IMLEGEND
Aileden
Final Fantasy serilerinde yaşanılan dünyaların önemi oldukça büyüktür. Özellikle hikayeye göre dünyaların yaratılma biçimini takdir etmemek elde değil. Yapımcılar diğer tüm Final Fantasy oyunlarında olduğu gibi Final Fantay XII de de yaşanılan dünyayı çok iyi bir biçimde oyuna yansıtmayı başarmışlar. Ve şunu kesinlikle söyleyeyim gerek PS2 nin gücünü sonuna kadar kullanmaları gerekse de tecrübelerinden dolayı olacak ki, Ivalice tam anlamıyla yaşayan bir dünya.Şunu belirtmekte fayda var Ivalice Final Fantasy serilerinde bir ilki gerçekleştiriyor. Daha önce GBA için çıkarılan Final Fantay Tactics Advance’te de var olan Ivalice FF serilerinde farklı hikayede kullanılan ilk dünya. Çünkü FF X-2 de de Spira kullanılmıştı. Fakat FF X-2 bir devam oyunu olduğu için Ivalice’yi bu konuda tek sayabiliriz.
Ivalice’nin bir diğer özelliği de oldukça devasa olması. Eski FF’lerdeki dünyalarda olduğu gibi gidilebilecek mekan sayısı gene bir hayli fazla. Oyunun yeni sistemiyle beraber mekanlar çok daha geniş tutulmuş durumda. Karlı dağlar, çöller, kum gölü, tapınaklar, devasa şehirler, mağaralar ve çok daha fazlasını Ivalice’de bulabileceksiniz. Şimdi genel bir bakıştan sonra Ivalice’nin özelliklerine değinelim.
Öncelikle Ivalice doğal mekanları dışında devasa şehirleriyle de sizi cezbedecektir. Daha önce FF VIII de rastladığımız Esthar gibi devasa şehirleri Ivalice de de görebileceksiniz. Ivalice genel olarak üç kıtadan oluşuyor. Bunlar Dalmasca İmparatorluğunun bulunduğu ve Ivalice’nin batısına uzanan ilk kıta, Arcadia İmparatorluğu’nun bulunduğu Valentia kıtası ve Rosalia İmparatorluğu’nun bulunduğu Ivalice’nin güneyindeki Ordalia kıtası. yunun ana mekanı sayabileceğimiz Dalmasca imparatorluğu Ivalice dünyasının tam orta kısmında yer alıyor ve bu nedenle hikayedeki yeri oldukça büyük. Dalmasca mekan olarak da Ivalice’de ki en iyi mekanlardan. Dalmasca İmparatorluğunun merkez şehri olan Rabanastre’nin çevresine baktığımızda hem diğer kıtalar ile olan ulaşımı bakımından hemde çevresindeki doğal güzellikler bakımından oldukça güzel bir yere sahip. Kuzeyinde Nalbina Fortress(orman) , güneyinde ise Ozmana Plain, Doğusundaki denizi ve batısındaki Nham-Yensa Sandsea ile adeta bir çok iklim çeşidini çevresinde barındırıyor. Ivalice de bir çok şehir olmasına rağmen Rabanastre’nin büyüklüğüne sahip bir kaç şehir daha var. Bunlar Ivalice’nin kuzeyindeki Ivalice’nin en büyük askeri gücüne sahip olan Imperial City of Arcadia ve Ivalice’nin en doğusunda bir hava şehri olan Skycity of Bhujerba. Bu iki şehirde oldukça büyük olmasına rağmen Rabanastre şehrinde uğrayabileceğiniz mekan sayısı bu iki şehre göre oldukça fazla. Böyle merkez şehirler dışında Port of Balfonheim, Mt.Bur-Omisace, Nalbina Fortress gibi küçük şehirlerin dışında Jahara, Eryut Village gibi küçük taşralarda var.
