- Aktiflik
- K.Tarihi
- 28 Tem 2016
- Mesajlar
- 1,200
- Puanı
- 175
Monster Hunter World'ü inceledik. Artılarını ve eksilerini karşılaştırdık.
Uzun zaman önce hayatımıza PlayStation 2 ile giren Monster Hunter World 26 Ocak 2018’de bilgisayar ve konsol platformuna çıkış yaptı.
Bilgisayar ve günümüzdeki popüler konsol platformları için sabırsızlıkla beklenen oyun 26 Ocak’ta yayınlanması ile oyuncuların beğenisine sunulmuş oldu. İlk ana Monster Hunter oyunu olarak bilgisayar platformuna gelen yapım, PlayStation 4 platformu oyuncuları tarafından da merakla bekleniyordu. Oyunu PlayStation 4 Pro üzerinden inceleyerek sizlerle paylaşıyoruz.
Oyunun açılışında bizleri oldukça hoş bir görünüme sahip olan bir menü karşılıyor. Bu menü ile ayarlara, galeriye ve oyunun kendisine erişme seçenekleri bulunuyor. Oyunun ayarlarından grafik ayarını artırırsanız şayet FPS düşüşü ile karşılaşıyorsunuz. Bu kısım hemen hemen her oyunda aynı zaten. Grafikler ve detaylar ne kadar düşük olursa FPS oranı o kadar yüksek oluyor. Tabii grafikleri arttırınca çözünürlük biraz daha keskin oluyor ve daha iyi bir görünüm bizleri karşılıyor. Grafik ayarlarında hangi seçeneği seçerseniz seçin stabil bir FPS değeri alamıyoruz. Yani FPS değeri sürekli değişiklik gösteriyor. Menüdeki Galeri seçeneğinden de biraz bahsedeyim. Bu seçenekte bizleri sürpriz şeyler beklemiyor. Oyuna dair daha önce yayınlanan sinematik sahneler galeride de yer alıyor. Dilediğiniz zaman girip izleyebiliyorsunuz.
Oyuna giriş yaptıktan sonra göze hitap eden çok hoş tasarıma sahip olan bir sinematik oyuncuları karşılıyor. Oyunun bu sahnesinde karakterimizin ismini görebiliyor ve karakterimizin yanında yer alacak olan diğer karakterleri seçebiliyoruz. Diğer karakter oluşturma oyunlarının tam tersi bir yapı ile bizleri karşılayan Monster Hunter World, oyunculara daha detaylı bir karakter oluşturma sistemi sunuyor. Bu sistem oldukça titiz bir çalışmanın eseri olduğunu yaptığı işlerle gözler önüne seriyor. Tek oyunculu ve çok oyunculu modlara sahip olan Monster Hunter World’ü dilerseniz tek başınıza dilerseniz de arkadaşlarınızla birlikte oynayabiliyorsunuz. Tek başınıza oynarken herhangi bir internet bağlantısına gerek duymuyorsunuz. Ben çevrimiçi oynamak istiyorum diyorsanız da kendi lobinizi oluşturabiliyor ve başka insanların lobinize gelmesini bekleyebiliyorsunuz. Ya da mevcut olan lobilere katılabiliyorsunuz. Katıldığınız lobideki insanlar ile oyunun sosyal alanları içerisinde konuşabiliyorsunuz. Ayrıca bazı görevleri 4 kişiye kadar beraber tamamlayabiliyor ve avlara katılabiliyorsunuz. Unutmadan hatırlatayım. Oyuna tekli veya çoklu mod da girerken karşısına öğretici bölüm çıkacak. Bu bölümde oyuna dair bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz.
