IMLEGEND
Aileden
Merhaba arkadaşlar bu aralar rehber yarışları başladı bende bu yarışa en çok eğlendiğim Makedon Krallığının Rehberi ile katılacağım . Bir çok Makedon rehberi var fakat ben yetersiz buldum o yüzden bu rehberde diğer rehberlerdeki eksiklikleri tamamlamaya çalışacağım . Rehberde hatalar varsa lütfen söyleyin diğer rehberlerde yapmamaya çalışırım . Umarım rehberi beğenirsiniz . Konunun altına sizde kendi oyun şeklinizi yazabilirsiniz .
Halef Krallıkların kendi özelliği sayesinde işgal ettiğimiz yerlerde yabancı işgaline karşı -%20 direnç var bu da yayılma politikamızda işimize yarıyor . Ayrıca Halef Krallıkları ile yapılan savaşlarda askerlerimizin morali %10 artıyor .
Makedonya'nın Helen Rekabeti anlayışı ise Helen uluslarıyla yaptığımız diplomasiler de bize kültürel hoşnutsuzluk veriyor . Barbar Hakimleri özelliğimiz ise barbarlarla yapacağımız savaşlarda askerlerimize %10 moral artışı sağlıyor . Sanayi binalarından fazladan %10 gelir almamızı sağlayan Ticari Sözleşme özelliği ekonomimizi biraz rahatlatıyor .
Oyuna başladığımızda 2 şehrimiz var Pella ve Filibe . Her iki şehirde de küçük ordularımız var ayrıca Pella önlerinde başlangıç için orta denilebilecek bir donanmamız var .
Pella
Başkentimiz Pella diğer şehrimiz Filibe'ye göre daha gelişmiştir . Oyunun başında şehir genişletilebiliyor , şehri genişletip kenar mahalle yapmanızı tavsiye ediyorum . Ticari Sözleşme özelliğimiz ile buradan gelen gelir ekonomimizi rahatlatacaktır . Pella Makedonya eyaletinin de başkentidir . Eyaleti Epir Devletinin Apollania ve Larissa şehirleri ile paylaşıyoruz .
Filibe
Filibe başkentimize göre oldukça küçük bir şehir . Filibe de genişletilebiliyor burayı da genişleterek İçtima alanı yapmanızı tavsiye ediyorum . Bu askeri bina bizim Trakya'da ilerleyişimiz için çok önemli olacak . Filibe şu an Balkan kültüründe olduğu için asayiş sıkıntısı olabilir fakat balkan kültürü hızlı bir şekilde azaldığı için fazla bir sorun olmaz . Filibe'nin bulunduğu Trakya eyaletini ise Tylis , Odris ve Triballiler ile paylaşıyoruz .
Diplomasi
Diplomaside dosttan çok düşmanımız var . Bitinya ve Triballiler ticaret antlaşmasını ve müttefik olmayı kabul edebilirler fakat müttefik olmanızı önermiyorum çünkü her şey bittiğinde onları da ezip geçmeniz gerekecek . Tylis bizim düşmanımız eğer bir an önce durdurmazsanız Anadolu topraklarını da alır ve yıkmanız çok güç olur . Atina bağlı devletimiz olsa da efsanevi zorlukta büyük ihtimal ile en fazla 5 tur sonra bağımsızlığını ilan eder ve sparta ile size savaş açarlar . Onlara karşı ilk saldırgan olmayacağız ve ilk başlarda şehirleri savunacağız . Başkentimizdeki orduya savunmak için asker alırken Filibe de bulunan orduya saldırı için asker alacağız .
Oynanış
Pella da bulunan orduya 2 birim Hoplit ve 1 birim Ciritçi aldım . Bu askerler şehri savunmamızı sağlayacaktır .
Filibe de bulunan orduya ise sadece 2 birim sapancı aldım çünkü şehirde güçlü askerler eğitmemizi sağlayan askeri bina daha tamamlanmadı . Askeri bina tamamlanınca orada da Hoplit yetiştirmenizi öneriyorum . Kılıçlı askerler üretmeye başlayana kadar hem saldırı hem de savunma için en iyi askerler bence tabi doğru kullanmak lazım .
Teknoloji
Makedonya için savaşların bol olacağı bir dönem o yüzden askeri teknolojilerin başlangıcı olan Lojistik araştırmasını yaparsanız bu süreci daha kolay atlatırsınız . Lojistik teknolojisi bize Perioikos Kampı ve Holosideroi Kışlasını yapmamızı sağlıyor . Bu binalar sayesinde daha iyi askerler üretebiliriz . İlk tur böylece geçti asıl olaylar 2 - 10 turlar arasında oluyor .
Turu sonlandırdıktan sonra Sparta bize Epire karşı savaşmamızı istedi kabul etmedim fakat onlara karşı savaşacağız sadece daha fazla asker gerek .
Ardiyavlar ise bir miktar para vererek saldırmazlık antlaşması yapmak istedi . Şimdilik onlarla bir sorunumuz olmadığı için kabul edebiliriz .
Bu tur da sonlanınca Lojistik araştırmasının tamamlanıyor .
Yeni araştırmamız olan Toprak Islahatını araştırmaya başlıyoruz ve turu bitiriyoruz.
Dediğim gibi Atina 3 . turda bağımsızlığını ilan etti . Sparta ise bizim yanımızda savaşmayı kabul etmeyerek müttefikliği bozdu .
Bundan sonrasında ne yazık ki resimsiz devam etmem gerekiyor . Pella da bulunan ordu ile Atina üzerine harekete geçin . Ordu hoplitlerden ve ciritçilerden oluştuğu için fazla sorun olmaz ve kolayca halledersiniz . Benim oynadığım oyunda Atina düşünce Sparta müttefik olmak istedi bende kabul ettim . Tylisi ise Bitinya bitirdi . Bunun üzerine Filibe deki ordu ile Epiri bitirerek Makedonya'nın en zorlu dönemini atlatmış oldum . Bundan sonra yayılmanızı Anadolu toprakları üzerinden doğuya doğru yapmanızı tavsiye ederim .
Ekonomi
Ekonomiye değinmeyi unutmuşum öncelikle bunun için özür dilerim . Ekonomi konusunda söyleyecek fazla şey yok aslında . Tüm Yunanistan'a sahip olduğumuzda Pella ve Filibe'de bulunan askeri binalar haricinde her şeyi ekonomi binası yapabilirsiniz , fakat yapacağınız binalar sanayi binaları olursa daha iyi olur çünkü Ticari Sözleşme özelliğimiz sanayi binalarının gelirini % 10 arttırıyor . Appollania ve Atina'da bulunan limanın oluşturduğu ticaret imkanı ile ekonominin rahatlamasını sağlamak sizin elinizde .
Ordu Yapısı
Son olarak Makedonya ile oynarken oluşturduğum ordu birimlerini göstermek istiyorum .
Erken Dönem
- General = Mihmandar Süvarileri
- 4 birim Yurttaş Süvarileri
- 4 birim Peltast
- 5 birim Hoplit
- 4 birim Kargıcı
- 2 birim Toraks Kılıçlıları
- General = Mihmandar Süvarileri
- 2 birim Mihmandar Süvarileri
- 2 birim Aspis Mihmandar Süvarileri
- 5 birim Paralı Girit Okçuları
- 2 birim Kalkan Hamileri