Veri Tabanı Nedir?
Veritabanı bilgilerin bir takım prosedürlere uygun olarak barındırıldığı ortamdır. Veritabanı bilgileri uygun biçimlerde kaydetmeye, güncellemeye ve bilgiler üzerinde gelişmiş sorgulamalar yapmaya olanak sağlar.
Veritabanları günümüzde bilgi yönetimi için olmazsa olmaz bir yapıdır. İnternet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri veritabanı kullanımına iyi örneklerdir.
Veritabanı, Veritabanı Yönetim Sistemi (Database Menagement System – DBMS) denilen yazılımlar aracılığı ile oluşturulur ve yönetilir.
Veritabanı sistemlerinin en temel birimi tablolardır. Tablolar bilgilerin tutulduğu nesnelerdir ve her veritabanında en az bir tablo bulunur. Tablolar ise satır ve sütunlardan meydana gelir.
İlişkisel Veritabanı Nedir?
Veritabanlarında genellikle birden çok tablo bulunur ve bu tablolar birbirleri ile belirli alanlara göre ilişkilendirilir. Birden çok tablonun mantıksal bir ilişki içerisinde tutulduğu veri tabanlarına “İlişkisel Veritabanı” denir. İlişkisel veritabanı oluşturmak ve yönetmek için kullanılan sistemlere ise “İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi” (Relational Database Menagement System – RDBMS) denir.
İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
İlişkisel veri tabanını yönetim sistemleri (yazılımları) aşağıdadır.
Microsoft SQL Server,
Microsoft Access,
Oracle Database RDBMS,
MySQL,
Sybase,
Mongo DB,
Berkeley DB.
Veri Tabanı Nedir? Access ile Örnek Veri Tabanı
Hangi yönetim sisteminin bir projede kullanılacağı teknik yeterliliklerle ve kullanım amacı ile belirlenir. Örneğin PHP ile geliştirdiğiniz bir intenet sitesinde MySQL, Microsoft .net platformunda geliştirdiğiniz bir uygulama için MS SQL veritabanı kullanmak daha uygundur. Dolayısı ile projenize uygun veritabanı yapısını belirlediğinizde hangi ilişkisel veritabanı yönetim sistemini kullanacağınızı da belirlemiş oluyorsunuz.
Not Alıntıdır.
----------
kendim detaylı anlatacam.