Öğretici bölümden sonra karşımıza avlar ve görevler geliyor. İlk yapacağımız görevler oyunun ana görevleri oluyor. Ana görevlerin oyunculara sinematik bir şekilde sunulmuş olması da oyuna farklı bir hava katmış gibi görünüyor. Bu görevlerde canavarlar öldürüyor, kamp kuruyor vs. işte. Oyundaki diğer görevlerden bahsedecek olursak, birbirinden farklı seviyelerde görevler bizleri bekliyor. Mantar topla, canavar öldür gibi çeşitli zorluklarda görevler bizlere sunuluyor. Oyunu çoklu oyunculu olarak oynarsanız etkinlik görevleri de yer alıyor. Buna ek olarak ikramiye görevleri de oyun içerisindeki sosyal alan içerisinde oyunculara sunuluyor. Diğer görevlerden daha basit olarak karşımıza çıkan ikramiye görevleri diğer görevlerden daha eğlenceli bir yapıya sahip olarak karşımıza çıkıyor. İkramiye ödüllerinden bahsedecek olursak, genellikle karakterimizin zırhını geliştirmeye yönelik araç ve gereçler veriliyor. Karakterimizin zırhının seviyesini arttırarak daha dayanıklı bir hale getirebiliyoruz. Oyunda bulunan Araştırma Merkezisayesinde daha önce avladığımız hayvanlar hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Hayvanın zayıf noktasını, davranışlarını Araştırma Merkezi ile kolayca öğrenebiliyoruz. Aslında bu alan gelişmiş canavarlar ile savaşırken işimize oldukça çok yarıyor. Oyun içerisinde görevlere başlamadan önce sosyal alanda bulunan kantinden karakterinizin karnını doyurmayı sakın unutmayın. Alınan yemekler karakterlere bazı ayrıcalıklı görevler sunuyor. Saldırı gücünüz artabiliyor, daha hızlı hareket edebiliyor vs. özellikler oyuncuların karşısına çıkıyor.
Oyunun sosyal alanında karakterlere özel birer de oda bulunuyor. Odamızda bizleri bekleyen bir de yardımcımız bulunuyor. Eğer kendinizi geliştirmek istiyorsanız yardımcınız ile antrenman yapabiliyorsunuz. Ayrıca etkisiz hale getirdiğiniz canavarları da pet halinde odanıza yerleştirebiliyorsunuz. Bu alanda eğer aldıysanız ek paketlerinizi de aktif hale getirebiliyorsunuz. Karakterlerin edvanter kutuları da odalarında bulunuyor. Bu eşya kutuları ile karakterimize özgü eşyalarda üretebiliyoruz. Karakterler odalarında yatabiliyor, yardımcısı ile ilgilenebiliyor ve dinlenebiliyorlar. Sosyal alanda bir de demirci var. Demirciden silah satın alabiliyor ya da kendi silahımızı yapabiliyoruz. Ayrıca mevcut silahlarımızı da bu alanda daha güçlü hale getirebiliyoruz. Silahlarımız için yapabildiğimiz her şeyi zırhımız içinde bu alanda gerçekleştirebiliyoruz. Oyun içerisinde birbirinden farklı onlarca silah bulunuyor. Oyunda silah geliştirme aşaması oldukça kolay özelliklere sahip. Zırh geliştirme süreci ise silahtan daha kolay ve daha hızlı bir yapı ile karşımıza çıkıyor. Oyundaki her zırhı belirli bir seviyeye kadar yükseltebiliyoruz. Sosyal alanda bulunan toplanma bölgesinde oyundaki diğer oyuncular ile sohbetler yapabiliyoruz. Bu alanda kantin, eşya kutusu ve görev noktası gibi birçok alana ulaşabiliyoruz. Bu alanda beni şaşırtan bölümlerden bir tanesi bilek güreşi noktası oluyor. Bu alanda diğer oyuncular ile bilek güreşi yapabiliyor ve gücümüzü sınayabiliyoruz. Eğer gücünüz bu alan için yetersiz ise arena alanına geçiş yapabiliyorsunuz. Arena alanında oyundaki en hızlı hayvanları avlamak için ter döküyoruz. Toplanma bölgesinde oyuncular bilgi tablosu ile günlük ödüllerini alabiliyor ve oyundaki son değişikliklere kolayca erişebiliyoruz.
