IMLEGEND
Aileden
Ana Menü:
Oyunda arasahneler dışında [O] tuşuna basarak ana menüyü açabilirsiniz. Oyunda alacağınız verim ve zevkin yüksek olmasını istiyorsanız bu menüyü kullanmayı iyi bilmelisiniz. Menüyü açınca sol üstte şu anki grubunuzda bulunan karakterleri göreceksiniz. Ekranın sağında ise menüde yapabileceğiniz komutlar var. Bu komutlar şöyle sıralanıyor:
Junction: Karakterlerinize magic(büyü), GF ve ability birleştirmek
Item: O anda bulunan item'larınız liste halinde önünüze gelir. Buradaki item'ları dilediğiniz gibi sıralayabildiğiniz gibi, bazılarını kullanarak karakterlerimizi iyileştirebilir ya da hastalık etkilerini kaldırabilirsiniz. Bu bölümde ayrıca savaş esnasında kullanacağınız item menüsünü de buradan organize edebilirsiniz.
Magic: Draw yaparak stokladığınız tüm büyüleri görebilirsiniz. Burada büyüleri organize edebilir, bazılarını kullanıp karakterlerinizi iyileştirebilir, diğer karakterlere büyü transferi yapabilir ve kullanmayı düşünmediğiniz büyülerden [Kare] tuşuna basarak kurtulabilirsiniz.
Status: Grup üyelerinin durumlarına bakabilirsiniz. Bu bölüme karakterlerin limit break'lerini, stat'larını (istatistik; Strength, Defence vs.), o anda kullandığı silahı ve GF'lerle olan uyumunu görebilirsiniz.
GF: Size katılan GF'leri görebilirsiniz. Hepsinin tek tek level seviyelerini, ability'lerini görebilir ve öğrenecekleri ability'yi seçebilirsiniz.
Ability: GF'lerinizin öğrendiği menü ability'lerini kullanabilirsiniz.
Switch: Grup üyeleri veya grup dışındaki karakterler arasında junction ayarlamalarını değiştirebilir ya da grup dışı üyeleri gruba dahil edebilirsiniz. Grup lideri (Genelde Squall) değiştirelemez. Karakter değişimini sadece Save noktaları ve dünya haritasında yapabilirsiniz.
Card: Oyunda o ana kadar kazandığınız kartların listesi önünüze gelir.
Config: Oyunla ilgili ufak ayarlamalarınızı yapacağınız bölüm. Burada titreşimi açıp kapayabilir, kontrol ayarlamaları yapabilir, initial veya memory cursor'dan birini seçebilir(memory cursor en son kullandığınız komutu hatırlar ve sıranız gelince o komut üzerinde bekler, initial ise komut listesinin her zaman en üstünde bekler), Stereo ve mono arasında seçim yapabilir, ATB barını active veya wait şeklinde olmasını seçebilir(Active bar ile savaş esnasında herhangi bir menüde[item, magic vs] uğraşırken dahi savaş devam eder ve düşmandan hasar alabilirsiniz, wait ise menüde uğraşırken zaman durur ve sizin seçiminizi yaptıktan sonra savaş devam eder), Scan büyüsünün once veya always yapabilir (Once'i seçerseniz 2. kez aynı düşmana Scan büyüsü yapılınca düşmanın durumunu hemen gösterip bilgiler kaybolacaktır ama Always ise her zaman ilk defa o düşmana Scan büyüsü yapıyormış gibi bilgiler ekranda), Camera Movement (Yüzde ne kadar çok olursa, savaş esnasında kamera da o kadar çok hareket), battle speed (Savaş hızı ne kadar çok olursa düşmanın ve karakterlerin tur zamanı o kadar çabuk gelir), battle message (Savaş esnasında çıkan mesajların hangi hızla ilerleyeceği)ve field message (Normal alan mesajlarının hangi hızla ilerleyeceği).
Tutorial: FF8 ile ilgili neredeyse tüm bilgileri burada bulabilirsiniz. Ancak İnformation bölümünde bazı itemları bulmadan göremeyeceğiniz bölümler var. Bunlar şöyle sıralanıyor.
Battle Report: Kaç savaş kazanıldığı, kaç savaştan kaçıldığı ve karakterlerinizin kaç adım attıklarını bu kısımda görebilirsiniz.
Bulunduğu Yer: SeeD skoru yaptıktan sonra Cid size verecek.
Character Report: Karakterlerinizin kaç düşman öldürdüğü ve kaç kez öldüğünü görebilirsiniz.
Bulunduğu Yer: D-District Prison
GF Report: GF'lerinizin kaç düşman öldürdüğü ve kaç kez öldüğünü öğrenebilirsiniz.
Bulunduğu Yer: CC Group Side Quest'inde Joker'den temin edin.
Proof of Omega: Omega Weapon'la savaşıp onu yendiğinize dair kanıt (Arkadaşlarınıza hava atmanın başka bir yolu yani)
Bulunduğu Yer: Omega Weapon'ı yendikten sonra kazanıyorsunuz.
