• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

PHP İle İlgili Bilinen 10 Yanlış

Pyrotoxin

Daimi Üye
Aktiflik
K.Tarihi
20 Nis 2009
Mesajlar
97
Puanı
27
Konum
İzmir
1. PHP Derlemeli(compiled) Bir Dil Değildir(Yorumlamalı Dildir)

2.PHP Bunları Yapamaz(Hafızaya erişme, donanıma erişme ve bu tarz şeyler)
3.PHP, X Dilinin Yapabildiği Birşeyi Yapamaz
4.PHP Sadece Web Projesi Geliştirmek İçindir
5.PHP Sadece Tek Bir Firma(Zend) Tarafından Kontrol Ediliyor
6. PHP Dokümantasyonu Kötü ve Yetersiz
7. PHP Projeleri Nesne Yönelimli(Object Oriented) Olmadıkları İçin Tekrar Kullanılabilir(Reusable) Değillerdir
8. PHP, Ruby On Rails, Phyton Django veya X Frameworkünden Daha Kötü
9. PHP Büyük Web Projeleri İçin İyi Değildir
10.PHP Yazılımcıları Daha Düşük Fiyata Çalışır Çünkü Daha Az Eğitimlidirler
[h=2]1. PHP Derlemeli(compiled) Bir Dil Değildir(Yorumlamalı Dildir)[/h] İlk önce konuyu biraz teknik açıklayayım. Derlemeleri dillerde, program çalışmadan önce kaynak kodu, makina koduna çevirilmelidir. Yorumlamalı dillerde kaynak kodu derleme ihtiyacı olmadan direk çalıştırılabilmektedir.
PHP, PHP 4 versiyonundan beri(2000 yılı) yorumlamalı dil değildir. Bir PHP scripti çalıştırıldığında, ilk önce PHP kaynak kodu Zend engine tarafından Zend opcodes olarak isimlendirilen makina koduna çevirilir. Bu opcodelar RAM’de tutulur. Daha sonra bu opcodelar çalıştırılarak ana script çalışmış olur.
Yani PHP aynı Java,C# ve diğer bazı diller gibi derlemeli dilidir. Aksi halde çok yavaş olurdu.
Genellikle derlenmiş PHP kodu (Zend opcodes) kaydedilen dosyalara dönüştürülmez çünkü gereksizdir. Fakat eğer sizin için gerekli ise opcodeları dosya olarak extensionlar bulunmaktadır.
Normalde, eğer aynı scripti tekrar çalıştırırsanız, PHP kaynak kodu tekrardan derlenip RAM’de tutulur. Fakat bazı opcode caching extensionları sayesinde opcodelar hafızada tutulur ve bir sonraki çalışmada tekrar derlenme gerekmeden çalışabilir. Böylece ciddi oranda işlemci gereksinimi azalır ve performans artışı sağlanabilir.
Son günlerde Facebook tarafından geliştirilen HipHip for PHP yazılımı ile PHP kaynak kodu C++ diline çevirilip, derlenebiliyor. Böylece çok ciddi bir performans artışı sağlanabiliyor. Facebook bu teknolojiyi bir çok sayfasında kullanıyor.
Ayrıca bazı extensionlar sayesinde PHP kodları Java bytecodes veya .Net assemblilerine çevirilebiliyor. İncelemeler için PHP derleyici performansları yazısını inceleyebilirsiniz.
[h=2]2.PHP Bunları Yapamaz(Hafızaya erişme, donanıma erişme ve bu tarz şeyler)[/h] PHP genişletilebilir(extensible) bir dildir. Ana PHP dağıtımı ile gelen fonksiyonlar dışında bir ihtiyacınız olduğunda, genellikle C veya C++ ile yazılmış extensionlar kullanabilirsiniz. Yani C veya C++ ile yapabildiğiniz herşeyi dolaylı olarak PHP ile de yapabilirsiniz.
Yüzlerce olmasada onlarca PHP extensionu bulunmakta. Bir çoğu zaten ana PHP dağıtımı ile geliyor. Bunlar dışındaki extensionları incelemek için PECL PHP Extension Repository‘e göz atabilirsiniz.
Eğer aradığınız tarzda işinizi gören bir extension bulamazsanız, muhtemelen zaten daha önce kimsenin ihtiyaç duymadığı birşeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Böyle bir durumda istediğiniz gibi kendi extensionunuzu C veya C++ dili ile yazıp(veya bir programcıya yazdırıp) PHP ile fonksiyonu gerçekleştirebilirsiniz.
[h=2]3.PHP, X Dilinin Yapabildiği Birşeyi Yapamaz[/h] Başka dillerde yaparken, PHP dilinde yapamadığınız birşey olduğuna pek inanmıyorum. Belki başka dillerde farklı programlama stilleri yapabildiğiiniz şeyler olabilir, fakat hazır PHP extensionları sayesinde bu fonksiyonları PHP’de de yapabiliyor olmanız lazım.