Oyunu ne kadar oynarsanız oynayın yapmadığınız illaki bir şey çıkıyor. Yani içerik dolu bir oyun olarak Monster Hunter World oldukça zengin bir yapı ile karşımıza çıkıyor. Oyundaki içerikler sıkıcı ya da oyundan soğutucu özelliklere sahip değil. Birbirinden farklı görevlerin olması oyuna sürükleyici bir yapı katmış açıkçası. Günümüzdeki oyunlarla karşılaştırıldığında Monster Hunter World’den daha kullanıcı dostu bir menüye sahip olan oyun düşünemiyorum. Biraz öncede belirttiğim gibi oyunda yapmadığınız her an bir şey çıkıyor. Buda oyuncuyu sıkmak yerine yapmaya teşvik ediyor. Oyunda belirli bir seviyeye geldiğiniz de görevleri yapmanız biraz daha zorlaşıyor ve oynadıkça oyunun içeriği biraz daha derinleşiyor diyebilirim. Oyunun mekaniklerinden söz edecek olursak önceki yıllardaki Monster Hunter oyunları gibi görünüyor. Ama kuşkusuz serinin en iyi mekanikleri Monster Hunter World’de bulunuyor. Oyunun oynanış tarzı ilk defa oynayacaklara oldukça basit olarak gelebilir. Hani dedim ya kullanıcı dostu diye, oyunun mekaniklerini anlamak, oynanışını çözmek bir hayli kolay bir yapıya sahip. Monster Hunter serisini ilk defa oynayacak olan oyuncuları fazlasıyla çekecek bir yapıya sahip olarak karşımıza çıkıyor. Eğer seriyi oynayan bir oyuncuysanız kolay oynanabilirlik canınızı sıkabilir. Zaten bu kadar kolay mekaniklere sahip olması yabancı oyuncuları çekmek adına atılmış bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Oyunun asıl hali 15 – 20 saat oynadıktan sonra karşımıza çıkıyor. Yani zorluk seviyesi artıyor.
Bilindiği gibi oyunun temel amacı canavar avlamak oluyor. Belirtilen canavarları avlamak için de o canavarların bulunduğu bölgeye giderek keşif yapmamız gerekiyor. Canavarlar için keşif yaptıkça, onlara zarar verdikçe karakterinizin araştırma seviyesi de artıyor. Araştırma seviyenizde arttıkça o canavarların davranışlarını daha kolay algılayabiliyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki oyun boyunca sürekli aynı şeyleri yapıp durmuyorsunuz. Araştırma seviyeniz arttıkça farklı taktikler yapabiliyor ve farklı canavarlar avlayabiliyorsunuz. Oyun içerisindeki canavarları birbirlerinden farklı bölgelerde yakalıyoruz. Hal böyle olunca da sürekli yeni bir alanda yeni bir canavar avlıyoruz. Serideki canavarların modellemelerine zaten diyecek yoktu. Ancak Monster Hunter World’dekiler oldukça başarılı bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Oyundaki canavarlar farklı ve dolayısıyla onları farklı şekillerde öldürmek zorunda kalıyoruz. Yani sürekli aynı şekilde öldürmemize oyun izin vermiyor. Oyunun temeline bakacak olursak amacımız canavar avlamak oluyor. Yani tamam farklı canavarları farklı yerlerde öldürüyoruz ama amacımız hep canavar avlamak oluyor. Bu durum biraz canınızı sıkabilir. Onun haricinde içeriğin zengin ve bol olması oyuncuları fazlasıyla tatmin edecek gibi görünüyor. Oyun içerisinde mevcut bir görevi yaparken sıkılırsanız anından diğer görevlere geçme şansınız bulunuyor. Oyunun grafik kalitesi oldukça muazzam görünüyor. Tabii tasarıma söyleyecek söz bulamıyorum. Oyunun performans probleminden başka bir problem benim canımı sıkmadı. Daha doğrusu performans probleminden başka bir problem ben görebilmiş değilim.
