• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

StarCarft 2 Vur-Kaç Avlanma Yöntemi Rehberi - StarCraft II

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell

Vur-Kaç


Vur-Kaç ( Kiting ) ünitelerinizi, düşman birimlerinin etrafında hareket ettirerek mümkün olduğunca az hasar alarak veya hiç hasar almadan avlama yöntemidir. Bu method genellikle, range saldırı özelliğine sahip birimler ile melee saldırı özelliğine sahip birimlere karşı uygulanır.

Uygulanışı

Stalkerlarımız ile zealotlardan kaçmak istediğimizi varsayalım, zealotlara saldırdıktan hemen sonra, stalkerların oldukları pozisyondan geriye doğru çekin. Bu esnada stalkerların cooldown süresi dolmaya başlayacak ve zealotlar melee saldırı özelliğine sahip olduğundan dolayı stalkerlarınız hasar almamış olacak. Cooldown süresi dolduktan hemen sonra bu işlemi tekrar ederek bu taktiği gerçekleştirmiş oluruz. Böylece aldığınız hasarı minimuma indirir, vereceğiniz hasarı maksimuma çıkartabilirsiniz.

Bu komut aynı zamanda şöyle de uygulanabilir: P(Patrol) + Left Click, p tuşundan sonra Stalkerlarınızın gitmek istediği yere tıklarsanız, Stalkerlarımız başlangıç ile seçtiğimiz yer arasında devriye gezecektir. Stalkerlar bu 2 yer asında gezerken, menzile düşman birimi girmesi halinde otomatik olarak saldıracaklardır.

Vur-kaç aynı zamanda A (Attack) + left-click, H (Hold) + right-click veya geri çekilip düşman birimine sağ tıklayarak da uygulanabilir.

Bir diğer yöntem ise geri çekilirken A tuşuna basıp, hareket doğrultusunda bir yere tıklamaktır. Örneğin, stalker saldırmaya başladıktan hemen sonra, Move+A(Attack) komutunu uygularsak bu yöntemi gerçekleştirmiş oluruz. Bu yöntem ile stalker yürümeyi durdurup saldıracaktır.

[TABLE="class: grid, width: 320"]
[TR]
[TD="align: center"]Vur-Kaç[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Kiting.gif
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Yavaş çekim Marauder ile Vur-kaç taktiği uygulanırken.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Karşılaşma: Hepsi[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Tip: Mikro Yönetim Taktiği[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Genel İpuçları

Zamanlama, vur-kaç yaparken en önemli unsurdur. Maksimum hasarı verebilmek için ünitelerinizle saldırıp, cooldown zamanına kadar hareket etmeniz yani düşman birimlerinden kaçmanız gerekmektedir. Her ünitenin cooldown süresi farklı olsa da aşağı yukarı bütün range birimlerinin cooldown süresi birbirne çok yakındır.

Unutmamak gerek ki vur-kaç taktiği sadece kaçmak için değil, düşmanınızı taciz etmek için de çok idealdir. Düşmanınızı taciz ederken hem karşı tarafı mineral harcatmaya zorlamış olursunuz, hemde kendiniz için ekstra zaman kazanırsınız.
Birimlerinizi rampalara hareket ettirmek vur-kaç için çok idealdir. Rampanın altındaki birimler rampayı göremeyeceklerinden ordaki bir birime saldıramayacaklardır.

Irklara Özel Durumlar

Herhangi bir uzaktan vuruş yapan yani ranged ünite ile vur-kaç yapmak mümkündür. Fakat bazı birimlerin birbirlerine karşı farklı avantajları bulunmaktadır.

Terran


Stimpack özelliği kullanıldığında, birimlerinizin hızı artacağından bu sizin çok daha rahat bir şekilde vur-kaç yapmanınızı sağlar.

