• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

İşlemcim & Sistemim Aşırı Isınıyor Diyorsanız İçeri

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
Günümüzde üretilen donanım bileşenleri (özellikle işlemciler) yüksek sıcaklık gibi risklere karşı korumalı olarak üretilse de (ThermalGuard, SafeGuard vb) ısınan donanım bileşenleri kullanıcıları oldukça rahatsız eden bir konu haline gelmiştir.

Öncelikle soğutma için sadece sistem performansınızın yeterli olmadığını belirtelim. Yaşadığınız bölgenin iklim
koşulları, hatta bulunduğunuz ortam (ev ortamında bir oda veya ofis ortamı) dahi sistem ve donanım bileşenleri sıcaklığını belirgin ölçüde etkileyecektir.

Türkiye sıcak iklim kuşağında yer alan bir ülke olduğundan özellikle yaz aylarında güney ve batı bölgelerde yaşayan bilgisayar kullanıcıları sistemlerini nasıl soğutabilecekleri üzerinde farklı arayışlara yöneliyor. Bazı kullanıcılar bu sorunu biraz olsun hafifletebilmek için bilgisayar kasasının yan panellerini çıkarıyor. Ancak böyle bir durumda ortamdaki toz vb maddelerin sistem bileşenlerini olumsuz olarak etkilemesi muhtemel bir durum. Bu işlem yerine odanızın penceresini açmanızı tavsiye ediyoruz.

Bilgisayarınızda en çok ısınan bileşenlerden biri olan CPU (İşlemci) için global azami güvenilirlik seviyesi kaç
derece olmalı?

Intel ya da AMD, Pentium ya da Athlon; ne kullanırsanız kullanın, bu değer için maksimum seviye 60C olmalıdır.

Ekstra para harcamadan iyi bir kasa içi soğutması sağlamanız yaz aylarında pek mümkün olmamaktadır. Bu yazıyı yazdığım sistemde şu an sıcaklık 40C. Ancak bu duruma aynı anda 3 tane sanal makinanın çalışmasının neden olduğu söylenebilir.


Sistemimizi her zaman aynı sıcaklıkta tutmamız mümkün değildir. Sistem ilk başlatıldığındaki sıcaklık ile (IDLE Temp), aradan kısa bir zaman geçtikten sonra bir ya da daha fazla uygulamanın çalıştırılması ile elde edilen sıcaklık (LOAD Temp) değerleri farklı olacaktır.

50C yaz ayları için normal bir değer sayılabilir. Bu değerde hafif artışlar göz ardı edilebilir. Ancak aşırı sıcaklık artışları gibi durumlarda kasa içi havalandırması kontrol edilmelidir.

Ekstra para harcamadan bu sıcaklık değerini herzaman sabit tutamazsınız. Ancak unutmayın ki herzaman ekstra para harcayamazsınız.




 
Bilgisayarım Açılmıyor Diyorsanız İçeri..

1.Bilgisayarınız güç düğmesine basıldığında düzensiz bip sesleri çıkarıyorsa
2.Bilgisayar çalışıyor ancak boot edilemiyorsa.

Not: Tüm bilgisayarlar bip kodlarına sahiptir, bazı yeni bilgisayarlarda ise hata kodunun gösterildiği ve kullanıcının bilgilendirildiği LED veya hatayı tarif eden ses dosyaları bulunur.
1.Eski donanımla çakışan yeni bir donanım
2.Kötü ya da hasarlı aygıt sürücüsü
3.Diğer donanımsal problemler (elektriksel problemler veya uyumsuzluk sorunları).

Uyarı: Aşağıda anlatacağım bazı adımlarda bilgisayarınızın bileşenlerini sökmelisiniz.. Bu işlemleri uygularken kesinlikle bilgisayarınızın güç bağlantılarını kesmeniz gerekmektedir. Ayrıca kasaya müdahale ederken elektro-statik ve potansiyel tehlikelere karşı kendinizi ve donanımlarınızı korumalısınız!

Not: Bilgisayarınızı başlatın. Power (Güç) butonuna bastınız ve hiçbir işlem yapılmadı, bilgisayarınız açılmadı (ışık yok, ses yok, fanlar çalışmıyor vb). . Ancak güç ile ilgili bir sorununuz olduğu söylenebilir.

Bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediyseniz (örn. yeni bir ekran kartı taktıysanız), bu donanımı sökün ve sorununuzun nedeninin bu yeni donanım olmadığından emin olun. Yeni donanımı çıkardığınızda bilgisayarınız başarıyla açılıyor ve sorunsuz çalışıyorsa; büyük ihtimalle eklediğiniz yeni donanım sisteminizle uyumsuzdur ya da arızalıdır. Uyumsuzluk söz konusu olduğunda sisteminizi yeni donanımı destekleyecek şekilde yükseltmeniz veya mevcut sisteminize uygun bir donanım satın almanız gerekecektir.

1.Bilgisayarınızın arka panelindeki tüm kabloları (güç kablosu hariç) çıkarın. Bilgisayarınızı başlatın ve normal bip sesi gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer bip sesi gelmiyorsa ek olarak monitör kablosunu da takarak sisteminizi yeniden açıp değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

2.Metal ve plastik yalıtımlarını kontrol edin. Bir kısadevre olmadığından emin olun. Anakartınızın temas noktalarını kontrol edin.

3.Düzenli bip sesleri duyuyorsanız anakart kitapçığınızı ya da anakart üreticisinin websitesindeki bip kodlarının açıklamalarının yer aldığı listeyi inceleyin. Bu tür bip kodları hangi sistem bileşeninde sorun olduğunu kullanıcıların daha kolay anlaması için hazırlanmıştır.

4.Güç kablolarının kasa ve diğer bileşenler üzerindeki bağlantılarının doğru yapılandırıldığından emin olun. Tüm uçların bağlantılarını kontrol edin. Uç bağlantıları düzgün, güvenilir ve bağlantı yuvasına tam oturacak şekilde yapılmalıdır.

5.Bilgisayarınızdaki tüm fanların çalıştığından emin olun. Bir fanın çalışmadığı tespit edildiğinde (özellikle işlemci heat sink fanı) bilgisayarınızın aşırı ısındığı ve/veya bir fan hatasının sisteminizin boot edilmesine engel olduğunu söylebiliriz.

6.Bip kodları sorunu tespit etmenize yardımcı olmuyorsa, CD-ROM, Sabit Disk ve Disket Sürücü aygıtlarını anakarta bağlayan tüm IDE kablolarını çıkarın. POST sorununuz bu şekilde çözüldüyse, her aygıtı tek tek bağlayıp hangi aygıtta veya kabloda sorun olduğunu tespit etmeye çalışın.

7.Yukarıdaki adımlar düzensiz POST sorununuzu gidermenize yardımcı olmadıysa, anakartınıza bağlı olan genişleme yuvalarındaki kartları sökün. Anakartınızı en yalın haliyle bırakın. CD-ROM, Sabit Disk ve Disket Sürücü aygıtlarını anakarta bağlayan tüm IDE kablolarını çıkarın. Sisteminizdeki temel bileşenler şu şekilde olmalıdır: ekran kartı, anakart, CPU (işlemci), RAM (bellek) ve PSU (güç ünitesi). Bu işlem sonuç verdiyse; hatalı ek kartı veya aygıtı bulana kadar genişleme yuvalarındaki kartları/aygıtları tek tek bağlayın ve sisteminizi test edin.

8.Aynı sorun halen devam ediyorsa CPU ve RAM bağlantısını kesin. İşlemciyi ve bellek modüllerini yeniden yerleştirin ve sonuç alıp alamadığınızı kontrol edin.

9.Kullandığınız güç ünitesinin (PSU) sistem gereksinimlerine uygun olduğundan emin olun. Yeni teknoloji ürünü anakartları ve ekran kartları güç tüketimine daha çok gereksinim duymaktadır. Yetersiz bir güç ünitesi kullanmanız sistem hatalarını da beraberinde getirir. Yeni sistemler 450W güç ünitelerinin altındaki değerlerde iyi çalışmamaktadır.

10.Sorun halen devam ediyorsa, muhtemelen sorun hasarlı veya uyumsuz sistem bileşenlerinden kaynaklanmaktadır. Bu bileşen genellikle RAM olmaktadır. Kullandığınız RAM modülünün anakartınızla uyumlu olduğundan emin olun. Yeni anakartlar RAM konusunda seçici davranmaktadır. Farklı hızlardaki, kapasitedeki veya boyuttaki bellek modüllerini birlikte kullanmayın.

