• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Eve Online Arama Rehberi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
Bu Rehberin amacı EVE Online da Scanning olarak adlandırılan Uzayda saklı olarak bulunan ve normal oyun pencereside gözükmeyen Anomaly tipleri olan( Wormhole, Gravimetric , Magnetometric ) vb.. değişik anomalyleri bulmanıza veya bir sistemdeki Gemileri aramanıza ve bulmanıza olanak sağlayan arama sisteminin nasıl yapıldığını ve ne tür Gemilere ve Araçlara ihtiyacınız olduğunu kısaca anlatmaya çalışacağız :

Bize Probe ile Uzayda arama yapmak için neler gerekli :

- Tech 1 Frigate : Arama bonusu olan ve aramaya uygun sekilde fitlenmiş 1 Frigate türü gemi.

- Probe Luncher : Aramalar da kullanacağımız Probları uzaya atmak için gerekli olan Probe launcer

- Probe : Yapmak istediğimiz Arama çeşit ine göre seçmiş olduğumuz Prob Türü ( Combat veya Core Scanner Probe )

- Skill : Bu skiller Arama konusunda kasmanız gereken ve size aramalarda oldukça faydalı olacak skillerdir.Level 3 olmaları idealdir ( Astrometrics,Astrometric Pinpointing,Astrometric Rangefinding,Astrometric Acquisition )

- Loot ve Salvage : Girmiş olduğunuz yerlerde sizin ihtiyaç duyacağınız ve geminizde bulunan Modüller için gerekli olan skiller ise ( Archaeology,Hacking,Salvage ) dir.

Tech 1 veya Tech 2 Arama Gemisi Hazırlamak :

Probe ile arama yapmak için öncelikle bir adet bu işe özel bonusu olan en az Tech 1 Frigate tarzı bir gemiyi kullanabilir vaziyette olmanız gerekmektedir. Bu Tech 1 Frigate türü gemiler ise : Caldari için Heron, Gallente için Imıcus ,Amar için Magnete , Minmatar için Probe araması yapmak için uygun Tech 1 frigateler dir. Bu gemilerin Tech 2 versiyonları aramalara vermiş oldukları bonuslarla daha çok işinize yarayacak olsa da,başlangıç için Tech 1 gemiler haylice işinizi görecektir.

Aşağıda örnek olarak bir Caldari gemisi olan Heron için kullanılan standart bir aramada kullanılan Modülleri ve İtemleri görebilirsiniz :

ffba10.jpg


Gemide kullanılan Modüller ve İtemler :

- Expanded Probe Launcer I : Bu Launcer ile Mevcut 2 tip arama probu olan Combat veya Core Scanner Probeden istediğiniz bir tanesini takabilirsiniz.

fbdrgk.jpg


Core Scanner : ile Anomaly tiplerini Wormhole, Gravimetric , Magnetometric , ve değişik anomalyleri bulmanızı sağlar.

21zux1.jpg


- Combat Scanner : ile uzayda bulunan her türden Gemileri bulmanıza olanak sağlayan Arama Probu dur.Bu Prob genellik le oyunda oyun da Ninja Salvage diye adlandırılan ( Görevdeki oyuncunun yerini bularak,patlatmış olduğu gemilerden çıkan wreck leri salvage ederek içlerini boşaltmanıza yaran,bir nevi hırsızlığa verilen bir addır.Tehlikeli olduğunu da şimdiden belirteyim.) sistemde kullanılmaktadır. 0.0diye adlandırılan güvenlik seviyesi düşük sistemlerde, yani PVP ye açık alanlarda bir oyuncunun sistemdeki başka oyuncuyu bulmasında da sıkça kullanılan bir Arama Probudur.

303i6g8.jpg


- Gemide kullanılan Rig ler : Arama gemilerinde kullanılan rig türü ise ( small gravity capacitor upgrade ı ) dir.

34fd0de.jpg


Gemimizin ihtiyaç duyduğu Modülleri İstasyonda da hallettikten sonra artık Arama işleminin 2. aşaması olan Uzayda arama ve bulma çalışmalarına başlıya bilirsiniz :

Uzayda bulunan ve yukarıda bahsettiğim Anamoly veya Gemi bulma türleri doğrultusunda aramanıza başlıya bilir siniz.Ben aşağıda bir Anamoly nasıl bulunur ve ne tür yöntemler kullanılır onu basitçe açıklıya cağım. Açıklamaya başlamadan evvel uzayda bulunan ve aramalarda karşınıza çıkacak olan anamoly çeşitlerinden de kısaca bahsetmeden olmaz :

Cosmic anomaly : İçeride Korsan NPC güçlerinin bulunduğu bir anamoly çeşit i dır.

