• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

World of Warplanes (WoWP) A7M - Geliştirilmiş Sıfır

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

A7M - Geliştirilmiş Sıfır

[RESIZE=900]
shot_032.jpg
[/RESIZE]

Tarihi Notların son sayısında, Japonya'ya kadar gidip, fenomen olacak kadar başarılı Zero’nun yerini almak üzere tasarlanan A7M'ye bakacağız.

Sıfırdan Kahramanlığa

A6M Zero, Japonlar açısından muhteşem başarıya sahip bir uçak oldu. 1940'ların başlarında, dünya çapında uçak tasarımlarının atası olarak görülüyordu. Hafif olan bu uçak hızlıydı ve muhteşem bir manevra kabiliyetine sahipti, bu da, bu teknolojiye yetişemeyen Müttefikler açısından büyük bir sorundu.

10.000'in üzerinde Zero (Sıfır) üretildi ve birkaç yıl boyunca göklerin hâkimi oldular. 1941'de, Japonların Pearl Harbour baskınında öncülük ettiler. Müttefiklerin Zero'larla baş edebilmeleri için tek uygun taktik, daha fazla uçakla etraflarını sarmalarıydı.

Ancak, Zero'ların avantajı sonsuza kadar süremezdi. Müttefikler kısa sürede ölüm saçan bu uçaklara karşı yeni uçaklar ve yöntemler geliştirmeye başladı ve savaş devam ederken, güçlü Zero'nun zamanı geçmiş gibi görünüyordu. Pilotun zırh koruması olmaması ve sınırlı ateş gücü, bu uçağın ana sorunları olarak görülüyordu. Aynı zamanda, F6F Hellcat, F4U Corsair, P-51 Mustang ve göze çarpan farklı uçaklar da sahnede yerini almaya başlıyor ve Japonlar için büyük bir tehdit oluşturuyordu.

[TABLE="width: 684"]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE="width: 684"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Zero'nun Varisi

Japonlar anlaşılacağı üzere avantajlarını sürdürmek istiyordu, bunun için de atölyelere kapanıp Zero'nun yerini alarak göklerdeki egemenliklerini sürdürecek bir uçak geliştirme çalışmalarına başladılar. Zero’nun gücünün doruklarında olduğu 1940'ta, yani tarih sahnesine girişinin yakın zamanlarında dahi, bir varisi için planlar yapılıyordu.

Mitsubishi başmühendisi Jiro Horikoshi işe koyuldu. A6M Zero onun fikriydi ve bu sayede de yeni neslin tasarımı için en uygun kişi olduğu açıktı. Zero’nun zayıf noktalarını iyi bilen Horikoshi, temelde atış gücü, hız ve zırh olmak üzere derhal bu açıkları kapatacak bir tasarım için kolları sıvadı. Ancak o dönemde bu görev için yeterli motorlar yoktu. Ayrıca Mitsubishi tasarımcıları da diğer projelerde yoğun bir mesai harcıyordu. Bunun sonucunda, tasarım çalışmaları yavaşladı ve farklı öncelikler ortaya çıktığı için 1941'de tamamen durma noktasına geldi.

1942'de, İmparatorluk Donanması yeni uçak için resmi teknik planları sunduğunda tasarım çalışmaları gerçek anlamda tekrar başladı. 640km/s hıza ulaşabilen, silah olarak da top ve tüfeklerin bir arada kullanıldığı ve uçak gemisinden havalanabilen bir uçak istiyorlardı. Ayrıca A6M Zero'nun muhteşem manevra kabiliyetine de sahip olmalıydı.

Yeni tasarıma, İmparatorun tahttaki on yedinci yılı anısına 17-shi adı verildi. Adına ayrıca 'Şiddetli Fırtına' anlamına gelenReppş« kelimesi de eklendi. Daha sonra müttefikler bu uçağa ‘Sam’ kod adını verecekti.

Güç Meselesi

Tasarımcıların karşılaştığı temel sorun güçlü bir motor bulmaktı. Tasarımcıların istenen 1.999 bg randımanını alabilmek için iki seçeneği vardı: Mitsubishi’nin kendi Ha-43'ü ve Nakajima NK9 (Homare). Ha-43 daha fazla güç sağlarken, Nakajima motor İmparatorluk Donanması tarafından kullanım için kabul edilmişti bile. Ayrıca Ha-43'te kanat yükü konusunda da sorunlar yaşanıyordu, sonuçta daha büyük motor daha ağırdı!