  • Marauder: Marauderler Concussive Shells(Barracks Tech Lab) yükseltmesiyle oyundaki en iyi vur-kaç birimlerinden biridir. İyi bir mikroyla sadece bazı üniteler marauderler’den kaçabilir veya karşı atağa geçebilir.(bunlar yalnızca Blink özelliği bulunan stalkerlar ve Fungal Growth özelliği bulunan Infestorlardır). Marauderle vur-kaç yapmak oyunun ortasında veya başlarında ve herhangi bir barracks push taktiğinde çok etkili bir taciz yöntemidir.
  • Reaper : Reaper da çok etkili bir vur-kaç birimidir. Genellikle oyunun başlarında düşmanı taciz etmek için kullanılır. Özellikle işçi öldürmek veya binaları yok etmek için kullanılır. Zergling gibi hızlı bir ünite veya ranged bir birim olmadıkça reaperları öldürmek çok zordur. Tech Lab’den hız yükseltmesiyle beraber çok daha etkili bir vur-kaç birimi haline gelir. Reaper’la işçilere vur-kaç yapmak biraz daha zordur. Çünkü reaperlar 3 vuruşta bir işçiyi öldürebildiği için, vur-kaç esnasında sürekli aynı işçiye tıklamanız gerekecektir.
  • Viking: Vikingler ise uzun vuruş mesafesinden dolayı özellikle epey yavaş olan battlecruiserlara karşı çok etkili bir vur-kaç birimidir.
  • Hellionlar: Hellion için Terranların sahip olduğu en mobil ünite diyebiliriz. Özellikle zealot ve zerglinglere karşı az hasar alıp, alana etki eden saldırısı sayesinde çok fazla hasar verebilir.
Zerg

Zerg birimleri creep üzerinde kazandıkları bonus hız sayesinde normalden daha hızlı hareket ederler. Bu nedenle zerg birimleriyle karadan vur-kaç yapmak creep üzerinde çok daha etkili olur.

  • Mutalisk: Mutalisk hızlı hareket eden bir hava birimi olduğundan çok kullanışlı bir vur-kaç birimidir. Karadaki birimlere göre bazı avantajları vardır. Mesela kara birimlerinin harite üzerinde gidebileceği sınırlı yerler varken, hava birimlerinde böyle bir şey söz konusu değildir. Örnek vermek gerekirse düşmanınızı bir uçurumun kenarına çekebilir daha sonra havadan düşmanınızın ulaşamayacağı bir yere gidebilirsiniz. Ancak mutalisklerin vuruş mesafesi çok kısa olduğundan Archon gibi birimlere karşı vur kaç yapmak etkisizdir.
  • Hydralisk: Hydralisk’ler hızlı bir kara birimi olmamasına karşın range upgrade’i ile beraber vuruş mesafesi 5 ten 6 ya çıkacaktır. Bu mesafe oyundaki bir çok birim için uzak bir mesafe olduğundan, düşmanınızın saldırmasına izin vermeden önce vuran siz olursunuz. Hydraliskler ile vur-kaç yapmanın bir dezavantajı ise saldırılarının zor gözüküyor olmasıdır. Bu nedenle vur-kaç yaparken saldırı animasyonunu takip etmeniz çok önemli.
  • Roach: Roach’lar ile vur-kaç yapmak özellikle oyun başlarında zealotlara karşı çok etkilidir. Vur-kaç ile roach kaybetmeden bir çok zealot’ı avlamanız mümkün.
Protoss

Stalker : Stalkerlar oyundaki en hızlı kara birimlerinden biridir. Blink upgrade ile beraber stalker’lar çok etkili bir vur-kaç birimi haline gelir.

  • Phoenix: Phoenix ise hem çok hızlı, hemde hareket ederken vurabilen bir birim olduğu için, hava birimlerine karşı etkili bir vur-kaç silahıdır.
  • Colossus: Saldırısının alana etki etmesi, çok uzaktan vurma( range upgrade ile 9 range’e sahip) tepelere çıkabilme özelliği ile oyundaki en etkili vur-kaç birimlerindendir.
[TABLE="class: grid, width: 320"]
[TR]
[TD="align: center"]Vur-Kaç[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Kiting.gif
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Yavaş çekim Marauder ile Vur-kaç taktiği uygulanırken.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Karşılaşma: Hepsi[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Tip: Mikro Yönetim Taktiği[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Geri
Üst