- Aktiflik
- K.Tarihi
- 28 Tem 2016
- Mesajlar
- 1,200
- Puanı
- 175
Middle-earth: Shadow of War'u detaylı bir şekilde inceledik ve 10 üzerinden 9 puan verdik.
Middle-earth: Shadow of War duyurulduğu günden bu yana çeşitli tartışmaların hep ortasında yer aldı. Hatırlayacağız üzere oyun yayınlanmadan önce çeşitli videolarla tanıtılmış ve bizlerde oyun içerisindeki tüm içeriği gördüğümüzü sanmıştık. Ancak durum öyle değilmiş.
Hani derler ya devede kulak diye, aynen bizde oyunun geniş içeriğinin sadece bir bölümünü görmüşüz. İlk oyununa göre daha zengin bir içeriğe sahip olan Middle-earth: Shadow of War, diğer oyunların bir üst seviyesinde diyebilirim. Oyunun konusunun Yüzüklerin Efendisinin evreninde geçtiğini söylesem yanlış olmaz. Bildiğiniz gibi açık dünya rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkan Middle-earth: Shadow of War’da güç yüzüğü ile ordular kuruyor, kaleler fethediyor ve Kara Lord Sauron’u devirmeye çalışıyoruz. Monolith Productions imzası ile karşımıza çıkan oyun WB Games tarafından yayınlanıyor. 10 Ekim 2017’de duyurulan oyun o tarihten itibaren aramızda bulunuyor. Oyunun oynanışında ki gelişmeler gerçekten büyüleyici bir ölçüye sahip. Eğer Middle-earth: Shadow of Mordor’u oynadıysanız ne demek istediğimi kolaylıkla anlayacaksınız. Mordor’un üzerine engin bir içerik ve kaliteli grafiklerin geldiğini düşünürseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Serinin devamı niteliğinde olan War’da o kadar çok farklı karakter var ki bu oyuncuları gerçekten memnun edecek nitelikler taşıyor. Açık dünya konusunda da genişlemeye giden oyun Mordor haritalarından bir kat daha fazla genişliğe sahip olarak karşımıza çıkıyor. Oyun içerisindeki Nemesis sistemi de bizleri oyun içerisinde fazlasıyla karşılıyor. Önceki oyunlarda bizleri Warchief rütbesi karşılarken şimdi ise Overlordrütbesi ile karlı karşıya kalıyoruz. Overlord’lar kim oluyor dediğinizi duyar gibiyim. Bu beyefendiler koca bir bölgenin koruyucuları olarak biliniyor.
Oyunun geliştiricisi olan Monolith ekibi sanki yememiş içmemiş yeni düşman geliştirmek için çalışmışlar. Bir önceki seride Talion ve Celebrimbor, Mordor’da Uruklara karşı hareket ederken, War’da ise liste bira daha kalabalıklaşmış. Oyunda Trolller, Grauglar, kuşatma canavarları ve ejderlerde yerini almış. Nemesis sisteminin bulunduğunu biraz önce belirtmiştim. Hani Mordor’da bu sistem sayesinde Urukları kendi tarafımıza çekebiliyorduk ya, işte War’da da bu sistem sayesinde Trolleri de tarafımıza çekebiliyoruz. Oyuna yeni gelen Troll, Graug, kuşatma canavarları ve ejderlerinin her birinin kendi yetenekleri ve kendi zayıf noktaları bulunuyor. Benim en çok hoşuma giden düşman Troller olmuştu. Onunla savaşırken bacaklarının arasından geçebiliyor, hızlı hamleler ile sırtına çıkarak onu defalarca kez hançerleyebiliyordum. Ayrıca Caragor ve Graugları’n da sırtına binebilir ve onları da düşmanların üzerlerine sürebilirsiniz. Yalnız bunları gerçekleştirebilmek için birazcık yetenek ağacınızda ilerlemiş olmanız gerekiyor. Oyun içerisinde son haftaların popüler konularından olan ganimet kutuları da bulunuyor. Bu ganimet kutularını dilerseniz oyun içi kazanılan paralar ile satın alabilir, dilerseniz de gerçek para karşılığında satın alabiliyorsunuz. Ganimet kasasından çıkan eşyalarda oyun içerisindeki ilerleyişinizi önemli ölçüde etkiliyor. Oyun içerisindeki kasalar ikiye ayrılıyor. Savaş sandıkları ve ganimet sandıkları olarak ikiye ayrılan kasalardan gümüş renkli olanları oyun içi kazandığınız para ile satın alabiliyorsunuz. Gümüş sandıktan çıkan eşyalardan söz etmek gerekirse 1 tanesi Rare olma üzere iki farklı silah, zırh bulunuyor. Mithril denilen kutuda ise hepsi Legendary olmak üzere silah ve zırh bulunuyor. Buna ek olarak 1 saatlikte tecrübe desteği bulunuyor. Bu verilen eşyaları oyun içerisinde de kolaylıkla kazanabiliyoruz. İlla alacağız diye bir husus bulunmuyor.