Ve tabi ki Final Fantasy serilerinin vazgeçilmez mekanları tapınakları da Ivalice’de bulabilirsiniz. Oyunun senaryosu dahilinde uğrayacağınız tapınaklar haricinde ekstradan uğrayabileceğiniz başka tapınaklarda oyunda bulunuyor. Hatta bu tapınaklardan su altında kalmış olanları dahil var. Böyle tanıdık mekanlar dışında Ivalice de dikkatinizi çekecek diğer mekanlar ise şöyle. Bir kum denizi olan Nham ve Ogir-Yensa Sandsea, İçerisinde kaybolabileceğiniz Ancient City, karlı dağlardan oluşan Paramina Rift gibi bir çok enteresan mekanı da içerisinde barındırıyor Ivalice dünyası.
Final Fantasy XII daha önce hiçbir FF’de rastlamadığınız yeni bir özelliği beraberinde getiriyor. Hava değişim sistemi. Maalesef oyun boyunca sadece 3–4 mekânda karşılaştığınız bu yenilik, oyuna göz ardı edilemeyecek bir oranda gerçeklik kazandırıyor. İlk olarak Rabanastre şehrinin güneyindeki Ozmone Plain’de karşılaştığınız bu hava değişimi genelde yağmur olarak karşınıza çıkıyor. Örneğin Ozmone Plain’e oyunun başında ilk gittiğinizde mekân tamamen kumlarla kaplı adeta bir çöl olarak karşınıza çıkıyor. Fakat oyunun ilerleyen bölümlerinde buraya tekrar geldiğinizde artık orada yağmur yağdığını, kumlarla kaplı yerin artık gitmiş olduğunu, kumların yerinde ise yerden yemyeşil ağaçların ve çimlerin fışkırdığını, mekân kumlarla kaplı iken gidebildiğiniz bazı yolların yağmur suyu nedeniyle artık sularla kaplı olduğunu ve bu nedenle haritanın oldukça değiştiğini fark edeceksiniz. Bu hava değişiminin sonucu olarak yaratık çeşitlerinde değişmelerin olduğunu, kumlarla kaplı haldeyken yaşayan yaratıkların yerine artık suda yaşayabilen türde yaratıkların olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Daha öncede söylediğim gibi Ivalice yaşayan bir dünya. Siz orada olsanız da olmasanız da halk günlük işlerini yapıyor ve sosyal hayat içeirisindeki yerlerini almış durumdalar. Oyunda hemen hemen her karakterle konuşabiliyoruz ve benzer diyalogların sayısı oldukça az. Ayrıca konuşabileceğiniz karakterlerin kafalarında onların ruh halini gösteren smile diyebileceğimiz işaretler vardır. Oyunda karşılaşacağımız bir diğer işaret ise etrafta bir buton, hazine sandığı veya garip bir şey olduğunda karakterinizin kafasında çıkan ünlem (!) işareti. Bu işaret çıktığında etrafta incelenmesi gereken bir şey olduğunu anlıyoruz.
Ivalice’yi diğer Final Fantasy dünyalarından ayıran en büyük fark ise Modernize hayat. Her ne kadar büyük ve ihtişamlı binalardan oluşan şehirler olsa da mütevazi yerleşim yerleri de bulunuyor. Ivalice’deki bir diğer etken de teknolojinin oldukça gelişmiş olması. Özellikle hava ulaşımı Ivalice için oldukça önemli. Airship(hava taşıtları) şehir içi ve şehirler arası taşımacılığın yanında savaşlar için de kullanılıyor. Savaşlar için tasarlanan devasa büyüklükte ve oldukça modernize silahlarla donatılmış gemiler dışında bireysel taşımacılıkta ve hava korsanları tarafından kullanılan küçük airshiplerde mevcut. Şimdi gelin isimlerini Final Fantasy serilerindeki unutulmaz Summon’lardan alan Ivalice’deki önemli hava taşıtlarından kısaca bahsedelim.