Genede, eğer başka dilde yazılmış olması gereken bir fonksiyonunuz veya bağlı olduğunuz farklı bir yazılım var ise bu programları bazı özel extensionlar sayesinde PHP ile konuşturabilirsiniz.
İhtiyaç olmadığı için çok kullanılmıyor olsa da, PHP içinden belli başlı dillerin(Java, C# (.NET), Python, Perl, Lua, JavaScript için V8 veya SpiderMonkey gibi) kodlarını çalıştırma şansınız var. Mesela Ruby için bu tarz bir extension yok. Ama bunun nedeni, imkansız olması değil, kimsenin böyle birşeye ihtiyaç duymamasıdır. Sizin böyle bir ihtiyacınız var ise belki Ruby’i Java’ya çevirip(JRuby), Java kodunu PHP üzerinden çağırabilirsiniz.
[h=2]4.PHP Sadece Web Projesi Geliştirmek İçindir[/h] Tabii ki PHP Web yazılımları yaratmak için en çok kullanılıyor. Fakat istenirse PHP CLI(Command Line Interface) gibi yardımcılarla PHP kodunu web dışında executable olarak kullanabilirsiniz. İşlemciyi kasan uygulamaları bile PHP’de yazıp PHP CLI kullanarak çalıştırabilirsiniz.
Ayrıca PHP-Gtk Extension‘u sayesinde Windows, Linux, Mac veya farklı Unix benzeri sistemler çalışabilecek masaüstü uygulamaları oluşturulabilir.
[h=2]5.PHP Sadece Tek Bir Firma(Zend) Tarafından Kontrol Ediliyor[/h] Eğer PHP tarihçesini okuduysanız, PHP nin Rasmus Lerdorf tarafından 1994 yılında yaratıldığını biliyorsunuzdur. Zaman içinde Rasmus’a Zend’in kurucuları Andi Gutmans ve Zeev Suraski gibi onlarca yeni geliştirici katıldı.
PHP’nin sadece Zend tarafından geliştiriliyor olması büyük bir abartma. PHP eskiden olduğu gibi hala onlarca Zend çalışanı olmayan kişiler tarafından da geliştiriliyor.
Pierre Alain Jove gibi PHP çekirdiğinin yazılımcıları, Microsoft altında çalışmaya başlayıp PHP’nin Microsoft ürünleri altında daha iyi çalışabilmesi için uğraşıyor. Oracle’da hem Oracle veritabanı hemde MySql veritabanında PHP’nin daha performanslı çalışması için çalışan onlarca insan var.
Bu tarz geliştirmeler Zend, Microsoft, Oracle veya farklı firmalar tarafından geliştiriliyor gibi gözüksede aslında PHP’nin büyük bir kısmı hala herhangi bir firma adına çalışmayan onlarca yazılımcı tarafından geliştirilmeye devam ediyor.
[h=2]6. PHP Dokümantasyonu Kötü ve Yetersiz[/h] Bu sanırım duyduğum en saçma yanlış bilgi fakat genede üstünden geçmekte yarar var.
Eğer PHP ile ilgili tek iyi birşey olsa idi, bu kesinlikle dokümantasyon olurdu. Dokümantasyon çok iyi düzenlenmiş ve açık. Kullanıcı yorumlarınında eklenmesiyle çok daha zenginleşiyor.
Açık kaynaklı veya değil, PHP’nin dokümantasyonundan daha iyi bir yazılım hiç görmedim. PHP Dokümantasyonu takımı gerçekten çok iyi bir iş yapıyorlar. Sadece İngilizce yazmıyorlar, ayrıca aynı dokümanın birçok dile çeviriminide sağlıyorlar. Belkide bu yüzden PHP dünyanın her yerinde çok yaygun kullanılıyor.
[h=2]7. PHP Projeleri Nesne Yönelimli(Object Oriented) Olmadıkları İçin Tekrar Kullanılabilir(Reusable) Değillerdir[/h] PHP’nin bu kadar popüler olmasındaki nedenlerden biride PHP ile yazılmış bir çok yazılımın, bulundukları marketin liderliğini elinde tutmasıdır. Wordpress, Drupal, Joomla gibi. Eğer PHP danışması iseniz, müşterileriiniz muhtemelen kendi sitelerini bu projelerden birini yükletmek isteyeceklerdir.
Son günlerde Wordpress en gözde PHP yazılımlarından biri. W3 Tech Web Survey’e göre internet sitelerinin %14,7 si şu an Wordpress üzerinde çalışıyor. Bu çok ciddi bir rakam.
Bir çok yazılımcı Wordpress’e yazdıkları extensionlarla, programı İçerik Yönetim Sistemi(CMS) hatta başka amaçlar için bile kullanıyorlar.
Wordpress’in şuanki kodunun büyük bir bölümü Nesne Yönelimli değil. Bir çok bölümü Procedural olarak kodlanmış. Bu gösteriyorki, bir projenin yeniden kullanılabilir olması için Nesne Yönelimli olması şart değil. Ama genede zaten PHP’de nesne yönelimli kod yazılabiliyor
icon_smile.gif