Oyundaki tecrübe puanından bahsetmek istiyorum. Tecrübe puanı kazanmak isteyen oyuncuların yapması gerekenler görevleri tamamlamak ve kaptanları alt etmektir. Bu ikisini yaptığınız sürece tecrübe puanınız artmaya devam edecektir. Burada size bir bilgi vereyim. Oyun içerisinde piyon kıvamındaki düşmanlarla zaman kaybetmeyin derim. Verdiği tecrübe puanı devede kulak diyebilirim. Oyunda seviye atladığınız sürece 1 yetenek puanı ile ödüllendiriliyoruz. Oyun içerisinde yetenek puanı oldukça çok veriliyor. Oyunda 33 ana yeteneği sırası ile açmayı başardıysanız yeteneklerin alt yeteneklerini de kolaylıkla açabilirsiniz. War’da yetenek başına 1 alt yetenek seçme hakkımız bulunuyor. Bazı yeteneklerde de 3 ya da iki alt seçenek bulunuyor. Eğer sizde benim gibi ok atmayı seviyorsanız, risk almadan uzaktan indiririm düşmanı diyorsanız Ranged sınıfındaki yeteneklere yönelmenizi öneririm. Yok ben yakın mesafeden pataklarım düşmanı diyorsanız Combat sınıfının yeteneklerinden Perfect Counter yeteneğini açmak sizi oldukça farklı kılacaktır. Oyunu geliştiren ekip eşya konusunda hiç de cimri davranmamış. 6 farklı ekipmanımızın bulunduğu oyunda her biri farklı özelliklere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Ekipmanlarımız kılıç, hançer, yay, zırh, pelerin ve yüzük sıralamasıyla karşımıza çıkıyor. Oyundaki kılıç, hançer ve yay bulundukları ekipman sınıfına göre hasar oranını arttırıyor. Zırh ekipmanları can miktarını, pelerinler ise gizliliği önemli ölçüde etkiliyor. Oyun içerisindeki yüzükler de focus miktarı üzerinde bir etkiye sahip. Tabii ekipmanlarda kendi aralarında sınıflara ayrılıyorlar. Common, Rare, Epic ve Legendary adında 4 farklı sınıfa ayrılan ekipmanlar belirtmiş olduğum sıralama ya göre daha güçlü özellikleri oyunculara sunuyor. Mesela Common sınıfındaki ekipmanlar temel özelliklere sahip olurken, Rare sınıfındaki ekipmanlar ise daha gelişmiş bir yapıya sahip oluyorlar. Legendary sınıfındaki ekipmanlara ulaştığınız da oldukça fazla özellikler kazanıyorsunuz.
