Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğini alan yaratıcısı ile ethereum, aklımıza ilk gelen kripto paralardan birisidir. 2017 yılında gösterdiği yükseliş performansı ile adından çok kez söz ettiren ethereum nedir, nasıl üretilir, ne işe yarar sorularını bu yazıda cevaplandıracağız.
Dikkat çeken kripto paralar hangileridir diye sorsak; ilk sırada bitcoin, ikinci sırada ise ethereum aklımıza gelir. Çünkü bitcoinden sonra, popüler olan ve Rusya’nın desteğini arkasına alan ethereum, 2017 yılında yüzde 300’den fazla değer kazanmıştır. Doğal olarak bitcoine alternatif olarak yatırım yapılan bir kripto para olmuştur. Hatta bazılarına göre bitcoinden daha iyi bir kripto paradır.
Bitcoinin tahtında gözü olan kripto paralardan birisi de ethereumdur. Yaratıcısı tarafından oldukça iddialı tanımlamaları bulunmaktadır. Aynı zamanda üretiminin bitcoine göre daha basit olması da minerların dikkatini hemen çekmiştir. İlk başlarda bir altcoin olduğu düşünülen ethereumun, Rusya tarafından desteklenmesi güçlü bir kripto coin olduğunu kanıtlamıştır.
Aslında ethereum bir kripto para olarak görülmemektedir. Çünkü kendisi bir proje olarak hayatımıza girmiştir ve para birimi olarak ether belirlenmiştir. Projenin yaratıcısı, ether için kripto yakıt tanımı kullanmaktadır ve iddialı bir şekilde kripto paraları fişekleyecek gücün ondan geçtiğini söylemiştir. Dolayısıyla ethereuma karşı ilgi fazlasıyla artmış ve değer kazanmaya başlamıştır. Şimdi ethereum nedir sorusunu tüm detaylarıyla inceleyelim. Eğer bitcoin nedir hala bilmiyorsanız da sizi buraya alalım.
Ethereum Nedir?
Ethereum, bitcoinde olduğu gibi blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş, açık kaynak kodlu bir kripto para platformudur. Platformdaki para birimi ise etherdir. ETH şeklinde kısaltılmaktadır ve 2013 yılında bir proje olarak hayatımıza girmiştir. Resmi olarak hayatımıza girişi ise 30 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşmiştir. Kendine özel bir yazılım diline sahiptir ve merkezi olmayan protokollerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Yaratıcılar tarafından ethereumun amacı; ademi merkeziyetçi uygulamalar oluşturmak için alternatif bir protokol yaratmak şeklinde tanımlanmaktadır. Ethereum minerlarına da bu noktada ihtiyaç duyulmaktadır. Sahip olduğu özellikler sayesinde de bitcoine göre kullanıcılarına daha güvenli ve esnek bir sistem sunmaktadır. Ayrıca ethereum sadece para transferi işlemlerinde kullanılmamakta ve akıllı kontratları sayesinde geleceğin para birimi olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Ethereum nedir konusunu daha iyi anlamak için yaratıcısını ve ortaya çıkış hikayesini de inceleyelim:
Ethereumun Yaratıcısı Kimdir?
Ethereum, iyi bir programcı olan ve hayalleri peşinde üniversite eğitimini bırakan Vitalik Buterin isimli genç tarafından yaratılıştır. Vitalik Buterin, bitcoin topluluklarının kemik kadrosunda yer almış bir isimdir ve kripto para dünyasını keşfetmeye başladığı 2011 yılında hayatına yeni bir yön vermiştir. Sürekli bitcoin topluluklarının buluşmalarına katılan ve aktif rol alan bir isim olmuştur. Aynı zamanda Bitcoin Magazine sitesinin de kurucuları arasında yer almıştır.
