• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Java Script # Hakkında Rehber

SemihBurak

Ne Mutlu Türküm Diyene!
ViP Üye
Aktiflik
K.Tarihi
17 Kas 2009
Mesajlar
493
Puanı
209
Konum
Vietnam/Düzce
2mmvd68.png

[BILGI] Konuda anlatımı yapılan kodları .html uzantılı dosyalara kopyala yapıştır, yaparak dahi uygulamalı olarak görebilirsiniz.[/BILGI]

Java Script Nedir ?

JavaScript Web sayfaları için yeni bir scripttir ve özelliği HTML sayfanızın içine yerleştirilebilmesidir. JavaScript ile ilginç elemanlar kullanarak HTML sayfanızı geliştirecek birçok olanağa sahip olacaksınız. Örneğin kullanıcının sayfanızı incelerken yaptığı hareketlere anında karşılık verebilirsiniz. Ayrıca bir zamanlar sadece CGI ile mümkün olan bazı olaylar JavaScript ilede yapılabilir. Yani JavaScript'in yardımıyla gerçekten de kaliteli Web sayfaları yaratabilirsiniz. Şu anda Internet üzerinde JavaScript ile ilgili birçok örnek bulunulmaktadır.
Gamelan'da (JavaScript kısmında) birçok adres mevcut.
Netscape de ise JavaScript ile ilgili en son ve en ayrıntılı dökümanları bulabilirsiniz ancak bu dökümanların dili biraz ağırdır.

15971.png



Java ve JavaScript Arasındaki Farklar Nelerdir ?


Her ne kadar adları birbirinin nerdeyse aynısı olsa da Java ile JavaScript aynı şeyler değildir. Java bir programlama dilidir, JavaScript ise bir scripttir(Adından anlaşıldığı gibi). Farkları ise; Java ile gerçek programlar yazarsınız ancak program yazmakla uğraşmadan güzel şeyler yaratmak istenildiğinden ve ağır çalıştığından dolayı Java çok yaygınlaşmamıştır. JavaScript, ayrı bir programlama dilinden çok HTML'nin bir uzantısıdır denebilir. Tabii ki bu 'resmi' bir tanımlama değil, ama Java ve JavaScript arasındaki farkı anlatmak için iyi bir tanımlamadır.

15971.png



JavaScript'leri Çalıştırmak.


JavaScript'i destekleyen ilk tarayıcı Netscape Navigator 2.0 idi. Tabii ki daha yeni versiyonlar da bu dili destekliyor. Her ne kadar değişik versiyonlarda bazı problemler olsa da JavaScript'i tüm Netscape ailesi destekleyecektir. Bununla beraber yakın gelecekte tüm tarayıcılar JavaScript'i destekleyeceklerdir. Örneğin yakında çıkacak olan Microsoft Internet Explorer 3.0 JavaScript desteğiyle piyasaya sürülecektir. Yani JavaScript gelecekte çok yaygın olacağından bu tekniği şimdiden öğrenmek faydalı olacaktır. Gördükçe anlayacaksınız ki JavaScript yazmak gerçekten de çok kolay. Size gereken sadece birkaç ana teknik ve çevrenizde aynı konuyla uğraşan, bilgi alışverişi yapabileceğiniz kişiler bulmaktan ibaret olacaktır. Tabii ki JavaScript öğrenebilmeniz için öncelikle HTML hakkında bilgi sahibi olmanız gerekli. HTML hakkında Internet'te birçok kaynak mevcuttur. İnternet tarayıcısında 'html' konu başlığını ararsanız pek çok kaynak bulabilirsiniz.
(Bu kaynaklar piyasadaki kitaplardan çok daha faydalıdır çünkü sürekli güncelleniyor.
Internet'in büyüme hızına başka türlü yetişmeniz biraz zor.)

15971.png



JavaScript'lerin Sayfaya Yerleştirilmesi


Şimdi ise ufak script yazalım.Böylelikle bu yeni script dilinin HTML dökümanlarında nasıl kullanıldığını ve bu dille neler yapabileceğinizi görebilirsiniz. HTML dökümanına sadece normal bir yazı yazan çok küçük bir scriptle başlayalım.

HTML:
<html>
<head>
MaxiGame İle JavaScript!
</head>
<body>
<br>
Sadece Örnek Olarak Yazılmış Bir HTML yazısıdır.
<br>  
<script language="JavaScript">    
document.write("MaxiGame.Org")  
</script>
<br>
HTML'ye dönüş.
</body>
</html>

Eğer JavaScript'i destekleyen bir alıcı kullanıyorsanız bu scripti çalışırken görebilirsiniz.
Eğer alıcınız JavaScript'i desteklemiyorsa bu çıktı biraz acaip görünebilir.

Bu script'in pek de yararlı olduğunu söylenemez. Aynı şeyi HTML komutları ile çok daha hızlı ve kısa yazabilirsiniz.