Save: Oyunu bir memory card'a kaydedebilirsiniz(1 blok). Oyunu sadece Save noktalarında ve dünya haritasında kaydedebilirsiniz.
Draw ve Junction Ability'leri:
Büyü draw etmek Junction sistemi için bir zorunluluktur. Karşılaşacağınız her düşmanın belli bir büyü listesi var ve siz de Draw komutu olan karakterlerinizle o düşmandan bu büyüleri draw edebilirsiniz. Karakterleriniz gibi düşmanlarında level'leri yüksek olunca o düşmanlarda bulunan büyülerde gelişim gösteriyor. Örneğin oyunun başlarında karşılaşacağınız Beul'in o level'deki büyüleri Fire, Blizzard ve Thunder diye sıralanıyor diyelim. Level'i daha yüksek bir Buel'in büyü listesi şöyledir; Fira, Blizzara ve Thundara. En yüksek seviyede ise büyü listesi Firaga, Blizzaga ve Thundaga olur. Oyunda ayrıca zeminde de Draw Point'ler bulabilirsiniz. Bunların bazıları görünmez olacaktır. Ancak GF Siren'in Move-Find ability'sini kullanarak bu DP'leri de görebilirsiniz. Ama buna rağmen Move-Find'i kullansanız daha göremeyeceğiniz DP'ler de var. Bunlar da dünya haritasında bulacağınız DP'ler. Ayrı menü ability'lerini kullanarak da bazı item'lardan büyü elde edebilirsiniz. En fazla 32 farklı büyüyü stoklayabileceğinizi unutmayın. Bu arada her kullandığınız büyü bir azalır. Şimdi asıl maksatımıza değinirsek; yani büyüleri stat'larımıza junction etmek. Ancak belli herhangi bir Stat'a büyü junction etmek için öncelikle o Stat'a junction edilmesini sağlayan bir GF kendinize junction etmelisiniz. Örneğin Str Stat'ına büyü junction etmek için Str-J ability'si öğrenmiş bir GF'yi önce kendinize junction etmelisiniz. Büyü junction etmek için öncelikle menüyü açın ve sağdaki komutlardan Junction'ı seçin. Açılan menüde önce Junction sonra da magic'i seçerek stat'larınıza büyü junciton yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bu işi kolaylaştıran bir Auto komutu da bulunmakta. İşte 3 Auto komutu:
Atk: Öncelikli olarak Strength stat'ınızı arttırır ve daha güçlü saldırırısınız.
Mag: Öncelikli olarak Magic stat'ına büyü junction eder ve yaptığınız büyüler daha güçlü olur.
Def: Öncelikli olarak Defence stat'ınızı arttırarak büyü veya fiziksel saldırılara olan direncinizi arttırır.
Eğer büyüleri kendiniz yerleştirmek istiyorsanız ki en güzeli bu, karakter Stat'larının ne işe yaradığını iyi bilmelisiniz. Aşağıdaki listede bunları bulabilirsiniz:
HP: Karakterinizin savaş esnasında alabileceği en yüksek hasar limiti, max 9999.
Str: Fiziksel veya Limit Break saldırılarınızın gücü, max 255.
Vit: Fiziksel saldırılara karşı olan direnciniz, max 255.
Mag: Büyüleriniz ve GF'lerinizin gücü, max 255.
Spr: Büyü saldırılarına karşı olan direnciniz, max 255.
Spd: ATB Barınızın dolma hızı, max 255.
Eva: Fiziksel saldırılardan sakınma olasılığı, max 255
Hit: Fiziksel saldırılarınızın yerini bulma olasılığı, max 255%
Luck: Kritik vurma şansınızı arttırır, Bazı Limit Break'lerde ki geri sayım zamanını arttırır, Savaşlara öncelikli başlama olasılığını arttırır, max 255
Kendiniz junction yaparken, junction yapacağınız Stat'ın üzerine gelince ve seçin. Sonra Stokladığınız büyülerin bir listesi gelecek. Büyü listenizden o Stat için en uygun olan büyüyü seçin. Eğer yerleştirdiğiniz büyü o Stat seviyesini arttırıyorsa yukarıyı gösteren bir sarı ok göreceksiniz. Eğer yerleştirdiğiniz büyü o stat'ı azaltıyorsa aşağıyı gösteren kırmızı bir ok göreceksiniz. Bu arada herhangi bir stat'a junction yaptığınız draw veya başkasından transfer yaparak büyü sayısını arttırırsanız stat seviyesinin de arttığını göreceksiniz. Ayrıca savaş esnasında büyü yaparken büyü listesinde bazı büyülerin yanında işaret olduğunu göreceksiniz. Bu işaret yanındaki büyüyü junction yaptığınız analmına geliyor. İşaretli büyüyü kullanırsanız junction yaptığınız o büyü azalacaktır ve bu da tabi ki o büyüyü junction yaptığınız stat'a da olumsuz yansıyacaktır. Bu noktalara dikkat edin. Bunlardan ayrı büyülerinizi elemental saldırınıza, defansınıza ya da Status saldırı ve Defansınıza