Vitalik Buterin, bir proje olarak ethereumu başlattığında yanında sadece 3 kişi vardır. Bu isimler; Charles Hoskinson, Anthony Dilorio ve Gavin Wood’dur. Bir süre sonra Rusya devletinin desteğini arkasına alan Buterin, ekibindeki kişi sayısını kısa zamanda 30’un üzerine çıkartmıştır.
Ethereum Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Ethereum adı ilk defa 2013 yılının sonunda Buterin tarafından hazırlanan White Paper ile duyurulmuştur. 2014 yılının Ocak ayında ise Kuzey Amerika’da gerçekleşen bir bitcoin konferansında Buterin tarafından ethereumun ne olduğu açıklanmıştır. İki tarih arasındaki sürede, kripto para meraklıları ethereuma fazla ilgi göstermiş ve bitcoinin en güçlü rakibi olarak tanımlamıştır.
Tarihler 2014 Nisan ayını gösterdiğinde ise Gavin Wood tarafından Yellow Paper ile teknik özellikleri ve dokümanları yayımlanmıştır. Bu sayede ethereumun ne olduğunu merak eden kişiler, biraz daha heyecanlanmıştır ve tarihler 30 Temmuz 2015’i gösterdiğinde büyük bir coşku ile karşılanmıştır.
Ethereum Nasıl Üretilir?
Ethereum, “internetin enerji kaynağı” olarak tanımlanmış ve kripto para piyasasına oldukça iddialı bir giriş yapmıştır. Üretim mantığı ise bitcoinin blok zinciri mantığına dayalıdır. Buna karşın ethereumun madenciliği daha kolaydır ve güçlü ekran kartlarına sahip olan bilgisayarlarla evde üretmenize uygundur. Aynı zamanda ethereum üretimi için sınır getirilmemesi de bir avantaj olarak görülmektedir.
Ethereumun şifreleme altyapısı, bitcoinden daha gelişmiştir. En büyük farkları ise algoritma yapılarındaki değişikliktir. Blok zinciri teknolojiyle yeni etherler üretebilmek için ekran kartı madenciliği yapılmaktadır. Bunun için grafik işlemlerini yapan ve ekran kartı üzerinde bulunan işlemcilere sahip olmak gerekmektedir.
Windows bilgisayarlarda bile kolayca üretilebilen ethereum için birkaç temel bileşene sahip olunması yeterli görülüyor. Bunlara sahip olduktan sonra kendinize bir sanal cüzdan oluşturmanız yeterlidir. Aynı zamanda bir havuza dahil olursanız, çok daha hızlı bir şekilde ether üretmeniz mümkündür.
Ethereumun üretimini anlamak için bilmeniz gereken birkaç önemli konu bulunmaktadır.
Token Nedir? Ne İşe Yarar?
Ethereumun en çok merak edilen konularından birisi de token sistemleridir. Ethereumun çıkış amaçlarından birisi; herkesin blok zinciri üzerinden istediği türden uygulamayı kodlayabilmesidir. Ama kodlanan uygulamaların kolayca alınıp satılabilmesi için kendi tokenlarına ihtiyacı vardır. Bu tokenlar, dijital varlıklardır. Buterin’in tanımı ile sadakat puanı, hediye çeki, senet ve oyun objesi gibi birçok şeyi temsil etmektedirler.
Ethereum blok zinciri üzerinde çalışan tokenlar, çeşitli kodlar ve bağlantılı veritabanları ile çalışmaktadır. Bir işlem gerçekleştirilmek istendiği zaman, tokena bir mesaj gönderilmekte ve veritabanı güncellenmektedir. Bu işleme bir örnek vermek gerekirse;
Ali, Ahmet’e bir fon transferi yapmak istediği zaman, o fona ait tokena mesaj gönderilir. Sonrasında Ali’nin yapmak istediği işlem ile ilgili kontroller yapılır. Yeterli etheri olup olmadığı ve imzasının varlığı sorgulanır. Bu işlem sonrasında Ali’den Ahmet’e fon transferi gerçekleştirilir. İşlemin sonunda ise başarılı bir transfer olup olmadığına dair bilgilendirmeler yapılır.