[h=2]8. PHP, Ruby On Rails, Phyton Django veya X Frameworkünden Daha Kötü[/h] PHP yeni bir çok özellik ekleyebilen, extensionlarla birlikte geliyor fakat bir dili, bir framework ile karşılaştırmak, elmayla armutu karıştırmaktan farksız.
PHP’yi Java, C# Ruby, Phyton veya başka bir dille karşılaştırmak mantıklı. Ruby on Rails, Django’yu ise her hangi bir PHP frameworküyle karşılaştırmak mantıklı.
Kişisel düşüncem, bir yazılımcı yazdığı dil için bir framework kullanmak zorunda değil. Aksine, yazılımcı, üretkenliğini arttıracak kodlama metadolojisini kendi belirlemeli.
Bir metadolojiye bağımlı kaldığınızda, yaptığınız herşey mekanikleşir ve daha az zamanda daha kaliteli işler çıkarabilirsiniz.
Kısacası, üretken olmak için illa ki bir framework kullanmanıza gerek yok. Kendi metadolojinizi oluşturun ve zaman içinde onu geliştirin. Çok daha sağlam ve üretken olacaksınız.
[h=2]9. PHP Büyük Web Projeleri İçin İyi Değildir[/h] Performans ve ölçeklenebilirlik(scalability) bir dilin özelliği değil, yazılımın mimarisi ile ilgilidir.
Performans açısından bakarsanız, daha önce belirttiğim gibi, PHP derlemeli bir dildir. Bu nedenle bir çok web projesi için oldukça yeterlidir.
Facebook, PHP ile yazılmış en büyük projelerden biri. PHP’den kaynaklanan ölçeklenebilme sorunu yaşıyorlarmış gibi gözükmüyor.
PHP’den C++’a dönüştüren bir derleyici yazdıkları doğru. Böylece maksimum performans almak istiyorlar. İşlemcilere çok yük bindirecek projeler için C++ gibi işlemciye daha yakın çalışabilen bir dil kullanmak daha mantıklı bir hareket. Fakat zaten bir çok web projesi veritabanı bağlantıları dışında çok fazla işlemci istemez. Yazılımınız bir SQL sorgusu çalıştığında, veritabanından cevap gelene kadar işlem yapmadan bekler. Bir sorgu cevabını beklerken C++ veya PHP dilinde bir programınızın hız olarak birşey değiştirmez. Çünkü zaten işlemi yapan veritabanıdır.
Peki madem PHP ile C++ veritabanı sorguları açısından aynı sürede çalışıyor, neden Facebook PHP’den C++’a derleyen bir program için uğraştı?
Bunun cevabı basit: Facebook sadece PHP’yi C++’a çeviren bir yazılım yapmadı. Tüm PHP kodlarını alıp tek bir C++ kodu içine gömdü ve multi-threaded bir makinada çalışabilen tek bir executable olarak derledi. Böylece aynı makina üzerinde multi-thread çalışan bir yazılıma sahip oldu. Yazılımın multi-thread çalışması, daha az RAM’e ihtiyaç doyuyor çünkü farklı istekler için yeniden RAM’de yer alınması yerine RAM bloğu ortak kullanılabiliyor. Böylece performans sağlanıyor.
Buna rağmen bir çok web sitesinde PHP’den C++’a geçirmek gibi marjinal bir işlemin yapılmasına hiç bir zaman ihtiyaç olmayacak.
[h=2]10.PHP Yazılımcıları Daha Düşük Fiyata Çalışır Çünkü Daha Az Eğitimlidirler[/h] Ekonominin genel prensipi arz ve taleptir. Eğer piyasada bir ürüne olan rağbet çok ama ürünün sayısı az ise fiyatlar normal olarak artar. Diğer taraftan, eğer bir üründen çok fazla var ama rağmet az ise fiyatlar düşer.
Bu bakış açısı insan kaynakları açısından da geçerlidir. Eğer bir çok iş veren belli açılardan kendini geliştirmiş ve sayısı az olan eleman arıyorsa, maaşlar yükselicektir. Diğer taraftan, iş veren sayısı azalıp, eleman sayısı arttıkça ücretlerde düşecektir.
PHP piyasası gerçekten çok büyük. Bir çok firma PHP Web Programcısı barındırmak istiyor. Fakat bir yazılımı kurup, üzerinde oynama yapmak gibi işler için fazla para ödemek istemiyorlar.
Diğer bir taraftan, iş verenler, sadece PHP bilen değil, SEO, yazılım mimarisi planlama ve geliştirme, büyük ölçekli site yapma gibi daha gelişmiş özelliklere sahip çalışanlarda kiralamak istiyorlar. Böyle durumlarda maaşlarda haliyle artıyor.
Sonuç olarak bu problem aslında PHP’nin suçu değil. PHP ile yaptırılmak istenen işlerden beklentinin genel olarak düşük olması.

