• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Total War: Rome 2 Süvari Türleri - Kullanım Metodları Rehberi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

Hepimizin kendimize göre ordu taktiğimiz vardır. Kimimizin pek ihtiyaç duymayabildiği süvariler, benim oyunlarımın merkezini oluştururlar. Süvari gücü yüksek milletlerle pek oynamasam da elbette. Dayanıklı piyadelere sahip milletler tercihimdir. (Bu yüzden barbarlarla oynayamıyorum)

No: Charge bonus-charge kavramları ilk saldırının etkili olması manasına gelir. Ağır zırhtan ziyade hız ve vuruş gücü önemlidir.

İncelemimize silah gücüne göre süvariler olarak başlayalım.

Light Cavalry (Hafif Süvari ): Bu arkadaşlar candır. Teknolojilerden askerlerin hızlı koşmasını da açtığınızda kuş olur uçarlar. Maliyetleri de bakım masrafları da ucuzdur. Ordunuzda bolca bulundurunuz efem. Hele ki Icenideki Scout Riders (sanırım türkçesi öncü atlılar olmalı). Saldırmadan önce mızrak atıyor. Ben chariot basmıyorum şahsen Iceni'de. Favori ırkım olan Roma'nın bu arkadaşlardan mahrum olması cidden canımı sıkan birşey. Ancak auxilarii olarak geliyor.

Total_War_Rome_2_screenshots_610x347.jpg


Camel Spearman

Gelelim hafif süvarilerle neler yapabileceğimize. Hafif süvariler her türlü hafif piyadeyi (mızraklılar hariç) devre dışı bırakabilirler. Cenahları yardığınızda ve arkalarından daldığınızda orta ve hafif mızraklılara karşı da etkilidirler efem. Okçu-sapançı-mızrakçı gibi missile ünitelerini ise jet hızında temizleyebilirsiniz. Barbarların hafif süvarilerinde özel yetenekler bulunur. Frenzy effeck idi zannımca. Charge bonusu ve yakın mesafe dövüşü (melee diyeceğim arada) veriyor.

Heavy Cavalry (Melee) : Bu adamlar biraz ağır zırhlı ve donanımlı askerlerdir. Özel güçleri genelde Draco'dur. Tüm düşmana moral kaybı ve charge bonusu kaybı sağlarlar. İlerki dönemlerde kesinlikle ordularda bulundurulmalıdır. Düşmanın Shock Cavalry-Fil güçlerine karşı bunları kullanacağız. Ağır piyadelere karşı etkilidir. Cenahlardan ve arkadan düşmanı kati bozguna uğratacaktır. Ayrıca eğer shock cavalry ünitelerinizle kombine kullanabilirseniz yenilmeniz imkansızdır. (Tabii savunma tabanlı saldırı yapıyorsanız)

Favorim Legionarii Cavalry. Çünkü ne preatorian cavalry kadar yavaş ne de zayıf askerlerdir.

images.jpg


Cartaginien Cavalry

Heavy Cavalry (Shock Cavalry) : Üst düzey kullanım gerektiren askerlerdir. Orduda olmazsa olmazlardandır. Charge bonusları uçuktur. Ancak ilk saldırıdan sonra hemen geri çekip tekrar saldırtılmaları gerekir. Yakın mesafe savunmaları ve hasarları yerlerde sürünmektedir. Bu süvariler ile her türlü piyade askerini bozguna uğratmak mümkündür efem. İster noble olsun ister çapulcu olsun ister hoplite olsun. Ancak en önemli nokta saldırıdan sonra bırakılmamalı, geri çekip tekrar saldırtılmalıdırlar. Yoksa bir bölük asker kesemeden bozguna uğrarlar. Mücevher (diamond) ve trample (ezip geçme) olmak üzere iki temel gücü vardır. Trample ile müthiş bir charge bonus elde ediyoruz. Hele bir de diamonda gidiyorsanız uçuk kaçık savaşlar kazanabilirsiinz. En temel nokta bu süvarileri melee süvarileriyle kombineli kullanmak. Yani savaşa giren bir ünitenin geri çekilmesi oldukça zor olan bu oyunda; melee cavalry dövüşmeye devam ederken siz shock cavalryleri geri çekmeye bakın. Yoksa sonu hüsran olacaktır. Düşmanın melee cavalrylerinden de uzak tutulmaları önemle duyrulur. Draco yerse bitik demektir.