İşte tam olarak tokenlar bu şekilde çalışırlar ve transferlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlarlar.
Ethereum Transferinde Akıllı Kontratlar
Ethereumda iki tarafın anlaşmasına dayalı olan akıllı kontratlar, zamanı geldiğinde ve gerekli şartlar sağlandığında işlemin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlamaktadır. Vitalik Buterin, ethereumun en güçlü yanlarından birisinin akıllı kontratlar olduğunu söylemektedir. Akıllı kontratlar sayesinde gelecekte ev kiralanabileceğini dahi belirtmektedir.
Vitalik Buterin akıllı kontratları şu şekilde tanımlamaktadır:
“Ben size belirlenen günde ulaşacak şekilde bir sanal giriş anahtarı veriyorum. Anahtar size zamanında ulaşmazsa blok zinciri paranızı geri ödüyor. Eğer ben anahtarı kiralama gününden önce gönderirsem sistem, günü gelene kadar anahtarı saklıyor ve bana parayı aktarırken size de anahtarı veriyor.”
Kısaca akıllı kontratlar, “eğer koşullar sağlanırsa işlemi gerçekleştir,” mantığıyla çalışıyor. Bu işleme, sistemdeki herkesin şahitlik ediyor olması da ne kadar güvenli olduğunu kanıtlıyor. Eğer gelecekte kripto paralar, nakitlerin yerini alacaksa böyle bir sistem olması son derece muhtemel gözüküyor.
Ethereum Nasıl Kullanılır?
Ethereumun yaratılış amacı ve özellikleri, gelecekte bir ödeme yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermektedir. İnternetin enerji yakıtı olarak gösterilmesi ise teknolojinin hayatımıza daha fazla girmesiyle ethereum gibi sistemlere ihtiyacımız olacağını kanıtlıyor. Online ödeme işlemleri için ether ve akıllı kontrat gibi aracıların kullanılması da mümkün hale geliyor.
Şu an sadece ethereum sistemi içerisinde yer alan kullanıcıların faydalanabildiği özellikler, gelecekte kabul görmesiyle birlikte hepimizin yararına olabilir. İnternet üzerinden yaptığımız ödemeleri, ethereum gibi sistemler üzerinden gerçekleştirmek, hem daha hızlı hem de daha güvenli sonuçlar sunacaktır. Akıllı kontratlar gibi “if-then” mantığıyla çalışan bir ödeme aracı sistemi, mevcut koşullarımızı daha iyi hale getirebilecektir.
Ethereumun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğini alması da kullanım amaçlarına uygunluğunu kanıtlıyor. Ethereum projesinin özellikleri, Rusya devletinin dikkatini kısa sürede çekmiştir ve Putin, Buterin ile bir görüşme yapmıştır. Ardından da Kremlin’den resmi bir açıklama yaparak, ethereumun popülerleşmesine destek vereceğini açıklamıştır.
Ethereum Ne İşe Yarar?
Ethereum, diğer kripto paralardan farklı olarak akıllı kontrat ve token gibi sistemlere sahiptir. Bu sistemler sayesinde de para transferlerinin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi mümkün hale gelmektedir. Kripto para sistemleri gelecekte kabul gördüğü zaman, ethereumun akıllı kontratları sayesinde ev veya araba kiralayabileceksiniz. Aynı şekilde, internetten bir alışveriş gerçekleştireceğiniz zaman daha güvenli bir transfer işlemi yapılmasını mümkün kılacaktır. Siz elinize ürün gelene kadar, paranızı güvenle ve sistemdeki herkesin şahitliğinde saklamış olacaksınız.
Kripto para dünyasının ilk ortaya çıkış mantığına uygun olan ethereum, belki de bitcoine göre daha iyi bir ödeme aracı olabilir. Hatta litecoin ile birlikte akıllı kontrat özelliklerinin bulunması, onları birkaç adım öne taşıyabilir.