Sonuç
Yukarıda da belirttiğim gibi oyunun stabil bir FPS oranına sahip olmaması canımı oldukça sıktı. Tabii ki grafik ayarlarıyla oynamalar olabilir. Ancak hangi grafiği seçerseniz seçin FPS bir düşüp bir yükselmesi bazen çileden çıkarabiliyor. Keşke kilitli FPS tercih edebilseydik. Dediğim gibi oyunda içerik bol ve zengin olarak karşımıza çıkıyor. PlayStation 4 Pro’da FPS’i bir türkü 60 FPS yapamadım. Maksimum 50 FPS’si gördüm. Eğer ilk kez bir Monster Hunter serisi oynayacaksanız Monster Hunter World oldukça sizi kendine hayran bırakacaktır. Ama daha önce bu seriden herhangi bir oyun oynadıysanız ilk 15 – 20 saatlik bölüm sizleri sıkabilir. 15 saatten sonrasın da ise işler biraz daha zorlaşarak daha keyifli bir hale geliyor.
İnceleme Puanı: 8.8
Oyunun Artıları
Uzun zaman önce hayatımıza PlayStation 2 ile giren Monster Hunter World 26 Ocak 2018’de bilgisayar ve konsol platformuna çıkış yaptı.
Bilgisayar ve günümüzdeki popüler konsol platformları için sabırsızlıkla beklenen oyun 26 Ocak’ta yayınlanması ile oyuncuların beğenisine sunulmuş oldu. İlk ana Monster Hunter oyunu olarak bilgisayar platformuna gelen yapım, PlayStation 4 platformu oyuncuları tarafından da merakla bekleniyordu. Oyunu PlayStation 4 Pro üzerinden inceleyerek sizlerle paylaşıyoruz.
Oyunun açılışında bizleri oldukça hoş bir görünüme sahip olan bir menü karşılıyor. Bu menü ile ayarlara, galeriye ve oyunun kendisine erişme seçenekleri bulunuyor. Oyunun ayarlarından grafik ayarını artırırsanız şayet FPS düşüşü ile karşılaşıyorsunuz. Bu kısım hemen hemen her oyunda aynı zaten. Grafikler ve detaylar ne kadar düşük olursa FPS oranı o kadar yüksek oluyor. Tabii grafikleri arttırınca çözünürlük biraz daha keskin oluyor ve daha iyi bir görünüm bizleri karşılıyor. Grafik ayarlarında hangi seçeneği seçerseniz seçin stabil bir FPS değeri alamıyoruz. Yani FPS değeri sürekli değişiklik gösteriyor. Menüdeki Galeri seçeneğinden de biraz bahsedeyim. Bu seçenekte bizleri sürpriz şeyler beklemiyor. Oyuna dair daha önce yayınlanan sinematik sahneler galeride de yer alıyor. Dilediğiniz zaman girip izleyebiliyorsunuz.
Oyuna giriş yaptıktan sonra göze hitap eden çok hoş tasarıma sahip olan bir sinematik oyuncuları karşılıyor. Oyunun bu sahnesinde karakterimizin ismini görebiliyor ve karakterimizin yanında yer alacak olan diğer karakterleri seçebiliyoruz. Diğer karakter oluşturma oyunlarının tam tersi bir yapı ile bizleri karşılayan Monster Hunter World, oyunculara daha detaylı bir karakter oluşturma sistemi sunuyor. Bu sistem oldukça titiz bir çalışmanın eseri olduğunu yaptığı işlerle gözler önüne seriyor. Tek oyunculu ve çok oyunculu modlara sahip olan Monster Hunter World’ü dilerseniz tek başınıza dilerseniz de arkadaşlarınızla birlikte oynayabiliyorsunuz. Tek başınıza oynarken herhangi bir internet bağlantısına gerek duymuyorsunuz. Ben çevrimiçi oynamak istiyorum diyorsanız da kendi lobinizi oluşturabiliyor ve başka insanların lobinize gelmesini bekleyebiliyorsunuz. Ya da mevcut olan lobilere katılabiliyorsunuz. Katıldığınız lobideki insanlar ile oyunun sosyal alanları içerisinde konuşabiliyorsunuz. Ayrıca bazı görevleri 4 kişiye kadar beraber tamamlayabiliyor ve avlara katılabiliyorsunuz. Unutmadan hatırlatayım. Oyuna tekli veya çoklu mod da girerken karşısına öğretici bölüm çıkacak. Bu bölümde oyuna dair bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz.