( Örnek olarak bir .txt uzantılı not defteri açın ve yukarıdaki kodları yapıştırın.
Daha sonra uzantıyı .html olarak kaydettiğinizde yaptığınız işlemi göreceksiniz. )

15971.png



İlk Fonksiyon


Şimdi ise gereksiz scriptler yerine doğrudan fonksiyonlara geçelim. Fonksiyonlar da anlaşılması zor bir şey değildir. Aksine çok daha faydalıdır. Fonksiyonlar kullanıcının yaptığı hareketlerle işlev kazanır ve <HEAD> komutları arasına yazılırsa daha iyi olur. Bu komut sayfada okunan ilk yer olduğundan fonksiyonları buraya yerleştirmek gayet mantıklıdır. Böylece kullanıcı fonksiyon çağıracak bir harekette bulunamadan önce fonksiyonlar tanımlanmış olur. Scriptler ise HTML dilinde sayfada görünmeyen, sadece sayfanın kayanağında(Document Source)görülen 'yorum' satırlarının içine yazılır. Böylece JavaScript'i desteklemeyen alıcılar scriptle ilgili kısımları yorum olarak düşünür ve hata mesajı ya da garip şekiller yaratmazlar.

HTML:
<html>
<head>
MaxiGame.Org ile JavaScript
</head>
</html>


<html>
<head>
  <script language="JavaScript">
  <!-- Eski alıcılardan scripti saklamak için
     function dugmebas() {
       alert("MaxiGame.Org");
  }
 // Yorum komutunun kapanması -->
 </script>
</head>
<body>
<form>
  <input type="button" name="Button1" value="Tıklayınız" onclick="dugmebas()">
  </form>
</body>
</html>

Eğer bu örneği hemen şimdi test etmek istiyorsanız ve JavaScript'i destekleyen bir alıcınız olması gerekmektedir.

Bu script bir düğme yaratacaktır ve bu düğmeye bastığınızda bir 'MaxiGame.Org' yazan bir pencere oluşacaktır. Ne muhteşem değil mi? Peki bu scriptte neler oluyor? Öncelikle fonksiyon alıcı tarafından okunur ve bilgisayarın hafızasında tutulur. Daha sonra normal 'HTML' dilindeki <FORM> komutuyla düğme yaratılır. Ancak bu düğmede yeni birşey görmektesiniz: 'onClick' . Bu yazı alıcınıza tuşa basıldığında hangi fonksiyonu çağıracağını söyler(Tabii eğer alıcınız JavaScript'i destekliyorsa). 'dugmebas()' fonsiyonu <HEAD> komutları arasında tanımlanmıştı. Böylece düğmeye basınca fonksiyon gerçekleştirildi. Bu script'te yeni birşey daha var: 'alert'(Uyarı). Bu metod JavaScript'te zaten mevcut olduğundan size sadece onu çağırmak kalmıştır.
Bunun gibi birçok metod Netscape'in sitesinde bulunmaktadır.

( Örnek olarak bir .txt uzantılı not defteri açın ve yukarıdaki kodları yapıştırın.
Daha sonra uzantıyı .html olarak kaydettiğinizde yaptığınız işlemi göreceksiniz. )

15971.png



Form elemanları


Biraz ilerleme kaydedildi.Şu anda sadece scriptlerimize fonksiyon ekleyerek yapabileceğimiz birçok işe yarar şey var.
Sırada ise size kullanıcının forma yazdığı şeyleri nasıl okuyacağınızı göstereceğim.

HTML:
<html>
<head>
<script language="JavaScript">
<!--  Eski alıcılardan scripti saklayalım 
 function adoku(str) { 
   alert("Merhaba "+ str+"!");
  }
// saklama işlemini sona erdirelim -->
</script>
</head>
<body>
Adınız:
<form>
 <input type="text" name="name" onBlur="adoku(this.value)" value="">
</form>
</body>
</html>

Bu script'te de yeni bazı elemanlar kullandık. İlk başta bir yorum yerleştirdik ki eski alıcılar script'i okumaya çalışmasın. Bu satırlardaki boşluklar ve yazıların yerleştirildiği yerler önemlidir. Yanlış yazarsanız bu script'iniz JavaScript destekli alıcılarda hata mesajı yaratır. <input> komutları arasındaki 'onBlur' komutu bilgisayara forma bilgi girildiğinde hangi fonksiyonu çağıracağını söyler. Formu doldurup 'enter' tuşuna bastığınızda ya da fareyi dışarıda biryere tıkladığınızda 'adoku(str)' fonksiyonu çağrılır. Fonksiyon da 'adoku(this.value)' komutu ile forma girdiğiniz bilgiyi alır. 'this.value'(bu.değer) bu forma girdiğiniz değer anlamına gelir.
15971.png



Son Yenilenme Tarihi


Sıradaki özellik ilginizi elbet çekecektir. Script'imize tarih fonksiyonu yerleştireceğiz.
Böylece yarattığınız HTML sayfasının en son değiştirildiği tarihi otomatik olarak yazdırabilir ve herseferinde sayfanıza tarih atmak zorunda kalmazsınız. Basit bir script yazarsınız ve gelecekte sayfada değişiklik yaptığınızda tarih otomatik olarak değişecektir.


HTML:
<html>
<body
>Basit Bir HTML - Sayfası.
<br>
Son Değişiklikler:
  <script language="JavaScript"> 
 <!-- Eski alıcılardan script'i saklayalım 
     document.write(document.lastModified) 
 // Yorum komutunun kapatılması -->
  </script>
</body>
</html>

15971.png


# Konu daima güncellenecektir. Yeni bilgiler eklenecektir.
#Konu Derlemesi ve Düzenlemesi Şahsen Bana Aittir.





 
Son düzenleme:
javascript gerçekten canlılık bakımından sayfalara renk katıyor çok dinamik sayfalar yapılabiliyor , ben yalnızca slider, content ve bir kaç basit js kodlarını kullanabiliyorum fakat zaten yeterli oluyor arayüz yaparken gerekli olanda bunlar,
 
Geri
Üst