Kaynak
Dikkat çeken kripto paralar hangileridir diye sorsak; ilk sırada bitcoin, ikinci sırada ise ethereum aklımıza gelir. Çünkü bitcoinden sonra, popüler olan ve Rusya’nın desteğini arkasına alan ethereum, 2017 yılında yüzde 300’den fazla değer kazanmıştır. Doğal olarak bitcoine alternatif olarak yatırım yapılan bir kripto para olmuştur. Hatta bazılarına göre bitcoinden daha iyi bir kripto paradır.
Bitcoinin tahtında gözü olan kripto paralardan birisi de ethereumdur. Yaratıcısı tarafından oldukça iddialı tanımlamaları bulunmaktadır. Aynı zamanda üretiminin bitcoine göre daha basit olması da minerların dikkatini hemen çekmiştir. İlk başlarda bir altcoin olduğu düşünülen ethereumun, Rusya tarafından desteklenmesi güçlü bir kripto coin olduğunu kanıtlamıştır.
Aslında ethereum bir kripto para olarak görülmemektedir. Çünkü kendisi bir proje olarak hayatımıza girmiştir ve para birimi olarak ether belirlenmiştir. Projenin yaratıcısı, ether için kripto yakıt tanımı kullanmaktadır ve iddialı bir şekilde kripto paraları fişekleyecek gücün ondan geçtiğini söylemiştir. Dolayısıyla ethereuma karşı ilgi fazlasıyla artmış ve değer kazanmaya başlamıştır. Şimdi ethereum nedir sorusunu tüm detaylarıyla inceleyelim. Eğer bitcoin nedir hala bilmiyorsanız da sizi buraya alalım.
Ethereum Nedir?
Ethereum, bitcoinde olduğu gibi blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş, açık kaynak kodlu bir kripto para platformudur. Platformdaki para birimi ise etherdir. ETH şeklinde kısaltılmaktadır ve 2013 yılında bir proje olarak hayatımıza girmiştir. Resmi olarak hayatımıza girişi ise 30 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşmiştir. Kendine özel bir yazılım diline sahiptir ve merkezi olmayan protokollerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Yaratıcılar tarafından ethereumun amacı; ademi merkeziyetçi uygulamalar oluşturmak için alternatif bir protokol yaratmak şeklinde tanımlanmaktadır. Ethereum minerlarına da bu noktada ihtiyaç duyulmaktadır. Sahip olduğu özellikler sayesinde de bitcoine göre kullanıcılarına daha güvenli ve esnek bir sistem sunmaktadır. Ayrıca ethereum sadece para transferi işlemlerinde kullanılmamakta ve akıllı kontratları sayesinde geleceğin para birimi olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Ethereum nedir konusunu daha iyi anlamak için yaratıcısını ve ortaya çıkış hikayesini de inceleyelim:
Ethereumun Yaratıcısı Kimdir?
Ethereum, iyi bir programcı olan ve hayalleri peşinde üniversite eğitimini bırakan Vitalik Buterin isimli genç tarafından yaratılıştır. Vitalik Buterin, bitcoin topluluklarının kemik kadrosunda yer almış bir isimdir ve kripto para dünyasını keşfetmeye başladığı 2011 yılında hayatına yeni bir yön vermiştir. Sürekli bitcoin topluluklarının buluşmalarına katılan ve aktif rol alan bir isim olmuştur. Aynı zamanda Bitcoin Magazine sitesinin de kurucuları arasında yer almıştır.
Vitalik Buterin, bir proje olarak ethereumu başlattığında yanında sadece 3 kişi vardır. Bu isimler; Charles Hoskinson, Anthony Dilorio ve Gavin Wood’dur. Bir süre sonra Rusya devletinin desteğini arkasına alan Buterin, ekibindeki kişi sayısını kısa zamanda 30’un üzerine çıkartmıştır.