Oyunda belli başlı bir seviyeye geldikten sonra kendi ordunuzu kurma hakkını elde ediyorsunuz. Kazandığınız bir yetenek ile düşmanları etkisiz hale getirebilir ya da kendi tarafınıza çekebilirsiniz. Toplayabildiğiniz askerler ile düşman komutanlarını alt edebilir ve savaş dışında kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada düşman komutanlarını öldürebildiğimizi de belirtmek isterim. Hatta komutanları bile kendi safınıza çekebiliyorsunuz. Düşman komutanlarla savaştıktan sonra dilerseniz onları kendi saflarınıza çekebilir ya da kalıcı olarak etkisiz hale getirebilirsiniz. Yani öldürebilirsiniz. Warchiefler kendilerine koruma askerleri seçerken kendi askerlerinizden birkaç kişiyi o seçmelere gönderebilir ve casus olarak komutanların yanına yerleştirebilirsiniz. Oldukça kaliteli grafiklere sahip olan oyun, oyuncuları fazlasıyla etkilemiş gibi görünüyor. Oyundaki karakter dizaynları ve Shelob‘un insan dizaynında ki başarısı oldukça etkileyici bir yapıya sahip olarak karşımıza çıkıyor. Akıcı senaryosu ve atmosferi ile en az Mordor kadar başarılı olan oyun özellikle yüksek çözünürlüklü doku paketi ile eşsiz bir hale geliyor. Oyunun ses efektlerinden söz etmek gerekirse, kendimi savaş atmosferinde hissettiğimi belirtmek isterim. Yani savaş sırasında Allah Allah nidalarına kapılmadım da değil. Savaş sırasında o atmosferi hissedebiliyor ve ses efektleri de bir yandan gelince kendinizi savaşın ortasında kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Oyunun ses efektlerinden sağlam bir şekilde yararlanmak istiyorsanız kaliteli bir grafik ya da ses sistemi ile oynamanızı öneririm.
Sonuç
Serinin eski oyunlarını oynadıysanız eğer Middle-earth: Shadow of War’un yapısı size karmaşık gelmeyecektir. Hatta oyunun daha güzel bir hale geldiğini de görebilirsiniz. Savaş sahneleri, karakter modellemeleri ve zengin içerik ile her kuruşu hak eden Middle-earth: Shadow of War bence sürükleyici bir hikaye’ye sahip. Özellikle savaş sahnelerinde gaza gelmemek elde değil. 179.00 TL gibi bir fiyat etiketine sahip olan oyun oldukça geniş bir haritaya sahip. Yani oyunda sıkılmanız mümkün bile değil diyecek kadar düşük bir ihtimalde. Tabii Türkçe dili olsaydı Türk oyuncular için daha güzel olurdu ama ne yazık ki yoktur. Şu sıralar da Steam’de yüzde 30 indirimle 179.00 TL yerine 125.30 TL gibi bir fiyat etiketine sahip. Eğer oyunu denemek isterseniz bu fırsatı kaçırmayın derim. Oyunun benim gözümdeki başarısı ile 10 üzerinden 9 olarak belirtmek isterim.
Oyunun Artıları
Middle-earth: Shadow of War duyurulduğu günden bu yana çeşitli tartışmaların hep ortasında yer aldı. Hatırlayacağız üzere oyun yayınlanmadan önce çeşitli videolarla tanıtılmış ve bizlerde oyun içerisindeki tüm içeriği gördüğümüzü sanmıştık. Ancak durum öyle değilmiş.