Sky fortress Bahamut: Aslında Bahamut’u airship sınıfına pek sokamayız. Bahamut için kısaca havada gidebilen bir yerleşim yeri diyebiliriz. Ama FF VIII deki Balabamb Garden gibi ufak yerleşim birimleri ile kıyaslamayın. Balabamb Garden tabir-i caizse Bahamut’un yanında devede kulak kalıyor. Aslında Bahamut için devasa bir kale de diyebiliriz. Oldukça yüksek zarar verebilen ve ışın saldırısı yapan dev bir silaha sahip. Bu dev silah bir atışta Alexander veya İfrit gibi devasa airshipleri yerle bir edebilecek bir güce sahip. Ayrıca bu silah dışında bir çok silaha daha sahip bahamut. Tek dezavantajı ise tabi ki yavaş manevra yapabilmesi. Ayrıca seyehat ederken etrafında hortumda oluşturup kamufule olabiliyor.
Alexander : Oyunun sonlarına doğru ortaya çıkan bu Airship Bahamut’u saymassak Ivalice’deki en büyük airship. Özellikle kanatlarında bulunan silahlar sayesinde savaşlarda oldukça avantaja sahip ve büyük olmasına rağmen manevra gücü oldukça yüksek.
Atamos : Daha çok savaş alanında asker taşımak için kullanılan Atamos silahsal bakımdan diğer airship lerden oldukça zayıf. Ön kısmında açılan kapağı sayesinde içerisine taşıtlarda almak mümkün.
Carnbucle : Çok büyük olmamasına rağmen savaşlarda oldukça önemli bir yere sahip. Özellikle önündeki zırhı sayesinde karşıdan gelen saldırılara iyi dayanabildiği gibi hareket kabiliyeti ile de oldukça üstün.
Catoblepas : Bu airship daha çok şehirler arası ulaşım için kullanılıyor ve oldukça yüksek bir kapasiteye sahip.
Ifrit : Bu airship oldukça büyük olmasına rağmen manevra kabiliyeti oldukça fazla. Savaşta kullandığı silahlar dışında içerisi oldukça geniş olduğu için diğer küçük airshipler içinde taşımacılık görevi yapabiliyor. Ön kısmında bulunan uçuş alanı sayesinde yüksek hızda iniş yapan airship ler için birebir.
Leviathan : İşte İfrit’in içerisinden kalkış yapabilecek airship Leviathan. Özellikle hareket kabiliyeti ve hızı ile savaşlarda çok önemli yere sahip.
Remora : Remora diğer airship lere göre oldukça farklı. Daha çok bekçi yerine koyabiliriz. Özellikle dar alandaki savaşlarda kullanılan Remora etrafındaki spiral ile uçuş sağlıyor.
Shiva : Leviathan gibi İfrit’in içerisine iniş yapabilen bu Airship hemen hemen Leviathan ile aynı özelliklere sahip.
Valefor : Alexander’ın kanatlarına monte olabilen Valefor airshipler arasında en özel olanlardan. Toplu haldeyken dar alanlarda savaşlara girebildiği gibi kanatlarını açarakta yüksek hız ve manevra kabiliyeti kazanabiliyor.
Strahl : Ve işte sonunda ekibimizin hava taşıtına geldik. Diğer airship lere göre oldukça hızlı olması ve yüksek manevra kabiliyetine sahip olması Strahl’ı özel kılan en büyük etkenlerden. Oyunun sonlarına doğru kontrolünü elinize aldığınız Strahl ile Ivalice dünyasının bir çok yerine gidebiliyorsunuz.Fakat bunu FFX’te olduğu gibi kayıt noktasında gemiye git gibi bi seçenek seçerek yapmıyorsunuz.Öncelikle haritanızda geminin bağlı olduğu yere gitmelisiniz. Evet, haritada bazı yerlerde görünen ve yukarı doğru çıkan ip Strahl’ı karaya bağlıyor. İpin yanına gelerek Strahl’a binebiliyorsunuz.Fakat diğer FF’lerde olduğu gibi ne içinde gezebiliyor ne de siz kontrol ediyorsunuz.Gemiye binme seçeneğini seçtiğiniz anda Ivalice’in haritası geliyor ve gideceğiniz yeri seçerek oraya gidebiliyorsunuz.
Ivalice de ki bu yüksek teknolojinin kaynağı ise güç taşlarından geliyor. Kaynağı belli olmayan bu güç taşları şehirler içinde kullanıldığı gibi airshipler içinde kullanılıyor. Ayrıca Bamesaki gibi efsane güç taşları da Ivalice dünyasında mevcut.