junction yapabilirsiniz. Ama bunları junction yapmak içinde bazı GF ability'leri gerekli. Örneğin Elemental saldırınıza junction yapmak için Elem-Atk-J, Elemental Defansınıza junction yapmak için ise Elem-Def-J ability'lerini öğrenmiş GF'ler junction etmelisiniz. Buralara junction yapmak için önce Junction bölümüne gelin ve junction-magic'i seçin. Sonra [Sol] tuşuna basarak Elemental saldırı ve Defans menüsünü açın. Menüde en üstteki slot Elemental Defans aşağıda geri kalanlar ise Elementla Defans slotlarıdır. Junction yapmadan önce her ikonun bir karşılığı var. Ve aşağıda bu ikonlara denk olan büyüleri bulabilirsiniz:
Fire
Örneğin: Fire, Fira, Firaga
Ice
Örneğin: Blizzard, Blizzara, Blizzaga
Thunder
Örneğin: Thunder, Thundara, Thundaga
Earth
Örneğin: Quake
Poison
Örneğin: Bio
Wind
Örneğin: Aero, Tornado
Water
Örneğin: Water
Holy
Örneğin: Holy
Herşeyden önce Elemental Saldırı ve Defansınıza bilinçli junction yapmak çok önemlidir. Örneğin genellikle İce tabanlı düşmanların bulunduğu bir ortamda size Elemental Defansınızı Ice büyülerine karşı yüksek tutarsanız savaşlardan nerdeyse burnunuz kanamadan çıkabilirsiniz. Ayrıca be Element menüsünde dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı daha var. Element ikonlarının yanındaki yüzde sizin o büyüye ne kadar dirençli olduğunuzu veya yaptığınız büyü saldırısının ne kadar uygulandığını belirtir. Yüzde ne kadar yüksek olursa o büyüye karşı veya o saldırı o kadar dirençli veya etkili olur. Örneğin, 40% thunder element saldırınız var diyelim. Bu Thunder büyüsüne karşı dirençsiz olan düşmanlara daha fazla hasar demektir. Elemental Defans ise saldırıya göre biraz farklılık gösteriyor. Mesela fire tabanlı büyü veya saldırılar yapan bir düşmanla savaşıyorsunuz diyelim ve sizde de 50% elemental defens var ise o büyülerden aldığınız hasar yarı yarıya düşer. Ama bu yüzde %100 olsa bu saldırı size 0 hasar verecektir. Ayrıca %100 elemental defansı geçme imkanınız da var. Bu%100'ü geçince bu sefer bu yüzde %1 den başlayacak ve yanında yeşil renkte bir yıldız olacak. Bu yıldız artık bu büyüden HP aldığınız anlamına geliyor. Size o büyünün ne kadar iyileştireceği de yine o orana bağlı, oran ne kadar yüksek olursa o büyüden o kadar HP alacaksınız. Status Saldırı ve Defans menüsüne girmek için Elemental menüsünden [Sol] tuşuna basın. En üstteki slot Status saldırısı, aşağıdakiler ise Status Defansı slotlarıdır. Bu menüde aynı Elemental menüsü gibi çalışıyor. Buradada Saldırılarınıza orada bulunan ikonlardaki hastalık büyülerini junction edebilir. Ya da bu Hastalık etkilerine karşı direncinizi arttırmak için Status Defansınıza büyüleri junctin yapabilirsiniz. Junction yapmaya başlamadan önce hangi Status büyüsünün ne işe yaradığını bilmeniz gerekli. İşte bu ikonlardaki büyülerin karşılığı:
KO
Etki: Düşmana ani ölüm
Poison
Etki: Yavaşca HP kaybı
Petrify
Etki: Taşlaşma ve hiçbir komut verememe.
Darkness
Etki: Körlük, saldırıların hedefi bulması çok zorlaşır.
Silence
Etki: GF, Magic, Draw komutları saf dışı kalır.
Berserk
Etki: Kontrol kaybı, sadece otomatik fiziksel saldırı
Zombie
Etki: Bu etkideki düşman veya karakter tüm iyilerştirici büyü ve item'lardan hasar alır.
Sleep
Etki: Fiziksel saldırı alana dek uyku
Slow
Etki: ATB Barı dolma hızı yavaşlar.
Stop
Etki: ATB Barı dolmaz ve komut verilemez.
Curse
Etki: Limit Break'ler kullanılamaz.*
Confuse
Etki: Kontrol kaybetme ve rastgele komut seçimi.
Drain
Etki: Düşmana hasar ve verilen hasar kadar HP alma.
*: Curse etkisi Status saldırınıza junction yapılamaz, sadece Status Defansınıza ekleyebilirsiniz.
Status saldırısı ve Status defansı da böyle çalışıyor. Diyelim ki 20% poison status saldırınız var, bu da fiziksel saldırdığınız zaman düşmanı %20 poison etkisine sokma olasılığınız var demektir. Tabi düşmanın poison etkisine karşı direnci yüksekse bu etki olmayabilir. 20% poison status defansınız varsa, Poison etkisi taşıyan her saldırıdan 20% oranında kurtulma şansınız var demektir.