Cep telefonlarında hangi işletim sistemini veya hangi telefonu tercih edersiniz ? iOS mu Android mi ? Yani iPhone'mu yoksa Android işletim sistemine sahip telefonlar mı ? Sebepleri ile birlikte fanatiklik yapmadan objektif bir şekilde yazın lütfen.
iOS ve Android dışında da tercih yapabilirsiniz, örneğin Windows Phone, Blackberry OS, Symbian, Webos, Tizen, Firefox OS, Sailfish OS, MeeGo, Ubuntu Touch OS, Palm OS, LiMo, Maemo.... Ancak konumuz ağırlıklı olarak piyasanın büyük bir çoğunluğuna hükmeden iOS ve Android ağırlıklı...
Ben şahsi olarak her ne kadar büyük eleştirilere maruz kalsa da Android'i tercih ediyorum. Nedeneine gelince, açık kaynak kodlu olduğu için kişiselleştirilmesi oldukça kolay. Diğer işletim sistemlerinde belli kalıpların dışına çıkamıyorsunuz veya çıkmak için çok uzun uğraşlar vermeniz gerekiyor. Oysaki Android çok kolay bir şekilde root edilebiliyor, rom atılabiliyor ve özelleştirilebiliyor. Çok fazla seçenek ve özgürlük sunuyor.
Her ne kadar iOS kadar stabil ve hızlı değil denilerek büyük eleştiriler alsa da hızla gelişen ve iOS ile arasındaki farkı neredeyse tamamen kapatan bir platform. Hatta yapılan son araştırmalarda çökme oranı konusunda Android'in iOS'a üstünlüğü var. Henüz iOS kadar akıcı olmasada Android 5.0 Lollipop ile yayınlanan inceleme videolarında neredeyse iOS akıcılığını yakalamış gibi gözüküyor.