Hiç kullanmamış olsam da favorim Royal cataphracts. (Mısır kampanyamda ağzıma etmişlerdi.

rome2_parthian.jpg


Royal Cataphracts

Horse Archer (Atlı okçu) : Artık atlı okçularımız ateşli ok sallayabiliyor bu oyunumuzda. Gerçekten de Bu işte usta medeniyetler vardır. Misal Roxolaanii, Partia ve özellikle Budini. Bu süvariler özeldir. Hafif zırhlı ve ağır zırhlı olan tercihlerimizden ben her zaman hafif olanları tercih ederdim. Çünkü bu adamların yakın mesafe dövüşüne girmemeleri gerekir. Bu yüzden hızlı bir geri çekilmeye ihtiyaç duyarlar. Atlı okçularda hareket halinde atış seçeneği de bulunmaktadır. Total war 2de henüz kullanmamış olduğum bu türü, bana karşı kullanan milletlerden pay biçerek anlatıyorum. Whistling shot gibi özel bir güçleri de bulunabilmekte. Islıklı ok diye çevirebileceğimiz bu özel güç, düşmanda moral kaybına sebep olsa da yeniden doldurma süresi ve hasarını düşürmektedir. Bir başka özel güç olarak hasar artırıcı presicion shot (Delici ok) gücünü kullanabilirsiniz. Oldukça yararlı oluyor. Ateşli oklarla kullanıldığında çok yüksek hasarlar alıyoruz. Özellikle ağır zırhlı düşmanlara karşı etkili oluyor.

total_war_rome_2_shot_web.jpg


Camel Archers

Özel süvariler:


Charioteers (At arabaları) : Bu üniteler bazı medeniyetlere hastır. Ordumuzda 4 üniteden fazlasına izin verilmemektedir. Çoğu chariot ünitesi, arabanın üzerindeki askerlerin ok atışına izin vermektedir. Iceni'ye has olanlar yakın mesafede güçlü değildir. Ancak Selevkosların ve Batlamyus Mısır'ının, ayrıca Pontus'un sahip olduğu Scythed Chariots (İskit usûlü, dikenli at arabası) yakın mesafede de oldukça yıkıcı bir güce sahiptir. Pike Phalanxlara yaklaştırılmamaları özenle duyrulur efem. Özellikle düşman ordusu üzerine korku salmaları çok önemli bir özelliğidir.
maxresdefault.jpg


Scythed Chariots

Elephants (Filler) : African ve Indian (Afrikalı ve Hintli) olmak üzere iki türü vardır arkadaşlar. Ayrıca bunlarda iki tiptedir. Bir normal bir de tepesine okçu yerleştirilmiş olan War Elephants (Savaş Filleri). Bu üniteden ordumuzda yalnızca 2 birim kullanma hakkına sahibiz. Dikkatli kullanılması önerilier. Auto yapılan savaşlarda saçma sapan şekilde yok edileceklerdir, dikkatinizi çekerim. Bu charioteers için de geçerlidir. Yıkıcı güçleri üst düzeydedir. Ateşten ve ok atışından kaçındırılması gereken ünitelerdir. Run amok yani çılgınca koşu moduna girdiklerinde kontrolden çıkıp önüne gelen her üniteye dost düşman demeden saldıracaklardır. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi ateşe maruz kalmaları ikinicisi de hayvanların çok yorulmaları. O yüzden savaşa önden sürülecek arkadaşlar değildir. Düşmanda moral kaybı yaratır. Melee cavalryden ve pike phalanxtan uzak tutulmalarında fayda var. Trample down özelliği bunlarda da mevcuttur.

Total_War_Rome_2_Carthage_Elephants.jpg


Carthaginen Elephants

Atlıların draco, trample gibi özel güçleri; askerlerin çabuk yorulmalarına sebebiyet vermektedir. Zor durumlarda kullanılmasını öneririm.

Son olarak şunu söyleyebilirim ki; bir okçu olmadan ordu olur, mancınık olmadan da olur. Ama süvari olmadan ordu olmaz. En az 5 ünite süvari bulundurmanızı ve bunları genelde cenahları yarmak için kullanmanızı öneririm. Ülke ülke süvari tipleri hakkında da yakın zamanda bir rehber hazırlamayı düşünüyorum.

Ağır hafif zırhlı demeyin. Atlılar tüm Total War oyunlarında olduğu gibi ok atışlarına maruz kaldığında en çok kayıp veren birimlerdir. (Adamı vuramazsan atı vur)

Bu oyunda dismount (attan inme) seçeneği de gelmiştir. Çıkarma yaparken dikkat edin. Atlılarınız yayadır. Ve kontrol noktası ele geçirmeden atlarına binemezler.

İyi savaşlar.
 
Geri
Üst