Ethereum Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Ethereum adı ilk defa 2013 yılının sonunda Buterin tarafından hazırlanan White Paper ile duyurulmuştur. 2014 yılının Ocak ayında ise Kuzey Amerika’da gerçekleşen bir bitcoin konferansında Buterin tarafından ethereumun ne olduğu açıklanmıştır. İki tarih arasındaki sürede, kripto para meraklıları ethereuma fazla ilgi göstermiş ve bitcoinin en güçlü rakibi olarak tanımlamıştır.
Tarihler 2014 Nisan ayını gösterdiğinde ise Gavin Wood tarafından Yellow Paper ile teknik özellikleri ve dokümanları yayımlanmıştır. Bu sayede ethereumun ne olduğunu merak eden kişiler, biraz daha heyecanlanmıştır ve tarihler 30 Temmuz 2015’i gösterdiğinde büyük bir coşku ile karşılanmıştır.
Ethereum Nasıl Üretilir?
Ethereum, “internetin enerji kaynağı” olarak tanımlanmış ve kripto para piyasasına oldukça iddialı bir giriş yapmıştır. Üretim mantığı ise bitcoinin blok zinciri mantığına dayalıdır. Buna karşın ethereumun madenciliği daha kolaydır ve güçlü ekran kartlarına sahip olan bilgisayarlarla evde üretmenize uygundur. Aynı zamanda ethereum üretimi için sınır getirilmemesi de bir avantaj olarak görülmektedir.
Ethereumun şifreleme altyapısı, bitcoinden daha gelişmiştir. En büyük farkları ise algoritma yapılarındaki değişikliktir. Blok zinciri teknolojiyle yeni etherler üretebilmek için ekran kartı madenciliği yapılmaktadır. Bunun için grafik işlemlerini yapan ve ekran kartı üzerinde bulunan işlemcilere sahip olmak gerekmektedir.
Windows bilgisayarlarda bile kolayca üretilebilen ethereum için birkaç temel bileşene sahip olunması yeterli görülüyor. Bunlara sahip olduktan sonra kendinize bir sanal cüzdan oluşturmanız yeterlidir. Aynı zamanda bir havuza dahil olursanız, çok daha hızlı bir şekilde ether üretmeniz mümkündür.
Ethereumun üretimini anlamak için bilmeniz gereken birkaç önemli konu bulunmaktadır.
Token Nedir? Ne İşe Yarar?
Ethereumun en çok merak edilen konularından birisi de token sistemleridir. Ethereumun çıkış amaçlarından birisi; herkesin blok zinciri üzerinden istediği türden uygulamayı kodlayabilmesidir. Ama kodlanan uygulamaların kolayca alınıp satılabilmesi için kendi tokenlarına ihtiyacı vardır. Bu tokenlar, dijital varlıklardır. Buterin’in tanımı ile sadakat puanı, hediye çeki, senet ve oyun objesi gibi birçok şeyi temsil etmektedirler.
Ethereum blok zinciri üzerinde çalışan tokenlar, çeşitli kodlar ve bağlantılı veritabanları ile çalışmaktadır. Bir işlem gerçekleştirilmek istendiği zaman, tokena bir mesaj gönderilmekte ve veritabanı güncellenmektedir. Bu işleme bir örnek vermek gerekirse;
Ali, Ahmet’e bir fon transferi yapmak istediği zaman, o fona ait tokena mesaj gönderilir. Sonrasında Ali’nin yapmak istediği işlem ile ilgili kontroller yapılır. Yeterli etheri olup olmadığı ve imzasının varlığı sorgulanır. Bu işlem sonrasında Ali’den Ahmet’e fon transferi gerçekleştirilir. İşlemin sonunda ise başarılı bir transfer olup olmadığına dair bilgilendirmeler yapılır.