Ivalice dünyasında bir çok ırk bir arada yaşıyor. Diğer Final Fantasy oyunlarına göre oldukça farklı ırklarla karşılaşacaksınız. Tabi ki her ırkın kendi yaşam şekli ve tarzları birbirinden farklılıklar gösteriyor. Final Fantasy Tactics Advance oynayanların çok fazla yabancılık çekmeyeceği bu ırklara bir göz atalım.
Human (İnsan) : İnsan ırkı Ivalice dünyasındaki en yaygın ırk. Ivalice’de ki insan ırkı oldukça fazla olsa da yaşadıkları yerlere göre oldukça farklılıklar gösteriyorlar. Özellikle yaşam şekilleri ve kültürleri birbirinden farklı oluyor. Daha çok Rabanastre, Archadia, Bhujerba gibi büyük şehirlerde çoğunluk olarak bulunsalarda Ivalice’nin hemen hemen her köşesinde insan ırkına rastlayacaksınız.Ivalice dünyasında önemli bir yere sahip olan insan ırkı hemen hemen dünyanın %40 ı kadar.
Viera : Ormanın insanları olarak tanımlayabileceğimiz Viera ırkını insanlardan ayıran en büyük farklar ise uzun kulakları ve kuyruklarının yanı sıra oldukça uzun, ince ve güzel olmaları. Asıl yerleşim yerleri bir orman içindeki Eruyt Village olsa da Ivalice’nin diğer kısımlarında ve büyük şehirlerinde de bu ırka rastlamanız mümkün. Viera’lar ormanın sesine kulak vererek köylerinin dışında olanlardan haberdar olurlar.Fakat bazıları bunu yeterli bulmaz ve merakları için köyden ayrılarak dünyayı gezmeye başlarlar.Irkın Green Word (Yeşil Söz) adı verilen yasasına karşı gelmiş kabul edilen bu Viera, köyden kovulur ve bir daha köye girmesine izin verilmez. Beyaz büyülerde etkili olan bu ırk silah olarak daha çok ok ve yay kullanımında ustalaşmıştır. Viera ırkı diğer silahlarda da oldukça hünerliler. Viera ırkı da kendi aralarında ikiye ayrılıyor. Ten rengi beyaz olan Veena Viera ve ten rengi siyah olan Rava Viera. Ayrıca Viera ırkının bir diğer özelliği de çok iyi gelişmiş olan hisleri. Viera ırkını elflere benzetmek mümkün. (şunu da belirtmekte fayda var oyunda hiç erkek viera’ya rastlamıyoruz..Ve hiç bahsi geçmiyor..Var olup olmadıkları şüpheli)
Bangaa : Görünüş olarak sürüngenlere benzeyen Bangaa ırkının kulakları uzun ve aşağıya doğru sarkıktır. 4 çeşit banga ırkı vardır. Bunlar ; kulakları diğer ırklara göre daha kısa olan ve ten renkleri sarı, kahverengiye yakın olan Bangaa-Ruga.Bangaa-Ruga rahiplik ve öğretmenlik yapan bir ırktır. Bangaa-Fas biraz daha atletik yapıya sahip ve ten renlkeri biraz daha bronzdur. Daha çok askeriyede görev alırlar. Bakır renginde olan Bangaa-Bista ve gri ten rengine sahip olan Bangaa-Sanga. Genel olarak insan ırkı ile beraber yaşayan Bangaa ırkı insanlardan 1.5 – 2 kat daha fazla yaşarlar. İnsanlardan his ve hareket kabiliyeti olarakta üstün olan Bangaa ırkı düşük seviyedeki büyüleri yapabilirler. İnsanlar Bangaa ırkını genelde “lizard guy” olarak tanırlar.