Kaynak Türkçe Çeviri için mertoztekin teşekkürler...
 
PHP öğrenmek istiyordum vazgeçtim Asp.net devam :D Hem .net gibi bir nimet varken yemişim PHP'yi :D

net iyi güzelde çok fazla müdahale etmene izin vermiyo sürükle bırak çift tıkla kodunu yaz çık... bana göre programcılık bu değil bu yüzden php daha iyi geliyo bana gerçi bu aralara ror ' a sardım ama hadi hayırlısı ^^
 
net iyi güzelde çok fazla müdahale etmene izin vermiyo sürükle bırak çift tıkla kodunu yaz çık... bana göre programcılık bu değil bu yüzden php daha iyi geliyo bana gerçi bu aralara ror ' a sardım ama hadi hayırlısı ^^

PHP yi yermişsin ama PHP öğreniyorum diyorsun:) ben de java öğreniyorum okulda, bayağı bir zorluyorlar ama
 
PHP yi yermişsin ama PHP öğreniyorum diyorsun:) ben de java öğreniyorum okulda, bayağı bir zorluyorlar ama

Yanlış alıntı yaptın sanırım :) Öğreniyorum demedim öğrenmek istiyordum vazgeçtim dedim :D


----------

net iyi güzelde çok fazla müdahale etmene izin vermiyo sürükle bırak çift tıkla kodunu yaz çık... bana göre programcılık bu değil bu yüzden php daha iyi geliyo bana gerçi bu aralara ror ' a sardım ama hadi hayırlısı ^^

İster sürükleyip bırakırsın ister kod yazarsın ikisine de izin var .net'de :) Bana görede programcılık bir nesnenin yerini belirlemek için satırlarca kod yazmak değil. Daha hızlı olmak varken neden işini uzatıp yavaşlayasın ki. Ror içinde kolay gelsin :D
 
Ben Php Ve Html üzerinde ağırlıklı öğrenmeye çalışıyorum ufak tefek şeyler var asp ile hiçbir derleme falan yapmadım.
 
php iyidir be herşeye müdahale edilebiliyor tabi bazı işlerde asp kullanmak daha kolay olabilir
 
asp nin kolay yanı visual studio gibi mükemmel bir ide nin arkasında olması ^^
 
asp nin kolay yanı visual studio gibi mükemmel bir ide nin arkasında olması ^^

IDE Deil Kardesim Microsoft War :D
Yeryüzünde Microsoftu Devirecek İnsancık Yok Maalesfff Google Kendi Cabında Bisi Yapıor Ama Ornegin Dart Cıkarmıs Ama Asp.Net KApısamaz
 
Yazdığın şeyler şuan için geçerli değil
Edit:imla
 
Bu php'de objeleri yerleştirmek için x-y felan girmek gerekmiyor dimi yani asp.net'de olduğu gibi nereye koyulacağını ayarlıyamıyormuyuz illa objenin yerini belirlemek için bir sürü kod mu yazmak gerek ?
 
Bu php'de objeleri yerleştirmek için x-y felan girmek gerekmiyor dimi yani asp.net'de olduğu gibi nereye koyulacağını ayarlıyamıyormuyuz illa objenin yerini belirlemek için bir sürü kod mu yazmak gerek ?

Phpde iskelet hazırlayıp direk öğeleri içine koyabilirsin tercihim phpdir.
 
Selam
Yaziyi cok begendim ve her noktasina virgülüne katiliyorum. Php benim bütün diller arasinda kullandigim en esnek en yapici en pratik dil.
Kolay gelsin
 
Geri
Üst