11.Donanımlarınızda bir uyum sorunu olmadığını düşünüyorsunuz. Bu durumda muhtemelen arızalı bir donanıma sahipsiniz. Bir sonraki adım tüm bileşenleri ayrı ayrı test etmek olacaktır. Bellek modülünüzü test etmek için sağlam bir anakart kullanın ve RAM testini yapın.. Sorunlu bir aygıtın hemen yenisi (veya uyumlu versiyonu) ile değiştirilmesi gerekmektedir. Sorunlu bir anakart basit bir şekilde değiştirilebilir. Ancak hasarlı bir güç ünitesini kesinlikle onarmaya çalışmayın. Bu işlem oldukça tehlikelidir. PSU kapasitörlerinde (ana güç kesilse bile) yüksek voltaj ve tehlikeli kimyasallar bulunur.

12.İşlemci, anakart ve güç ünitesi değişikliğine rağmen hala aynı sorunu yaşıyorsanız, bir ihtimal daha mevcut. Çevresel kartlardan biri sisteminizle uyumsuz ve sisteminize zarar veriyor (ya da entegre bileşenlerle çakışma yapıyor) olabilir. Entegre ekran ve/veya ses kartı kullanılan sistemlere harici ekran ve/veya ses kartı donanımları eklediğinizde, dahili kartları devredışı bırakmanız (kapatmanız) gerekmektedir.
 
Başlangıç Sayfanız Değişmiyor İse

246rwwm.jpg


Bilgisayarınızda internette gezerken bir spy yapıştı ve başlangıç sayfanızı değiştirdi ama sizin tekrar eski haline getirmenize de engel oluyor ise bunun yanında kısa vadede format atmayı da düşünmüyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz..

başlat >>çalıştır>> regedit kayıt defterine giriyorsunuz.düzen menüsünden bul diyorsunuz başlangıç sayfanız olan adresi yazıyorsunuz.Aramayı başlatın start page anahtarını ulaşın veriyi istediğiniz başlangıç sayfası olarak değiştirin hepsi bu kolay gelsin...


NOT:Start page anahtarı HKEY_CURRENT_USER\Software\microsoft\İnternet Explorer\main ''start page'' buradan da ulaşabilirsiniz..


 
Formattan Sonra Hala Disk Dolu Diyorsa

24861111.gif


Hangi sürücüye format attıysanız onu biçimlendirmeyi unutmuşsunuz demektir.​
 
Bilgisayar Ekranınız Kaydıysa

24861111.gif


Bilgisayarınız ekranı 1 veya 2 cm gibi yukarı & aşağı & sağa veya sola kaydıysa ;

- Monitörünüzde bulunan tuşlardan optimize tuşu varsa bu tuşa basmanız halinde veya ekran çözünürlüğünüzü değiştirmeniz halinde sorununuz ortadan kalkacaktır.

İyi Forumlar..​
 
Bilgisayar Saatiniz Geri Kalıyor Veya Güncellenmiyorsa

24861111.gif


Evet arkadaşlar bilgisayar saatiniz geri kalıyor veya kendini otomatik olarak güncellemiyorsa ;

- Bios pilinizi çıkarın ve 10 saniye bekleyip takın. Eğer sorununuz hala devam ediyorsa bios pilinizi tamamen değiştirin.

İyi Forumlar.​
 
Bilgisayar Ekranınızda Kırmızı & Yeşil Çizgiler Görüyorsanız

24861111.gif


Bilgisayar ekranınızda ara sıra veya devamlı çıkan kırmızı,yeşil renklerde düz veya yatay çizgiler görüyorsanız ;

- Ekran kartınız yanmış demektir,ekran kartınızı değiştiriniz.
 
Listede konu başlığını gördüğüm an; "Görüyorsanız" ... Yanmış demektir. dedim. Çünkü 7300 GS 512 MB 128 bit taş gibi ekran kartım vardı yazın esro oynarken partye bi bless bastım pc dondu res attım cortlamış meğer.
 
Şu şöyle oluyor ise,bu böyle oluyor ise diye açtığın konuları birleştirsen daha iyi olmaz mı ?
 
Geri
Üst