Oyunun geliştiricisi olan Monolith ekibi sanki yememiş içmemiş yeni düşman geliştirmek için çalışmışlar. Bir önceki seride Talion ve Celebrimbor, Mordor’da Uruklara karşı hareket ederken, War’da ise liste bira daha kalabalıklaşmış. Oyunda Trolller, Grauglar, kuşatma canavarları ve ejderlerde yerini almış. Nemesis sisteminin bulunduğunu biraz önce belirtmiştim. Hani Mordor’da bu sistem sayesinde Urukları kendi tarafımıza çekebiliyorduk ya, işte War’da da bu sistem sayesinde Trolleri de tarafımıza çekebiliyoruz. Oyuna yeni gelen Troll, Graug, kuşatma canavarları ve ejderlerinin her birinin kendi yetenekleri ve kendi zayıf noktaları bulunuyor. Benim en çok hoşuma giden düşman Troller olmuştu. Onunla savaşırken bacaklarının arasından geçebiliyor, hızlı hamleler ile sırtına çıkarak onu defalarca kez hançerleyebiliyordum. Ayrıca Caragor ve Graugları’n da sırtına binebilir ve onları da düşmanların üzerlerine sürebilirsiniz. Yalnız bunları gerçekleştirebilmek için birazcık yetenek ağacınızda ilerlemiş olmanız gerekiyor. Oyun içerisinde son haftaların popüler konularından olan ganimet kutuları da bulunuyor. Bu ganimet kutularını dilerseniz oyun içi kazanılan paralar ile satın alabilir, dilerseniz de gerçek para karşılığında satın alabiliyorsunuz. Ganimet kasasından çıkan eşyalarda oyun içerisindeki ilerleyişinizi önemli ölçüde etkiliyor. Oyun içerisindeki kasalar ikiye ayrılıyor. Savaş sandıkları ve ganimet sandıkları olarak ikiye ayrılan kasalardan gümüş renkli olanları oyun içi kazandığınız para ile satın alabiliyorsunuz. Gümüş sandıktan çıkan eşyalardan söz etmek gerekirse 1 tanesi Rare olma üzere iki farklı silah, zırh bulunuyor. Mithril denilen kutuda ise hepsi Legendary olmak üzere silah ve zırh bulunuyor. Buna ek olarak 1 saatlikte tecrübe desteği bulunuyor. Bu verilen eşyaları oyun içerisinde de kolaylıkla kazanabiliyoruz. İlla alacağız diye bir husus bulunmuyor.
Oyundaki tecrübe puanından bahsetmek istiyorum. Tecrübe puanı kazanmak isteyen oyuncuların yapması gerekenler görevleri tamamlamak ve kaptanları alt etmektir. Bu ikisini yaptığınız sürece tecrübe puanınız artmaya devam edecektir. Burada size bir bilgi vereyim. Oyun içerisinde piyon kıvamındaki düşmanlarla zaman kaybetmeyin derim. Verdiği tecrübe puanı devede kulak diyebilirim. Oyunda seviye atladığınız sürece 1 yetenek puanı ile ödüllendiriliyoruz. Oyun içerisinde yetenek puanı oldukça çok veriliyor. Oyunda 33 ana yeteneği sırası ile açmayı başardıysanız yeteneklerin alt yeteneklerini de kolaylıkla açabilirsiniz. War’da yetenek başına 1 alt yetenek seçme hakkımız bulunuyor. Bazı yeteneklerde de 3 ya da iki alt seçenek bulunuyor. Eğer sizde benim gibi ok atmayı seviyorsanız, risk almadan uzaktan indiririm düşmanı diyorsanız Ranged sınıfındaki yeteneklere yönelmenizi öneririm. Yok ben yakın mesafeden pataklarım düşmanı diyorsanız Combat sınıfının yeteneklerinden Perfect Counter yeteneğini açmak sizi oldukça farklı kılacaktır. Oyunu geliştiren ekip eşya konusunda hiç de cimri davranmamış. 6 farklı ekipmanımızın bulunduğu oyunda her biri farklı özelliklere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Ekipmanlarımız kılıç, hançer, yay, zırh, pelerin ve yüzük sıralamasıyla karşımıza çıkıyor. Oyundaki kılıç, hançer ve yay bulundukları ekipman sınıfına göre hasar oranını arttırıyor. Zırh ekipmanları can miktarını, pelerinler ise gizliliği önemli ölçüde etkiliyor. Oyun içerisindeki yüzükler de focus miktarı üzerinde bir etkiye sahip. Tabii ekipmanlarda kendi aralarında sınıflara ayrılıyorlar. Common, Rare, Epic ve Legendary adında 4 farklı sınıfa ayrılan ekipmanlar belirtmiş olduğum sıralama ya göre daha güçlü özellikleri oyunculara sunuyor. Mesela Common sınıfındaki ekipmanlar temel özelliklere sahip olurken, Rare sınıfındaki ekipmanlar ise daha gelişmiş bir yapıya sahip oluyorlar. Legendary sınıfındaki ekipmanlara ulaştığınız da oldukça fazla özellikler kazanıyorsunuz.
