Kardeşim, senin dediğin skiller, clericin defans skilleridir.O skiller clerici bıraktıgında gider (kendine basılıysa).Ama baskasına bastıgında kalır.Cleric daha çok savunmaya yönelik bi skill grubudur, canın azaldıgında heal basarsın, 45 saniyeliğine savunmanı muhteşem artıran bless skili falan var, baskasını öldüğünde yerden kaldırmak için res atma skili falan var yani kısacası böyledir cleric. Bard ise daha çok partilerde atak yapanların ataklarının artması için kullanılan bi skillgrubudur.Bardda da bastıgın zaman giden ve gitmeyen skiller vardır.Speed,noise falan bardı bıraktıgında gitmez ama tamburlar,danceler falan bardı bıraktıgın zaman gider. Yani partilerde çarını kascaksan cleric ya da bard açabilirsin ama tek basına oynayacaksan cleric tercihimdir.Çünkü wiz-cleric carlar wizz-bard çarlara göre tek basına kasarken daha iyidir.Nedenini soracak olursan; bardın tek basına kasmada artısı noisesinin olmasıdır (general moblar bu skill basılı oldugunda dalmazlar) ancak wiz buildinde alan skilleri oldugu için pek etkili olmaz, sadece fire bolt ve frozen spear skilleriyle kasarsan işte o zaman işe yaramış olur.Ama cleric skilleirnde canın düştügünde otomatik hp dolduran recovery skili, moblardan debuff almanı engelleyen holy spell skili , savunmanı güçlendiren bless skili ve heal skilleri oldugu için tek basına kasarken wizz-cleric daha etkilidir bence.
Umarım açıklamaya çalışabilmişimdir kardeşim,aslında yazılacak bir sürü şey var ama bunlar sadece en basit örnekleri.Sen wizz-bardla da oynayabilirsin wizz-clericle de... Yeterki bunların dısında açma (mesela wizz-warrior ya da ne bilim wizz-rogue , wizz warlock falan sakın yapma).Zaten oynaya oynaya zaman içinde kendini geliştirirsin.Bi sorun oldugunda gene sormaya çekinme, ben ve benim gibi uzun süre oynamış olan arkadaşlar tecrübelerimizden yararlanarak yardıcı olmaya çalışırız.Sana kola gelsin.
Şunu da ekleyeyim.Cleric skillerinde de atak skilleri var ve bunlardan en önemlisi offering denilen bi skilldir.Bu skill kullanıldıgında yanlış hatırlamıosam hp'nin %90'nını götürüyodu ama yaptıgı atak karşısındakine çok büyük hasar verio, oyunun en çok hasar veren atak skillerinden biridir bu skill.
(Not: Clerici bıraktıgımda birçok skill gidiyor demişsin, normalde sadece body spell ve soul spell ile bunların ileriki levellerinde açılanarı gider(onlar da kendine basılıysa),ben sro-R oynamadım ama burada da aynı oldugunu düşündügüm için bu bilgileri verdim.İsro'yu da bırakalı çok oldu, son updatelerde değişiklik yapmışlarsa orasını bilemem.Ama dediğim gibi normalde sadece bu skiler gider. (private srolarda da aynı) ). Umarım son notum anlaşılır olmuştur.
Not2: skill isimlerini yanlış yazmıssam k.bakma.Dediğim gibi sro'yu bırakalı uzun zaman oldu.