• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Fatih İstanbul'u Fethedince "intikamını aldım hector" dedi mi? (Truva için)

Unleashed

Daimi Üye
Aktiflik
K.Tarihi
31 May 2012
Mesajlar
64
Puanı
4
Fatih İstanbul'u Fethedince "intikamını aldım hector" dedi mi? (Truva için)

Türklerin Truvalıların soyundan geldiği ve İstanbul'un Fethi'nin Truva'nın intikamı olduğuna dair tezleri ve tartışmaları duymuş ya da kısmen bir kısmını okumuşsunuzdur. Ancak bu tartışmanın nasıl doğduğu ve hangi tarihi belgelere dayandığı konusunda bilgileriniz ne kadar yeterli?

"Rönesans döneminde Türkler’e, Franklar’a ve İtalyanlar’a müşterek bir ata soyundan geliş sağlayan hayalî Truva şeceresi oldukça hayli popülermiş... Avrupalılar, Türkler’in atası olarak Truvalılar’ı gösterip, çeşitli vesilelerle Fatih’in Truva ile ilgisini kurarlardı. II. Mehmed Truva soyundan olduğu iddiasında bulunan Avrupalı hükümdarlar arasında sayılırdı."
Rönesans döneminde Asya’ya giden Truvalı bir grubun, yani Türkler’in geri dönerek Yunanlılar’dan tekrar intikam aldığı rivayeti ortaya çıkar... " notlarını düşen Erhan Afyoncu daha sonra Avrupa Tarihinde Truva'yı anlatıyor.

Türkler Truvalı fikrinin ortaya çıkışı

Eserde yer alan bilgilere göre, Truvalı Türkler düşüncesinin kaynağı 7. yüzyılda yazılmış olan Fredegar Kroniği ve 12. yüzyılda Gesta Francorum adlı eserdi. Fredgar Kroniği’ne göre Türkler ve Franklar Truva’nın istilasından sonra bölgeden kaçmışlar, Franklar Pannoia’ya (Macaristan’da) ve Ren bölgesine göç ederlerken, Türkler İskit topraklarına yerleşmişlerdi.
Velhasıl hikaye böyle uzayıp gdiyor.... Neticeye gelirsek Türkler neden sonra titreyip kendilerine geliyor ve İranlılar’ı yenip boyun eğdirdikten sonra Medler’e ve Araplar’a saldırışorlar. Suriye ve Mısır’a inip, Doğu’nun bütün krallıklarını fethetttikten sonra Kapadokya’yı, Pontus’u, Kilikya’yı, Yunanistan’ı ve nihayet de İstanbul’u hâkimiyetlerine alıyorlar,,,

Felix, Türkler’in Müslüman olmuş gerçek Truvalılar ve o sırada Hristiyan âlemini tehdit eden hakikî düşmanlar ol-dukları sonucuna varıyor...

Truva’nın İntikamı

Truva'nın intikamı söyleminin tarihine de ışık tutan Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Fetih'ten çok önce bu söylentinin tarih sahnnesine çıktığına dikkat çekiyor. Örneğin, İspanyol Pero Tafur, 1437’de İstanbul’a uğradığında halkın ağzında “Türkler Truva’nın intikamını alacaklar” sözünün dolaştığını söylüyor.
Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’un fethinden sonra “Hektor’un ve diğer Truvalılar’ın halefi ve intikamcısı” olarak yazdığı iddia edilen ve papayı aşağılayan sahte mektuplarının birçok yerde okunup durduğu konusu da hayli ilginç bilglier arasında.
Türkler Truvalı tezinden rahatsız olanlar
Truva rivayetine karşı çıkanlar da vardı. Sör Richard Guylforde’un rahibine göre Türkler’in Truva Savaşı’nı sürdürmeye hakları olmadığı gibi, Yunanistan’ı ele geçirmeye yetkileri de yok mesela.
Tarihçi Halkondil ise Türkler’in Truvalılıklar’ını kabul etmiyor ama Türkler Truva’nın cezasını kesmek üzere gönderildiğine inanıyor.
Rönesans döneminde Fatih’e yazıldığı ve Fatih’in yazdığı idida edilen birçok sahte mektup ortaya çıkmış. Bunlardan birisinde Fatih, Papa Pius’a yazdığı şiirde Türk olmadığını ve Truvalı olduğunu söyler ve sonra sözde mektubunda meselesinin Hristiyanlar’ı sıkıntı da bırakmaktan çok Truva’yı yeniden ihya etmek olduğunu belirtiyor...
Papalık, Venedik, Macarlar, Aragon, St. Jean Şövalyeleri yazışmalarında Teucri ifadesini kullanmakla birlikte, bu kullanımda coğrafî ve tarihî bir iddia yok.
Cenevizli Fiesch ise efsanenin tam tersi şekilde 1470’de Eğriboz’un fethinde Eğriboz’un Venedikli Valisi’ni Truva Kralı Priam olarak gösterirken, Fatih’i Aşil’e benzetir. Tarihin garip cilvelerinden birisi de ilginçtir Fatih Sultan Mehmed'in Aşil'in mezarını araştırması...
Yayınlanan eseriyle ilgili olarak Haber 7 kitap dünyasının sorularını cevaplandıran Doç. Dr. Erhan Afyoncu şunları söyledi:
> Son yıllarda yeniden taraftar bulan Türklerin Truvalı oluşu tartışmaların kökeni nedir?
> Bu Batıların başlangıçta yenilgiye uydurduğu bir kılıf. Bizi Truvalı yaptıkları zaman zaten kendileri mağlubiyete uğramamış oluyorlar. Yani otomatik olarak kendilerini psikolojik olarak rahatlatıyorlar. Aynı zamanda Fatih'in İstanbul'u fethini de kendi mantıklarınca izah ediyorlar. Bu fikir 15. yüzyılda Avrupa'da çok meşhur ama Türklere meşruiyet sağladığı için zamanla reddediliyor...
> Türkler arasında da son yıllarda Türklerin Truvalı olduğunu ispatlamaya çalışan isimler olması dikkat çekici:
> Bizim Türk tarihçiler arasında Truva'dan geldiğimize dair yaygın bir inanış yok. Bu fikre kapılanları destekleyen de aslında Fatih Sultan Mehmed'in sözleridir. Batı dünyasını şehzâdeliği döneminden itibaren yakından takip eden Sultan Mehmed, Truva’yı biliyordu. Manisa sarayında şehzade iken yanında İtalyan nedimeleri vardı ve İstanbul’un fethi sırasında yanında olan Anconalı Ciriaco, Truva mitolojisinin yardımıyla Türkler’i izah ederek İtalya’daki birçok toplantıya katılmıştı. Ciriaco, sultana Eski Yunan felsefesinin tarihini yazan Yunanlı Diyojen (Diogenes) Laërtius’u, Herodot’u, Romalı tarihçi Titus Livius’u (Livy), Romalı tarihçi Quintus Curtius Rufus’u, Büyük İskender’in, papaların, imparatorların, Fransa krallarının ve Lombardlar’ın vekayinâmelerini okumuştu. Bunlar arasında Türklerin de Truvadan geldiği yönünde telkinde bulunmuş olanlar olabilir.
Truvalı olduğumuz iddalarını söylem olarak kullanan sadece Fatih Sultan Mehmet'tir. Bunun dışında Osmanlı tarihçilerinde Türklerin kökenin Truvalılar olduğu tezini kullanan bir başka sultan ya da tarihçi bulamazsınız.