Oyunda belli başlı bir seviyeye geldikten sonra kendi ordunuzu kurma hakkını elde ediyorsunuz. Kazandığınız bir yetenek ile düşmanları etkisiz hale getirebilir ya da kendi tarafınıza çekebilirsiniz. Toplayabildiğiniz askerler ile düşman komutanlarını alt edebilir ve savaş dışında kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada düşman komutanlarını öldürebildiğimizi de belirtmek isterim. Hatta komutanları bile kendi safınıza çekebiliyorsunuz. Düşman komutanlarla savaştıktan sonra dilerseniz onları kendi saflarınıza çekebilir ya da kalıcı olarak etkisiz hale getirebilirsiniz. Yani öldürebilirsiniz. Warchiefler kendilerine koruma askerleri seçerken kendi askerlerinizden birkaç kişiyi o seçmelere gönderebilir ve casus olarak komutanların yanına yerleştirebilirsiniz. Oldukça kaliteli grafiklere sahip olan oyun, oyuncuları fazlasıyla etkilemiş gibi görünüyor. Oyundaki karakter dizaynları ve Shelob‘un insan dizaynında ki başarısı oldukça etkileyici bir yapıya sahip olarak karşımıza çıkıyor. Akıcı senaryosu ve atmosferi ile en az Mordor kadar başarılı olan oyun özellikle yüksek çözünürlüklü doku paketi ile eşsiz bir hale geliyor. Oyunun ses efektlerinden söz etmek gerekirse, kendimi savaş atmosferinde hissettiğimi belirtmek isterim. Yani savaş sırasında Allah Allah nidalarına kapılmadım da değil. Savaş sırasında o atmosferi hissedebiliyor ve ses efektleri de bir yandan gelince kendinizi savaşın ortasında kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Oyunun ses efektlerinden sağlam bir şekilde yararlanmak istiyorsanız kaliteli bir grafik ya da ses sistemi ile oynamanızı öneririm.
Sonuç
Serinin eski oyunlarını oynadıysanız eğer Middle-earth: Shadow of War’un yapısı size karmaşık gelmeyecektir. Hatta oyunun daha güzel bir hale geldiğini de görebilirsiniz. Savaş sahneleri, karakter modellemeleri ve zengin içerik ile her kuruşu hak eden Middle-earth: Shadow of War bence sürükleyici bir hikaye’ye sahip. Özellikle savaş sahnelerinde gaza gelmemek elde değil. 179.00 TL gibi bir fiyat etiketine sahip olan oyun oldukça geniş bir haritaya sahip. Yani oyunda sıkılmanız mümkün bile değil diyecek kadar düşük bir ihtimalde. Tabii Türkçe dili olsaydı Türk oyuncular için daha güzel olurdu ama ne yazık ki yoktur. Şu sıralar da Steam’de yüzde 30 indirimle 179.00 TL yerine 125.30 TL gibi bir fiyat etiketine sahip. Eğer oyunu denemek isterseniz bu fırsatı kaçırmayın derim. Oyunun benim gözümdeki başarısı ile 10 üzerinden 9 olarak belirtmek isterim.
Oyunun Artıları
- Sürükleyici hikaye
- Zengin içerik
- Açık dünya
- Karakter dizaynı
- Ordu sisteminin bulunması
- Oyunun zorluk derecesi dengesizlik gösteriyor.
- Fiyatı pahalı