İşte tam olarak tokenlar bu şekilde çalışırlar ve transferlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlarlar.
Ethereum Transferinde Akıllı Kontratlar
Ethereumda iki tarafın anlaşmasına dayalı olan akıllı kontratlar, zamanı geldiğinde ve gerekli şartlar sağlandığında işlemin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlamaktadır. Vitalik Buterin, ethereumun en güçlü yanlarından birisinin akıllı kontratlar olduğunu söylemektedir. Akıllı kontratlar sayesinde gelecekte ev kiralanabileceğini dahi belirtmektedir.
Vitalik Buterin akıllı kontratları şu şekilde tanımlamaktadır:
“Ben size belirlenen günde ulaşacak şekilde bir sanal giriş anahtarı veriyorum. Anahtar size zamanında ulaşmazsa blok zinciri paranızı geri ödüyor. Eğer ben anahtarı kiralama gününden önce gönderirsem sistem, günü gelene kadar anahtarı saklıyor ve bana parayı aktarırken size de anahtarı veriyor.”
Kısaca akıllı kontratlar, “eğer koşullar sağlanırsa işlemi gerçekleştir,” mantığıyla çalışıyor. Bu işleme, sistemdeki herkesin şahitlik ediyor olması da ne kadar güvenli olduğunu kanıtlıyor. Eğer gelecekte kripto paralar, nakitlerin yerini alacaksa böyle bir sistem olması son derece muhtemel gözüküyor.
Ethereum Nasıl Kullanılır?
Ethereumun yaratılış amacı ve özellikleri, gelecekte bir ödeme yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermektedir. İnternetin enerji yakıtı olarak gösterilmesi ise teknolojinin hayatımıza daha fazla girmesiyle ethereum gibi sistemlere ihtiyacımız olacağını kanıtlıyor. Online ödeme işlemleri için ether ve akıllı kontrat gibi aracıların kullanılması da mümkün hale geliyor.
Şu an sadece ethereum sistemi içerisinde yer alan kullanıcıların faydalanabildiği özellikler, gelecekte kabul görmesiyle birlikte hepimizin yararına olabilir. İnternet üzerinden yaptığımız ödemeleri, ethereum gibi sistemler üzerinden gerçekleştirmek, hem daha hızlı hem de daha güvenli sonuçlar sunacaktır. Akıllı kontratlar gibi “if-then” mantığıyla çalışan bir ödeme aracı sistemi, mevcut koşullarımızı daha iyi hale getirebilecektir.
Ethereumun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğini alması da kullanım amaçlarına uygunluğunu kanıtlıyor. Ethereum projesinin özellikleri, Rusya devletinin dikkatini kısa sürede çekmiştir ve Putin, Buterin ile bir görüşme yapmıştır. Ardından da Kremlin’den resmi bir açıklama yaparak, ethereumun popülerleşmesine destek vereceğini açıklamıştır.
Ethereum Ne İşe Yarar?
Ethereum, diğer kripto paralardan farklı olarak akıllı kontrat ve token gibi sistemlere sahiptir. Bu sistemler sayesinde de para transferlerinin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi mümkün hale gelmektedir. Kripto para sistemleri gelecekte kabul gördüğü zaman, ethereumun akıllı kontratları sayesinde ev veya araba kiralayabileceksiniz. Aynı şekilde, internetten bir alışveriş gerçekleştireceğiniz zaman daha güvenli bir transfer işlemi yapılmasını mümkün kılacaktır. Siz elinize ürün gelene kadar, paranızı güvenle ve sistemdeki herkesin şahitliğinde saklamış olacaksınız.
Kripto para dünyasının ilk ortaya çıkış mantığına uygun olan ethereum, belki de bitcoine göre daha iyi bir ödeme aracı olabilir. Hatta litecoin ile birlikte akıllı kontrat özelliklerinin bulunması, onları birkaç adım öne taşıyabilir.
Kaynak