Öğretici bölümden sonra karşımıza avlar ve görevler geliyor. İlk yapacağımız görevler oyunun ana görevleri oluyor. Ana görevlerin oyunculara sinematik bir şekilde sunulmuş olması da oyuna farklı bir hava katmış gibi görünüyor. Bu görevlerde canavarlar öldürüyor, kamp kuruyor vs. işte. Oyundaki diğer görevlerden bahsedecek olursak, birbirinden farklı seviyelerde görevler bizleri bekliyor. Mantar topla, canavar öldür gibi çeşitli zorluklarda görevler bizlere sunuluyor. Oyunu çoklu oyunculu olarak oynarsanız etkinlik görevleri de yer alıyor. Buna ek olarak ikramiye görevleri de oyun içerisindeki sosyal alan içerisinde oyunculara sunuluyor. Diğer görevlerden daha basit olarak karşımıza çıkan ikramiye görevleri diğer görevlerden daha eğlenceli bir yapıya sahip olarak karşımıza çıkıyor. İkramiye ödüllerinden bahsedecek olursak, genellikle karakterimizin zırhını geliştirmeye yönelik araç ve gereçler veriliyor. Karakterimizin zırhının seviyesini arttırarak daha dayanıklı bir hale getirebiliyoruz. Oyunda bulunan Araştırma Merkezisayesinde daha önce avladığımız hayvanlar hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Hayvanın zayıf noktasını, davranışlarını Araştırma Merkezi ile kolayca öğrenebiliyoruz. Aslında bu alan gelişmiş canavarlar ile savaşırken işimize oldukça çok yarıyor. Oyun içerisinde görevlere başlamadan önce sosyal alanda bulunan kantinden karakterinizin karnını doyurmayı sakın unutmayın. Alınan yemekler karakterlere bazı ayrıcalıklı görevler sunuyor. Saldırı gücünüz artabiliyor, daha hızlı hareket edebiliyor vs. özellikler oyuncuların karşısına çıkıyor.
Oyunun sosyal alanında karakterlere özel birer de oda bulunuyor. Odamızda bizleri bekleyen bir de yardımcımız bulunuyor. Eğer kendinizi geliştirmek istiyorsanız yardımcınız ile antrenman yapabiliyorsunuz. Ayrıca etkisiz hale getirdiğiniz canavarları da pet halinde odanıza yerleştirebiliyorsunuz. Bu alanda eğer aldıysanız ek paketlerinizi de aktif hale getirebiliyorsunuz. Karakterlerin edvanter kutuları da odalarında bulunuyor. Bu eşya kutuları ile karakterimize özgü eşyalarda üretebiliyoruz. Karakterler odalarında yatabiliyor, yardımcısı ile ilgilenebiliyor ve dinlenebiliyorlar. Sosyal alanda bir de demirci var. Demirciden silah satın alabiliyor ya da kendi silahımızı yapabiliyoruz. Ayrıca mevcut silahlarımızı da bu alanda daha güçlü hale getirebiliyoruz. Silahlarımız için yapabildiğimiz her şeyi zırhımız içinde bu alanda gerçekleştirebiliyoruz. Oyun içerisinde birbirinden farklı onlarca silah bulunuyor. Oyunda silah geliştirme aşaması oldukça kolay özelliklere sahip. Zırh geliştirme süreci ise silahtan daha kolay ve daha hızlı bir yapı ile karşımıza çıkıyor. Oyundaki her zırhı belirli bir seviyeye kadar yükseltebiliyoruz. Sosyal alanda bulunan toplanma bölgesinde oyundaki diğer oyuncular ile sohbetler yapabiliyoruz. Bu alanda kantin, eşya kutusu ve görev noktası gibi birçok alana ulaşabiliyoruz. Bu alanda beni şaşırtan bölümlerden bir tanesi bilek güreşi noktası oluyor. Bu alanda diğer oyuncular ile bilek güreşi yapabiliyor ve gücümüzü sınayabiliyoruz. Eğer gücünüz bu alan için yetersiz ise arena alanına geçiş yapabiliyorsunuz. Arena alanında oyundaki en hızlı hayvanları avlamak için ter döküyoruz. Toplanma bölgesinde oyuncular bilgi tablosu ile günlük ödüllerini alabiliyor ve oyundaki son değişikliklere kolayca erişebiliyoruz.