- Radar : İçerisinde yine NPC güçlerinin bulunduğu bir anamoly çeşit i dır.Lakin burada bulunan bazı Conteiner ları açmak için Codebreaker mödülüne ihtiyaç duyarsınız.Bu tur bir anamoly e giderken geminizde kesinlikle takılı ve aktif vaziyette bir Codebreaker bulunması yararınıza olacaktır.Skill Kitaplarından,oyun da üretilen bir eşyanın üretim kopyası olan Blue Print diye adlandırılan çok çeşitli item ler düşürmektedir.Tabi ki aramış olduğunuz sistemin Securtiy seviyesi düşecek itemin kalitesini haylice artıracaktır.

- Magnetometric : Burada sizi yine her zaman olduğu gibi NPC güçleri beklemektedir.Radar da bulunan hediye itemleri bura dada bulunmaktadır.Tek farkı yine geminizde Analyzer ve Salvager itemlerinin takılı olması gerekmekte dır.Bu anamoly çeşitin den de yukarıda bahsettiğim türden hediye itemler düşmektedir.

- Ladar ve Gravimetric : Bu ayrı 2 anamoly türü de Madencilerin oldukça işine yarmaktadır.Ladar Anamoly sinde da Gaz Madenleri ,Gravemetric te ise normal maden ler bulunmaktadır.Eğer ki Madenci iseniz bu Anamoly ler sizin daha fazla işinize yarayacaktır.

- Wormholes : Eve Online da bulunan solucan delikleri yani Wormholes ler nedir ? EveOnline da bulunan normal Star Gate ler yani atlama kapıları sabittirler ve asla kaybolmazlar, 2 farklı sistemi bir birine bağlarlar.Ancak Solucan delikler yani Wormholes ler ise açıldıkları sistemden belki de yüzlerce sistem uzaktaki başka bir sisteme açılırlar.Bir solucan deliğinin girişini görebilirsiniz ama çıkış kapısının neresi olduğunu asla bilemezsiniz,yani tam anlamıyla nereye çıkacağı tam bir muammadır.

- Peki bu solucan delikleri nasıl bulunur veya keşfedilir,Uzayda probe denilen özel arama gereçleri ve uygun bir gemi ile buna benzer Solucan delikleri veya diğer anamoly çeşitlerini çok rahatlıkla bulabilirsiniz.Tabi ki Eve Online da her şey skill üzerine dayalı olduğu için ,ne kadar çok bu alanda skill çalışması yaparsanız bu anamoly leri bulma zamanınızda kısalacaktır. Solucan deliklerinin bazı çeşitleri de bulunmaktadır.Bazı solucan delikleri zaman ayarlı olup belli bir saat sonra kapanırlar ,bazıları ise içlerinden taşınan yükle orantılıdır.Solucan deliklerin de bulunan info penceresi aracılığıyla bir solucan deliğinin ne kadar zaman açık kalacağını veya ne kadar bir kapasitesi olduğunu da öğrene bilirsiniz.

Oyunda uzunca bir süre bu solucan deliklerinden uzak durmanız tavsiye edilir.İllaki girmek isterseniz de oyun içerisinde bu işi bilen birilerinden yardım almanız iyi olacaktır. Yoksa koskoca uzayda kaybolup bulunmuş olduğunuz sistemlerden yüzlerce sistem uzakta, hatta belki de low sec diye adlandırılan düşük sistemlerde kendinizi bulmanız an meselesidir.

Kısaca Uzayda bulunan Anamoly çeşitlerini de açıkladıktan sonra nihayet artık Uzayda aramamıza başlıya biliriz :

İlk öncelikle Scanner Penceresinde bulunan Düğmelerle başlıya lım : Pnecerede bulunan 2 bölümün birincisi sizin Problarınızı ve ayarlarını gösterir.Alt taraftaki ayrı bölme ise Tarama sonucu çıkan sinyallerin çeşitlerini ve türlerini gösterir.

1z64npj.jpg


Solda en üste bulunan 5 düğme soldan sağa doğru :

- Analyze : Bu düğme ile uzaya bırakmış olduğunuz Probe ların belirlemiş olduğunuz alanı taramak ve sinyalleri bulmak için kullanacağınız,isminden de anlaşılacağı üzere analiz etme düğmesidir.

- Recover : Uzaya salmış olduğunuz Probe ler uzayda sonsuza dek kalmazlar.Her probun uzayda kalma süresini yine aynı ekranda bulunan Expres in den görebilirsiniz.Dikkat ederseniz Probe lar belli bir süreden doğru geriye saymaktadır. O süre dolmadan
Probe larınızı geminizin hangarına tekrardan almanıza olanak sağlayan düğmedir.

- Reactivate : Bu düğme ile sistemde bulunan her ne şekil de olursa kaybettiğiniz ( Oyundan kopma veya sistem değiştirme ) olsun zamanı dolmamış olan Prob larınızı tekrardan bulmanıza olanak sağlayan düğmedir.Kısacası Sistemde kaybettiğiniz Problarınız geri getirmenizi sağlar.

- Destroy : Adından da anlaşılacağı üzere Uzayda bulunan tüm Prob larınızı yok etmek için kullanılır.Yanlışlıkla bassanız dahi size tekrardan bir uyarı penceresi gelerek Probe ları yok edip etmemeniz konusunda son bir onay istemesi,oluşabilecek kazalarında önüne geçmiş oluyor.