Peki Fatih gerçekten "İntikamını aldım hektor" dedi mi?

Fatih Sultan Mehmed, 1462’de Midilli’nin fethi sırasında Çanakkale’de Truva’nın kalıntılarının bulunduğu yere gele-rek şehirden geriye kalanları ve Truva’nın mevkiini inceleyerek, burada Aşil ve diğer kahramanların mezarlarını araştırmıştı. Homeros’un eserinde övgüyle bahsettiği Truva Savaşı kahramanları hakkında takdirkâr hislerini belirterek, onları methetmişti.
Fatih’in tarihçisi Kritovulos Tukidides’in üslubunu esas aldığı eserinde, sultanın Truva harabelerindeyken başını sallayarak, “Allah, beni bu şehrin ve halkının müttefiki olarak bu zamana kadar sakladı. Biz bu şehrin düşmanlarına galip geldik ve onların vatanlarını aldık. Burayı Yunanlılar, Makedonyalılar, Teselyalılar ve Moralılar almışlardı. Bunla-rın biz Asyalılar’a karşı defalarca yaptıkları kötü davranışla-rın intikamını, aradan birçok devirler ve yıllar geçmesine rağmen onların torunlarından aldık” dediğini yazar.
II. Mehmed Manisa'da şehzade iken yanında İtalyan nedimleri var. Onlar kendisine eski Roma'yı, İskender'i ve Truva'yı anlatıyorlar.
Kendisi 1462'de Midilli'yi fethederken, Çanakkale'ye gelip o zaman durmakta olan 3. Truva'nın harabelerine bakarak, "İntikamımı aldım hektor" demiştir.
Bu, Fatih'in eline aynı zamanda bir koz da veriyor. Çünkü Batı'ya karşı Fethi savunacak bir meşruiyet sağlıyor. Fatih'in siyaseten kendisini Kayzer-i Rum, Doğu Roma İmparatoru olarak takdim etmesi de zaten Batıların gözünde kendisini meşrulaştıran hamlelerden. Kendisinin sadece Doğu'nun değil Batı'nın da hükümdarı olduğunu batılılara hissettirmek istiyor...

Fatih gibi yönetici bir daha gelmedi

Bu tabi ki biraz da yetiştirilme ile alakalı. Fatih o tür kitaplar okuyarak ve çok bilgili hocaların elinde yetiştiği için çok geniş ufuklu. Eski Yunan ve Truva'yı bildiği için bu konulara hakim. Kahraman Aşil'in mezarını aratıyor mesela. Bugün pek çok yönetici Aşil'in kim olduğunu bilmez. Hektor'u Aşil'i bilmek ayrı bir şey. Ama Fatih sadece onları bilmiyor, Astronomi biliyor, Fıkıh biliyor, cografya biliyor, fen biliyor... Bunları bilip bir fıkıhçı gibi, bir astronom gibi bilim adamları ile tartışabilecek bilgide bir yöneticimiz daha sonra malesef yok...

Arkadaşlar sizinde görüşlerinizi konuyu saptırmadan bekliyorum... ilgimi çekti bu konu


Kayn@k : memurlar.com
 
türkler Truvadan gelmiş olamaz çünki orda okuduğuma göre truvalılar asyaya kaçmış ama zaten türkler onlar kaçmadan önce oradaydı bknz.Hunlar belki burdan yanlış bir sonuç olabilir
 
türkler Truvadan gelmiş olamaz çünki orda okuduğuma göre truvalılar asyaya kaçmış ama zaten türkler onlar kaçmadan önce oradaydı bknz.Hunlar belki burdan yanlış bir sonuç olabilir

Truvalılar ile hunlar arasında bir millat var hunlar kavimler göçünde ortaya çıkıoyor Truvalıların intakımı fatihin papaya yazdığı mektupta belirtiliyor
 
Geri
Üst