Bunun sonucunda, yeterince güçlü olamayabileceği yönünde kuşkular olsa da Nakajima NK9 kullanmaya karar verildi. Üç prototip inşa edilip, bu prototiplere A7M1 adı verildi. İlk uçuş Mayıs 1944'te gerçekleştirildi. Ancak, motor seçimiyle ilgili korkulan başa geldi: Yeni uçağın tutuş ve manevra kabiliyeti çok iyiyken, A6M5 Zero'dan daha yüksek bir hıza çıkamadı. İmparatorluk Donanması projeye olan ilgisini kaybederek projeyi iptal etti.

[RESIZE=900]
3.jpg
[/RESIZE]

Uçak Tasarımcılarının Başarısızlığa Tahammülü Yoktur

Çoğu kişi bu aşamada vazgeçerek farklı işlere koyulurdu, ancak Jiro Horikoshi yılacak biri değildi. Mitsubishi uçak üzerinde çalışmaya devam etti ve bu sefer daha önce reddedilmiş olan Ha-43 motor monte edildi. Yeni tasarıma A7M2 adı verildi.
Sonuç çok başarılıydı. Yeni tasarım 628 km/s hıza çıkarken, tırmanma ve manevra kabiliyeti ile diğer performans göstergeleri de Zero'yu sollamıştı.

Bu, Donanma’nın durumu yeniden değerlendirmesine yol açtı ve proje tekrar hayata geçirildi. Beş prototip inşa edildi ve başarılı testlerin ardından üretim planları yapıldı. Bu sırada, kara temelli operasyonlar için de süperşarjlı Ha-43 motor kullanılan bir sürüm sunuldu.

Ve Toprak Harekete Geçti...

Üretim hattı kurulup seri üretim için her şey hazır hale gelmişken, ne ters gidebilirdi ki?

7 Aralık 1944'te Nagoya bölgesinde büyük bir deprem meydana geldi. Tonankai-jishin olarak bilinen bu olay, hem Nakajima hem de Mitsubishi fabrikalarına ağır hasar verdi. Sadece fabrikalarda, 64'ü gönüllü öğrenci olmak üzere 200 kişi hayatını kaybetti. Japon yetkilileri, ABD'den ve müttefiklerinden gizlemek için faciayı örtbas etti. Ancak böyle haberler uzun süre gizli kalamazdı.

Müttefik bombardımanları ve savaştaki art arda yenilgilerle birlikte bu olay da meydana gelince, Japonya uçak tasarım ve üretim sektörü ağır darbe aldı ve bir daha asla toparlanamadı. Savaş sonrasında, Japonlar becerilerini uçak yerine otomobil tasarımında kullandı.

A7M'ye gelince, bir daha asla üretilmedi. Projeyle ilgili sadece önceden üretilen sekiz prototip kaldı ve asla çatışmaya girmediler.

Maalesef, prototiplerin savaşı atlattığı bilinse de hiçbiri bugün ortalıkta yok. Bu sayfadaki üç fotoğraf, var olduğu bilinen tek örneklerine ait.

World of Warplanes’de A7M

[RESIZE=900]
shot_027.jpg
[/RESIZE]

Bu uçak, oyunda Japon teknoloji ağacından Kademe VI uçak gemisinden havalanabilen bir uçaktır.

Kokpite geçer geçmez, kendinizi evinizde hissedeceksiniz. A6M'nin gelişmiş sürümü olarak tasarlanan bir uçaktan bekleyeceğiniz üzere, daha yüksek hız ve daha fazla silaha sahip olan bu uçak selefi ile aynı hissi uyandıracak!

Çoğunlukla motor değişiklikleri olmak üzere, kullanabileceğiniz birkaç yapılandırması mevcut. Gerçek hayatta olduğu gibi, bazı kısıtları olan NK9 motordan çok daha iyi MK9 (Na-43) motora geçiş yapabilir ve geçiş yapar yapmaz farkı hissedebilirsiniz!

Silah tercihi olarak makineli tüfek veya etkili bir roketatar seçebilirsiniz. Ayrıca kara hedeflerini yok etmek için iki bomba da yerleştirebilirsiniz.

Pilotlar, görev vakti. Deprem gibi bir olayın göklerdeki egemenliğinizi kırmasına izin vermeyin!

 
Geri
Üst