Seeq : Domuz görünümünde olan Seeq ırkı zeka seviyesi olarak insanlardan oldukça aşağıdadırlar. Savaş alanında çok iyi savaşabilen Seeq ırkı yüksek kabiliyetleri olmasa da silah olarak kullandıkları Balta ve Topuz benzeri silahlar ile büyük avantaj elde edebilirler. Daha çok barbarlara benzetebileceğimiz Seeq ırkı genelde paralı askerlik yapar. Vücutlarını kamufule edebilmek için altın ve mücevher kullanırlar.
Moogles : Final Fantasy serilerinin vazgeçilmezlerinden olan Moogle ırkı bu oyunda çok daha önemli bir yere sahip. Diğer ırklar gibi sosyal bir hayata sahip olan Moggle’lar küçük boy, uzun kulak ve yumuşak tüğlere sahiptirler. Kafalarında genelde kırmızı renkte olan pompom toplarını taşırlar. Zeka ve yaşam tarzları ile insanlarla beraber yaşayabilen Moggle ırkı mühendislik alanında oldukça hünerlilerdir. Bu özellikleri sayesinde sivil halka oldukça katkıda bulunan Moggle ırkı için ilk Airship’i inşa eden ırk ta denir. Savaşta ve büyücülükte ustalajan Moggle’lar da vardır.
Chocobo : İşte Final Fantasy serilerinde tıpkı Moogle gibi vazgeçilmez bir ırk daha. Çoğu Final Fantasy oyununda binek hayvani olarak kullanılan ve FFX te daha bir önem kazanan Chocobolar deve kuşu görünümündedirler. FF XII de önemleri bir hayli artan Chocobolar özellikle kara savaşında çok önemli bir role sahiptirler. Ayrıca Ivalice’nin belli noktalarında Chocobo yiyeceğini kullanarak veya satın alarak bir süreliğine Chocobo’ya binebiliyorsunuz.
Judge : Final Fantasy Tactics Advance oyununda oyuncuların sinirlerini yerle bir eden oyunda hakem görevi üstlenen Judge’ler Final Fantasy XII’nin kilik karakterlerinden. İnsan olan Judgeler genelde zırhları ile dolaşırlar ve ülkelerinin en usta savaşçıları arasından seçilirler. Silah kullanımı dışında büyücülükte de oldukça hünerli olan Judge’ler bu oyunda da başınızı oldukça ağrıtacaklardır.
Oyunun kamera sistemi sayesinde Ivalice Ivalice’nin her karış toprağını doğal güzelliklerini izleyebilirsiniz. Bazen sırf mekanları tamamen görmek için dolaşmışlığım bile vardır. Ve yeni kamera sistemi sayesinde kamerayı 360 derece çevirerek Ivalice’nin güzelliklerine göz atabilirsiniz.
Ve son olarak da Ivalice’deki başlıca bölgelerden bahsedelim.
Dalmasca Bölgesi
– Royal City of Rabanastre
– The Dalmasca eastersand
– Giza Plains
– The Garamsythe Waterway
– Nalbina Fortress
– The Berheim Passage
-The Dalmasca Westersand
Bluvalma Bölgesi
-The Skycity of Bhujerba
-The Lhusu Mines
Jagd Ensa Bölgesi
-The Ogir-Yensa Sandsea
-The Nham-Yensa Sandsea
-The Tomb of Raithwall
-The Zertinan Carverns
Nabradia Bölgesi
– The Mosphoran Highwaste
– The Salikawood
– The Nabreus Deadland
– The Necrohol of Nabudis
Archadia Bölgesi
– The Imperial City of Archades
– The Tchlta Uplands
– The Sochen Cave Palace
– The Phon Coast
– The Port at Balfonheim
– The Cerobi Steppe
Bangul Bölgesi
– Ozmone Plain Jahara
– Land of the Garif
– The Henne Mines
Jagd Defiol Bölgesi
– The Golmore Jungle
– Eruyt Village
– The Feywood
– The Ancient City of Giruvegan
Jagd Lumadoo Bölgesi
-The Paramina Rift
– Mt. Bur-Omisace
– The Stillshrine of Miriam
Jagd Naldor Bölgesi
– The Ridorana Cataract
– The Pharos at Ridorana
Eksta Bölge (şehir)
– Sky Fortress Bahamut