-Map : Bildiğimiz Oyun haritasını açan düğmedir.

Artık problarımızı uzaya göndermenin zamanı geldi :

Luncher yardımıyla uzaya Skill iniz elverdiği ölçüde problarınızı sırayla atarak başlayalım.Mevcut problarınız ilk atıldığında üst üste gelmektedir ve toplu halde durmaktadırlar.Siz bunları Probeler üzerinde bulunan mevcut 6 yönlü oklar sayesinde ve aralarındaki sinyal bağı kopmadan bulunduğunuz sisteme yaymalısınız.Probları toptan taşımak istediğinizde ise ALT tuşuna basılı bir vaziyette bir Probun herhangi bir yön okunu tutup hareket ettirdiğiniz de,Probların Grup halinde hareket ettiklerini göreceksiniz.

Problarınız sisteme atıldıklarında etrafların da bir Mavi Balon şeklinde gözükürler.Probelerin etraflarında gözüken bu Mavi balon ise Probelerin ne kadar lık bir alanı tarayacağının göstergesidir.

Arama sırasında mevcut olan Prob tipinize göre bir arama alanın en yükseğinden düşüğüne göre taramaya başlıya bilirsiniz.Mevcut Probların arama mesafelerini arttırmak veya düşürmek için ise aşağıdaki
resimden yararlana bilirsiniz.

1582vt1.jpg


Prob ile Tarama :

Probların arama mesafesini ve yerlerini ayarladıktan sonra 1.düğmeye Scane basarak sistemi taramaya başlayın.

Taramanın bitmesinin ardından alt sekmede size bulunan sinyaller ve bu sinyallerin ne kadar güçlü veya zayıf olduklarını belirten bir Tarama liste açılacaktır.Bu tarama alanını yukarıdaki resimde olduğu gibi Probelerinizi toptan secerek açılan listeden düşürüp arttırabilirsiniz.

Bulmuş olduğunuz hedefin etrafında oluşan Kırmızı renkteki toplar ise o alanda bir yerde olduklarının ama tam yerinin belli olmadığının kanıtıdır.Bu aşamadan sonra Probelerinizi yön tuşlarıyla hareket ettirerek ve tarama alanını her arama da biraz daha düşürerek ,bu kırmızı alanda bulunan Anaomly nin sinyal seviyesi % 100 olana kadar bu şekilde devam etmeniz gerekmektedir.

Sinyal seviyesi %100 olan bir yer bulduğunuz da ise oranın nasıl bir Anamoly olduğunun ve Tipinin,uzaklığının vs.. bilgilerinin bulunduğunu artık Arama Penceresinden görebilirsiniz..Sinyal seviyesi %100 e ulaşmış bir bölgeye artık Warp layabilirsiniz.Yada aramanıza devam etmek isteyip,Bulmuş olduğunuz alanın Book Mark ını alabilirsiniz ve bulmuş olduğunuz sinyali üstüne tıklayarak ignore ederek kaldığınız yerden yeni Sinyaller aramaya devam edebilirsiniz.

fb9quv.jpg


Bu aşamadan sonra yukarıda anlattığım Anamoly çeşitlerinden artık karşınıza hangisi çıkar ise,Geminizi ona uygun donanımlarla döşeyip oraya gidip,aramalarınız sonucunda elde etmiş olduğunuz hediyenizi alabilirsiniz.Aşağıdaki resimde arama sonucunda bulunan Wormhole yi görebilirsiniz.

2ylk60y.jpg


Scan Result Filter in yanında bulunan alt alta çizgilere sağ clik yaparak ,açılan sekmeden kendinize özel arama kriterler ide belirleye bilirsiniz ve bunları sonraki aramalar için kaydede bilirsiniz.Birden fazla hedefin peşine düşerek zamanını harcamayın,her zaman 1 hedefe odaklanın ver aramanızı mümkün olduğunca dar tutmaya bakın.

Yapmış olduğunuz Flit reler sayesinde aramalarınızın daha kısa sürdüğünü ve gereksiz sinyallere boş yere zaman kaybetmediğiniz göreceksiniz.İşinize yaramayan sinyalleri topluca seçerek sağ clik yöntemi ile ignore ederek listeden komple kaldırabilirsiniz.Ger getirmek İstediğinizde ise Filter kısmına tekrar sag clik yaparak bu aramaları geri getirebilirsiniz.

Ne kadar anlatmakla bu tür Uygulamalar eksik kalsa da, en uygunu yine bunları tecrübe etmenizdir.Aşağıdaki Videoyu da seyrettiğinizde ve bunu yukarıdaki bilgilerle pratiğe döktüğünüzde ise artık sizde bir şeyler bulmaya başladığınızı
görecek ve belki de bu aramalar sayesinde Oyun içi çok iyi kazançlar elde edebileceksiniz...

Tebrikler ! artık Arama ve Bulma konusunda Oyunda usta olma yolunda bir adım attınız demektir ...
 
Geri
Üst