , melee attack gibi özelliklerde farklılık gösterebilir.

Süvari:

Oyundaki en hızlı birliklerdir.%90'ı yakın dövüş yapar. Bunun dışında çok az birim at üzerinde ateşli silah kullanabilir. Süvari birimleri daha çok dar bir alanda sıkışan savaşı açmak veya kaçan düşmanı yakalamak için kullanılır. Çoğu komutan süvari birimine dahildir. Eğer komutanın birliği yok olursa bütün ordu kaçmaya başlar bu yüzden komutanı emniyetli bir yere koymak gerekir.

Toplar:

Topçu birlikleri özellikle kuşatmaların olmazsa olmazıdır. Bu birlikler düşmana ateş ettiği zaman düşmanı korkutur bozguna uğratır .Özellikle Osmanlının Cemaat Bombacıları bu konuda çok etkilidir. Topçu birliklerini sakın ola kendi birlikleriniz ile savaşan düşmana yöneltmeyin.Sonra kendi birliklerinize gelir heder olursunuz.Çoğunlukla size doğru hareket etmekte olan düşmana veya komutana yöneltin.Bunlar dışında kuşatmada önemli binalara zarar vermek için kullanılır.

EKONOMİ (Ticaret)

Ekonomi oyunumuzun vazgeçilmezidir zira ekonomi olmaz ise ne bir ordu kurabiliriz nede ülkemizi geliştirebiliriz. Oyunumuzda gelir getiren şeyler genelde şunlardır : Vergiler , Ticaret, Antlaşma , Farm gibi yapılar. Ekonomimizin batmaması için dikkat etmemiz gereken şeyler ise : upkeep , navykeep , town watch. (Ordu besleme , donanma besleme , şehir bakımı) İyi bir ekonomiye sahip olmak istiyorsanız gelir giderden en az 10.000 fazla olmalıdır.Geliri arttırmanın yolları şunlardır:

1- Farm,Iron Minefield,Vines,Gold Minefield,Silver Minefield gibi binaların seviyesini arttırmak. Seviye artırmak için ise uygun araştırmayı yapmak gerekir.

2- Yapabildiğimiz kadar devlet ile ticarek antlaşması yapmamız gerekir. Bazı ülkeler ile yapılmaz bunun nedeni yol , deniz gibi ulaşımlarımızın olması gerekir. Bazılarıda kabul etmez çünkü o devlet size karşı aksi bir tavır sergiler.

3- Ticaret noktaları East Indies , Straits of Madagascar , Coast of Brazil , West Africa bölgelerinde bulunur.Bu slotlara sadece ticaret gemilerini (indiaman) yerleştirebilirsiniz.

4- Gelen vergiler.(Bu vergileri Government/Policies bölümünden değiştirebilirsiniz.Tavsiyem autoya almanızdır.Sizin için en uygunu yapar.)

Ekonominizi Ministerlarınız(Bakanlar) da etkileyebilir.Örneğin Army costtu -'lerde dolaşan bir bakan yüzünden birimleri daha fazla para üretebilir.Ya da army upkeepiniz artabilir.Böyle bakanları kovmak için Government/Ministersa tıklayınız.Burda 5 bakan olacaktır.(Sömürgeniz varsa daha fazla onlar vali olarak bulunur.)Bunlar Head(diplomatik ilişkiler,içişleri/dışişleri bakanı), Treasury(ekonomi) , Justice(adalet) , Army(ordu) , Navy(donanma)dır.

DİPLOMASİ

Diplomasi oyundaki diplomasi sekmesinden yapılır.Önceki oyunlarda olduğu gibi diplomatlara ihtiyaç yoktur.Diplomasi sekmesine tıkladıktan sonra diplomatik görüşme içerisind olmak istediğiniz devleti seçerek open negotuations(nasıl yazıılıyor tam bilmiyorum)'a tıklayın.Karşınıza 8-9 tane seçenek gelir.Bunlar Trade Agreement , Present Gift , Request Allience , Payments , Regions , Technology , Military alliance , Protoctarete ve savaş halinde iseniz request peacedir.(Sırasıyla ticaret anlaşması , hediye yollama , dostluk teklif etme , vergiye bağlama (para alıp verme) , bölge alıp verme, teknoloji alıp verme , askeri dostluk , koruma olma ve barış teklifi) Bunlardan birini yolladığınızda devletler kabul etmeyebilirler.Örneğin Osmanlısınız ve Rusyaya bir trade agreement sundunuz.Kabul etmeyebilir.Bu durumda Teklifinizi bif gift ile süslerseniz kabul etme olasılığı artar.

Oyundaki dostluk son derece önemlidir.Her savaşa girdiğinizde call your allies diye bir bölüm çıkar.Bunu işaretlerseniz size sadık olan dostlarınız gelir.Gelmeyen gözünüzden düşer.Ayrıca durup dururken gift yollarsanız da yolladığınız ülke sizin dostluğunuza daha sadık olur.

Bana göre oyunda diplomatik kıtlık vardır.Mesela ben hep gemilerim düşmandan kaçarken dost limana sığınabilsin isterim.Bir başka örnek Polonya-Litvanyasınız.Osmanlı ticaret yolunuzu kesiyor.Onun bir şehrini kuşatarak birliklerini çekmesini isteyebilmek isterim.Ama bunlar şuan için biraz uzak şeyler.

ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ

Araştırma ve teknoloji 3 alana ayırılır.Bunlar military , industry ve entellektüelliktir.Bazı araştırmaları yapabilmek için gerekli binalara sahip olmanız gerekir.Örneğin deniz ile ilgili araştırmalar yapabilmek için en az admiralty binanız olması gerekir.Tabi bu araştırmaları direk yapamıyorsunuz.Yapmak için okula(school) ihtiyacınız var.Her araştırmaya belli bir turn süresi verir.Örneğin Plug Bayonet araştırmasını tamamlamak için 4 turn gerekir.Bu turn okulların seviyesi arttıkça ya da scholar gönderdikçekısalır.Yani school,college,univercity,modern univercity gibi bir yol izler. Kısaca researchs&technology bu oyunda başarılı olabilmenin anahtarıdır.
 
Geri
Üst