Bilindiği gibi oyunun temel amacı canavar avlamak oluyor. Belirtilen canavarları avlamak için de o canavarların bulunduğu bölgeye giderek keşif yapmamız gerekiyor. Canavarlar için keşif yaptıkça, onlara zarar verdikçe karakterinizin araştırma seviyesi de artıyor. Araştırma seviyenizde arttıkça o canavarların davranışlarını daha kolay algılayabiliyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki oyun boyunca sürekli aynı şeyleri yapıp durmuyorsunuz. Araştırma seviyeniz arttıkça farklı taktikler yapabiliyor ve farklı canavarlar avlayabiliyorsunuz. Oyun içerisindeki canavarları birbirlerinden farklı bölgelerde yakalıyoruz. Hal böyle olunca da sürekli yeni bir alanda yeni bir canavar avlıyoruz. Serideki canavarların modellemelerine zaten diyecek yoktu. Ancak Monster Hunter World’dekiler oldukça başarılı bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Oyundaki canavarlar farklı ve dolayısıyla onları farklı şekillerde öldürmek zorunda kalıyoruz. Yani sürekli aynı şekilde öldürmemize oyun izin vermiyor. Oyunun temeline bakacak olursak amacımız canavar avlamak oluyor. Yani tamam farklı canavarları farklı yerlerde öldürüyoruz ama amacımız hep canavar avlamak oluyor. Bu durum biraz canınızı sıkabilir. Onun haricinde içeriğin zengin ve bol olması oyuncuları fazlasıyla tatmin edecek gibi görünüyor. Oyun içerisinde mevcut bir görevi yaparken sıkılırsanız anından diğer görevlere geçme şansınız bulunuyor. Oyunun grafik kalitesi oldukça muazzam görünüyor. Tabii tasarıma söyleyecek söz bulamıyorum. Oyunun performans probleminden başka bir problem benim canımı sıkmadı. Daha doğrusu performans probleminden başka bir problem ben görebilmiş değilim.
Sonuç
Yukarıda da belirttiğim gibi oyunun stabil bir FPS oranına sahip olmaması canımı oldukça sıktı. Tabii ki grafik ayarlarıyla oynamalar olabilir. Ancak hangi grafiği seçerseniz seçin FPS bir düşüp bir yükselmesi bazen çileden çıkarabiliyor. Keşke kilitli FPS tercih edebilseydik. Dediğim gibi oyunda içerik bol ve zengin olarak karşımıza çıkıyor. PlayStation 4 Pro’da FPS’i bir türkü 60 FPS yapamadım. Maksimum 50 FPS’si gördüm. Eğer ilk kez bir Monster Hunter serisi oynayacaksanız Monster Hunter World oldukça sizi kendine hayran bırakacaktır. Ama daha önce bu seriden herhangi bir oyun oynadıysanız ilk 15 – 20 saatlik bölüm sizleri sıkabilir. 15 saatten sonrasın da ise işler biraz daha zorlaşarak daha keyifli bir hale geliyor.
İnceleme Puanı: 8.8
Oyunun Artıları
- Detaylı karakter ekranı
- Zengin içerik
- Kaliteli grafik
- Kolay alışılabilir oyun mekanikleri
- Stabil bir FPS’in olmaması
- Çoklu oyunculu oynarken sunucuda meydana gelen problemler